EemsmondSport stopt met Noord-Groninger Sportgala

Het Noord-Groninger Sportgala houdt in de huidige vorm op te bestaan. Het bestuur van de Stichting EemsmondSport heeft dat deze week besloten. Vanwege de coronacrisis zou men het eerstvolgende gala hoe dan ook hebben afgeblazen. De reden om definitief met een avondvullend programma te stoppen vloeit volgens het bestuur voornamelijk voort uit het gebrek aan een gezonde financiële basis en de mogelijkheden om door te groeien.

De eerste editie van het gala waar amateursporters in het zonnetje werden gezet vond in februari 2013 plaats in Partycentrum De Bolder in Delfzijl. In een tijdsbestek van amper drie weken werd een podium uit de grond gestampt waar Noord-Groninger sporters een prijs konden winnen. De jaren daarna reisde het sportfestijn naar Appingedam, Loppersum, Warffum en Winsum. In februari van dit jaar vond daar de zevende editie plaats.

‘De wil onder onze medewerkers om ieder jaar een mooi evenement neer te zetten is er nog steeds. We hadden ook graag door willen groeien, mede omdat de amateursport in de regio het gala in de loop der jaren steeds meer is gaan waarderen. We kampen echter met het feit dat we mankracht te kort komen en wat nog veel belangrijker is, de financiën houden geen gelijke tred. We hebben een prima stel sponsors en adverteerders, maar de opbrengst daarvan wordt grotendeels in investeringen omgezet waarmee we onze sportverslaggeving en de website in de benen houden’, legt voorzitter Nanko Kiel uit.

Het is volgens de preses geen gemakkelijk besluit geweest om met het gala te stoppen. ‘Nee, natuurlijk niet. Het is een stukje van jezelf waar je na zeven jaar afscheid van neemt. We hebben het altijd voor de amateursport gedaan en hadden de hoop dat, behalve de financiële armslag en de mankracht ook de publieke belangstelling mee zou groeien. Dat is niet het geval gebleken. In dat geval moet je realistisch blijven en geen evenement gaan organiseren omdat je het als bestuur en medewerkers zo leuk vindt om te doen.’

Dat het Noord-Groninger Sportgala nu verleden tijd is, betekent overigens niet dat EemsmondSport ook ter ziele is. ‘Daar is geen sprake van. We zitten momenteel in een lastige tijd vanwege de corona-perikelen. Als gevolg daarvan moeten ook wij ons behelpen. Zodra het echter weer kan gaan we onze website vullen zoals men dat van ons de afgelopen jaren gewend is geweest.’

Op de vraag of er een kans bestaat dat het Noord-Groninger Sportgala toch nog weer terugkeert, in welke vorm dan ook, antwoordt Kiel: ‘Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Stel dat we er een aantal vrijwilligers bij zouden krijgen en er dient zich tevens een sponsor aan die voor langere tijd zijn naam aan het Sportgala zou willen verbinden? Dan kan ik me voorstellen dat we als bestuur nog een keer om tafel gaan zitten om te kijken op welke manier we daar invulling aan zouden kunnen geven.’ Op bovenstaande foto de winnaars van de zevende editie die in De Poort in Winsum werd gehouden.

4 Replies to "EemsmondSport stopt met Noord-Groninger Sportgala"

 • comment-avatar
  Piet van Dijken juni 16, 2020 (08:55)

  Jammer dat dit gala stopt. Altijd een mooi uithangbord voor de amateursport in de regio.

 • comment-avatar
  Klaas Huizinga juni 16, 2020 (09:19)

  Ik begrijp niet waarom gemeenten hier niets mee doen… Het eemsmondgala waardeert de amateursport met deze prijsuitreiking. Waarom krijgt organisatie die waardering dan niet?

 • comment-avatar
  Jan Willemsen juni 16, 2020 (13:45)

  Heel jammer dit, maar een begrijpelijke keuze van de organisatie. Ook jammer voor de amateurs

 • comment-avatar
  Peter van der Wiel juni 16, 2020 (15:44)

  Altijd mooie show, maar als je het voor jezelf moet doen kun je inderdaad beter maar stoppen..