Jasper de Laat wint Usquerder ‘Rondom de Bult’

Jasper de Laat uit Moergestel heeft het wielercriterium Rondom de Bult van Usquert op zijn naam weten te schrijven. Hij en Hartthijs de Vries ontsnapten zondagmiddag in de voorlaatste ronde van de wedstrijd aan de aandacht van een viertal medevluchters. In de eindsprint bleek De Laat te sterk te zijn voor de Kollumer. Hagenees Martin Pluto finishte als derde. Bij de dames ging de overwinning naar Sanne Bouwmeester uit Westerbork. Paulien Koster (Meppel) en Janieke Kalsbeek (Leeuwarden) completeerden het podium in het zonovergoten Usquert.

Het Usquerder wielercomité greep, toen duidelijk werd dat het kon, de kans aan om een nieuwe editie van Rondom de Bult op de kalender te zetten. De organisatie had het lef en de durf, stak zijn nek uit en besloot alles in werking te zetten. En men had de zaken weer prima voor elkaar. Voor zover en waar het kon werd er constant gewezen op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Grote drommen mensen kwamen er niet op het wielerspektakel af. Vanwege de pandemie misschien maar goed ook, maar een koers als deze verdient meer belangstelling. Degene die zich wel langs het parcours hadden genesteld, kregen een prima wedstrijd en een mooie nazomerdag voorgeschoteld.

De pedaleurs waren er in ieder geval blij mee. Ze konden zich eindelijk weer eens aan het publiek laten zien om in een koers van naam de onderlinge krachtsverhoudingen eens te testen. Die werden al vrij vroeg in de wedstrijd aangesproken. Na een geneutraliseerde ronde achter de auto, zoals men dat in de Tour de France ook pleegt te doen, vloog het uit 97 renners bestaande peloton als een stel losgeslagen honden door het Noord-Groninger dorp.

Hagenees Martin Pluto stak het vuurtje als eerste aan. Hij kreeg al vroeg in koers gezelschap van Rick Ottema (Muntendam) en Jasper Bovenhuis (Hengelo). Het drietal sprokkelde wat seconden, maar kwam niet echt los. Er voegde zich nog een trio bij de leiders, bestaande uit de latere winnaar Jasper de Laat, Hartthijs de Vries en Robin Lowik.

Het zestal trok het gas flink open en wist een groot deel van het peloton op een ronde achterstand te zetten. Dat kon na verloop van tijd dan ook afsprinten. Een tiental overgebleven achtervolgers mocht zich het snot voor de ogen wegtrappen om de zevende plaats op te eisen, want meer zou er niet in zitten. De kopgroep was weg en bleef weg.

Naarmate het einde naderde, werden er wat speldenprikjes uitgedeeld. Echte uitlooppogingen kwamen er echter niet. Toch zou er in al het strijdgewoel wel iemand sneuvelen. Jasper Bovenhuis bleek op het laatst de kracht niet meer te hebben om zich in al dat wielergeweld staande te houden. Hij zou als zesde eindigen.

Voorin probeerde Robin Lowik tot twee keer toe weg te komen, maar de Vriezenvener zag het onmogelijke van zijn acties al snel in. Het tempo lag te hoog om echt een gat te kunnen slaan. Alle ogen waren vervolgens gericht op Hartthijs de Vries en Jasper de Laat, die wel een miniemen voorsprong wisten te bemachtigen. De Laat kwam daarna enkele fietslengtes eerder over de streep dan De Vries. Martin Pluto, de architect van de kopgroep moest met de derde plaats genoegen nemen.

De Laat was uitermate blij met de overwinning: ‘De koers werd al heel snel hard gemaakt en het was zaak om goed voorin te zitten. Ik voelde me goed en had me goed gepositioneerd voor de eindsprint. Dat ik het op deze manier heb kunnen af maken doet me goed’, aldus de winnaar.

Hij had een groot compliment over voor het Usquerder wielercomité. ‘Ze hebben het aangedurfd om deze koers te organiseren. Daar moeten we ze dankbaar voor zijn. Zoveel wedstrijden worden er in het Noorden momenteel niet verreden door de coronacrisis. Het was al met al een prachtige dag. Zeker vanuit mijn standpunt bekeken’, lachte de inwoner van Moergestel.

Namens de organisatie vertelde woordvoerder Klaas Smith blij te zien met het aantal deelnemers. ‘Je ziet toch dat men er zin in heeft. En laten we eerlijk zijn, de omstandigheden waren natuurlijk ook perfect. We hebben wel wat extra kosten gemaakt door al die maatregelen, maar maak je geen zorgen. De komende vijf jaar zal er in Usquert ook nog gekoerst worden.’

No Replies to "Jasper de Laat wint Usquerder 'Rondom de Bult'"