Bliksemstart GEO goed voor punt in duel met Poolster

GEO heeft aan de thuiswedstrijd tegen het sterk verjongde Poolster een punt overgehouden. De Garmerwolders beleefden een bliksemstart op het sportpark aan de W.F. Hildebrandstraat, maar wisten het karwei daarna niet af te maken. Poolster krabbelde op en sleepte alsnog een 2-2 gelijkspel uit het vuur.

In de historie van beide clubs stonden tot zaterdag zestien onderlinge confrontaties op papier. Daarvan eindigden er acht in een overwinning voor Poolster. Vier keer wist GEO aan het langste eind te trekken en evenzovele keren kwamen de ploegen een remise overeen. De grootste zege werd in mei 2012 geboekt toen Poolster op eigen veld met 5-1 wist te winnen.

Tijden veranderen en inherent daaraan ook de selecties en uitgangspunten. Het vroegtijdig afgebroken seizoen 2019/2020 leverde beide clubs niet veel op. Ze hadden het moeilijk. De noodgedwongen stop zorgde er in elk geval voor dat ze niet in degradatievoetbal verwikkeld zouden raken. De kaarten worden dit seizoen opnieuw geschud en dus is het belangrijk dat je aan de competitiestart een goed gevoel over houdt.

Dat moet aan de kant van GEO al vroeg zijn opgedoken. Poolster was in de bespreking van twee Garmerwolder spitsen uitgegaan, maar kreeg drie aanvallende pionnen tegenover zich. Het duurde te lang voordat de geelzwarten zich aan de situatie hadden aangepast en dat kostte de brigade van debuterend hoofdtrainer Jeroen de Groot twee tegentreffers.

Voordat iedereen goed en wel op gepaste afstand langs de lijn had plaatsgenomen lag de bal al achter doelman Simon Dijkman van Poolster. Ferry Stollenga was de aanstichter van het onheil (1-0) en bezorgde zijn team daarmee een prima opening. Amper tien minuten later was het andermaal raak en ook nu was Stollenga de man die gefeliciteerd kon worden: 2-0.

Wat wil je als trainer nog meer zou je zeggen. Vanuit de eigen mogelijkheden denken en zorgen dat je de voorsprong rustig en voetballend uitbouwt. Het was wel de intentie van het team van trainer Leendert Nieborg. De van Ezinge overgekomen oefenmeester zag echter dat zijn ploeg na de tweede treffer vergat te voetballen.

Poolster voerde de druk op en beloonde zichzelf op een belangrijk moment met de aansluitingstreffer. Vlak voor rust was het Ferdinand Oosterhuis die de Spijksters dichterbij wist te brengen: 2-1. Een cruciale treffer die in ieder geval uitzicht bood op meer. Na de doelwisseling leek al snel dat de bezoekers haast wilden maken met de gelijkmaker. De druk op de defensie van de gastheren werd verder opgevoerd. GEO kreeg wel wat mogelijkheden, maar moest te vaak achteruit lopen om de tegenstander bij het eigen doel weg te houden.

Lange tijd leek het er op alsof de al lang en breed verdiende gelijkmaker niet zou vallen. Terwijl de minuten wegtikten kreeg Poolster steeds meer haast en groeide de hoop bij GEO dat het wellicht toch nog goed zou komen. Tot aan de 85e minuut, toen de voor Ferdinand Oosterhuis ingevallen Gijs de Weerdt opstond. Een vrije trap van Kevin Bijlsma toucheerde de paal, waarna De Weerdt het speeltuig alsnog tegen het nylon wist te mikken: 2-2.

Bij die stand zou het blijven en daar waren beide coaches eigenlijk wel tevreden over, al liet Jeroen de Groot zich nog wel ontvallen dat Poolster er, gezien het veldspel, wel wat meer uit had mogen halen. ‘Het was even schrikken in het begin, maar we hebben ons goed hersteld. Ik moet de ploeg een compliment geven voor de veerkracht die ze hebben getoond.’

Leendert Nieborg is van mening dat de treffers van GEO te vroeg waren gevallen. ‘Op zo’n moment verwacht je dat het voetballend dan wel gaat groeien. Dat beek een misverstand te zijn. We kregen de tijd niet om de bal rond te spelen. Het werd allemaal heel onrustig aan onze kant. We kwamen flink onder druk te staan. Poolster stond erg hoog en gooide alle ballen bij ons in het strafschopgebied. Vroeg of laat gaat het dan wel een keer mis. Uiteindelijk ben ik blij dat we in ieder geval een puntje mee hebben kunnen pakken.’

* GEO – Poolster 2-2 (2-1). Ferry Stollenga 1-0; Ferry Stollenga 2-0; Ferdinand Oosterhuis 2-1; Gijs de Weerdt 2-2 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Bliksemstart GEO goed voor punt in duel met Poolster"