Eerste afgelastingen vanwege corona een feit

De start van de competitie heeft nu al de eerste afgelastingen opgeleverd. Vijfdeklasser Warffum, overgestapt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal kon niet in actie komen omdat een van de spelers positief getest is op het coronavirus. Het stad-Groninger VVK kon derhalve thuis blijven. In de 1e Klasse E, het domein van vv Winsum, werd het duel tussen Blauw Wit ’34 en vv Groningen afgelast. Bij de Friezen zijn meerdere spelers met Covid-19 besmet geraakt.

Het zijn bizarre tijden. Nadat het voetbalseizoen 2019/2020 vroegtijdig ten einde was gekomen vanwege de corona-pandemie, rees de vraag wanneer er weer op een ‘normale’ manier gesport zou kunnen worden. Naarmate de zomer vorderde, werden er steeds meer versoepelingen doorgevoerd omdat men het coronavirus onder controle dacht te hebben. Niets is echter minder waar. Een half jaar nadat de wereld werd opgeschrikt door het virus, lijkt een comeback van Covid-19 onvermijdelijk en vliegen de waarschuwingen weer door de ether.

Ook bij de start van de amateurcompetitie blijkt dat het voor velen verdraaid lastig is om de door de overheid opgelegde regels na te leven. Anderhalve meter afstand houden. Het is zo simpel, maar blijkt een hele opgave te zijn. We zijn te gemakkelijk geworden, zoeken het contact met de medemens bewust weer op en denken dat het allemaal wel zal meevallen.

Het is altijd schrikken als er in je directe omgeving corona wordt geconstateerd. Dat weten ze bij Warffum en Blauw Wit ’34 nu ook. Natuurlijk is er een protocol, maar hoe geef je op een praktische manier invulling aan de regels. Sterker nog, hoe zie je er op toe dat deze nageleefd en bovenal gehandhaafd wordt? Even gezellig de kantine in onder het genot van een biertje en een portie bitterballen of een frikandel? Clubs blijven verantwoordelijk voor dat wat er binnen hun vereniging gebeurt. Gooi je het hele sportpark weer op slot als er een besmetting opduikt? Stuur je een getroffen team naar huis? Niemand wil het immers op zijn geweten hebben dat het virus de kans krijgt zich verder te verspreiden. Ook al die goedwillende verenigingen niet…

En dus zou ook binnen de sportwereld de angst kunnen bestaan dat we een nieuwe lockdown tegemoet gaan. Deuren die andermaal op slot gaan, duizenden euro’s verlies omdat er geen inkomsten meer zijn. Voorlopig kunnen we weer lekker met z’n allen sporten in dit nu al historische seizoen. Het zal echter geen gemakkelijk sportjaar worden. Er wordt een keiharde strijd gevoerd om corona er onder te krijgen. De cijfers wijzen momenteel uit dat we dat gevecht dreigen te verliezen als de maatregelen niet nageleefd worden. We kunnen dus alleen maar hopen dat de wijsheid en het gezonde verstand zullen zegevieren… Bij eenieder van ons…

No Replies to "Eerste afgelastingen vanwege corona een feit"