Middelstum mild voor matig SV De Heracliden

Op het eigen Sportpark Meij in Uithuizermeeden heeft vierdeklasser SV De Heracliden een 1-3 nederlaag geleden in de derby tegen de buren uit Middelstum. Het duel begon goed, met twee goals binnen een tijdsbestek van tien minuten, maar zakte daarna terug. Een beter voetballend Middelstum besliste de tweestrijd na de pauze met twee doelpunten in amper 120 seconden en verzuimde in het verdere verloop van het duel de matig opererende gastheren op een nog grotere nederlaag te trakteren.

In het programmaboekje werd de burentwist als een van de vele echte derby’s aangekondigd en op zich was het affiche niet onaardig. Dat er nou op het scherp van de snede om de bal werd gestreden, kon echter ook niet gezegd worden. Hoewel de uitstekend leidende scheidsrechter Mendé Bosma uit Surhuisterveen wel een aantal gele kaarten nodig had om de voetballers tot enig respect voor elkaars ledematen te manen, had de pas 17-jarige arbiter het de rest van de middag niet echt moeilijk.

SV De Heracliden, zo werd verwacht, zou zich ongetwijfeld willen revancheren voor de smadelijke 5-0 nederlaag van een week eerder tegen Niekerk. Middelstum wist toen een punt (2-2) over te houden aan het treffen met het Leenster FC LEO.

De openingsfase van het duel was niet onaardig. Na vier minuten spelen dacht Stef Oosterhuis namens de gastheren de bal achter goalie Nick Verkerk te schieten, maar Middelstummer Daan van Aller veegde het leer voor de doellijn weg. Enkele minuten later was het wel raak. De defensie van de bezoekers vergreep zich aan wat defensieve slordigheden, kreeg de bal niet weg en zag Stef Oosterhuis scoren uit een voorzet van Yuri Jaarsma: 1-0.

Het team van trainer Jaap Danhof beleefde maar vijf minuten lol aan de voorsprong. Een Middelstummer voorzet vanaf de linkerkant van het veld werd door Mateo Milkovic tot doelpunt gepromoveerd: 1-1. In de periode daarna vergaloppeerde het jonge team van coach Frank Konneman zich nogal eens. De thuisclub weigerde de defensieve foutjes echter af te straffen.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd het duel er niet beter op. ‘Dit wordt weer zo’n typische remisewedstrijd. Er zit totaal niks in. Geen bal komt daar waar ze hem willen hebben’, werd er langs de lijn gemopperd. Hoewel erg vroeg in het duel geconstateerd, gold die opmerking met name voor de spelers van De Heracliden. De gastheren waren niet scherp in de duels, ontbeerden een dosis zuiverheid in de passing en organisatorisch klopte het ook niet allemaal. De Middelstummers vonden elkaar een stuk gemakkelijker, hielden het veld goed breed en gooiden in ieder geval wat vernuft in het spel.

Toch zou er voor de pauze niet meer gescoord worden. Wel ontstond er nog even wat commotie toen bij een luchtduel voor de neus van Hera-goalie Marwin Spriensma ineens een ijselijke kreet weerklonk. Die was afkomstig van Wendy Gustina. De Meister ging tegen het gras nadat de knie van aanvoerder Wessel Oosterhoff in zijn maagstreek  was geplant. Met nog amper een minuut te gaan in het eerste bedrijf werd Gustina vervangen door Pim la Crois.

Het eerste opmerkelijke moment van de tweede helft kwam op naam van de thuisclub. Een voorzet van Pim la Crois kon net niet goed genoeg door Martijs Delker worden geraakt, anders had doelman Nick Verkerk waarschijnlijk het nakijken gehad. Het was een van de schaarse momenten dat Middelstum op zijn hoede moest zijn. Voor het overige was het namelijk allemaal vrij onschuldig wat de ‘blauwen’ lieten zien. Ze kwamen niet goed in de duels en het was allemaal te slap.

Dat de wedstrijd na amper een uur gespeeld zou zijn, had ook niemand kunnen bevroeden. Onoplettendheden in de defensie van De Heracliden leidden binnen twee minuten tot doelpunten van Mateo Milkovic en Peter van Dam: 1-3. Het laatste beetje vertrouwen dat men in Uithuizermeeden nog had op een goede afloop, was als een donderslag bij heldere hemel verdwenen.

Als Middelstum wat meer rust en scherpte in het laatste kwart van de wedstrijd had gegooid, was het een desastreuze middag voor de Meisters geworden. Peter van Dam schoot namens Middelstum rakelings over en mocht daarna plaats maken voor Thijs Oosterhoff. De Heracliden kreeg nog één keer de kans om de stand een ander aanzien te geven. Jeroen Oosterhuis ging er op links vandoor, sneed naar binnen en had de bal breed moeten leggen op Martijs Delker. Oosterhuis besloot ten onrechte voor eigen succes te gaan en verknalde de mogelijkheid op jammerlijke wijze.

Niet veel later verving Robert de Vries zijn Meister collega Yuri Jaarsma. Het eerste wat hij deed was vol in een duel met Xander Anema vliegen. De Middelstummer krabbelde weer op en kon verder spelen, De Vries mocht zich na twee speelminuten meteen weer laten vervangen. Dat was althans de bedoeling.

Coach Jaap Danhof liet Julian Jonker opdraven in de veronderstelling dat hij vijf spelers mocht wisselen. De invaller werd echter door de arbiter terug naar de dug-out gestuurd. Niet ten onrechte, want de regel dat het voorlopig is toegestaan om tijdens de bekercompetitie vijf spelers te vervangen, geldt niet voor de reguliere competitie. En omdat vlak voor de botsing Jeroen Linstra al in de dug-out was verdwenen ten faveure van Jarno Smit, waren de mogelijkheden voor Danhof opgebruikt. Dat er ondanks dat onduidelijkheid bestaat over de spelregel, blijkt wel uit het feit dat scheidsrechter Bosma naderhand toegaf dat het wel mogelijk was geweest om nog twee wissels toe te passen, maar dat dit binnen drie spelmomenten had moeten gebeuren….

De Heracliden moest met tien man verder. Voor Middelstum werd het er allemaal een stuk gemakkelijker op. Het grootste deel van de wedstrijd hadden ze al de controle over het gebeuren. Die werd nu nog eens verstevigd. Daarmee verscheen er echter ook een dosis gemakzucht en nonchalance in het spel van de gasten. Er kwamen kansen genoeg om de thuisclub op een pijnlijke nederlaag te trakteren. De bezoekers weigerden echter de meest eenvoudige kansen te verzilveren, terwijl ook doelman Marwin Spriensma zich een paar keer als struikelblok wist op te werpen.

En dus bleef het bij de 1-3, waar niets op viel af te dingen. ‘Ik ben tevreden over mijn team, ondanks dat ze nalaten om er nog een stuk of wat in te schieten. Wij hebben een jonge ploeg die steeds volwassener gaat voetballen. We hebben De Heracliden aanvankelijk in het spel laten komen door zelf slordig te zijn. Naarmate het duel vorderde zag je echter dat we steeds meer grip op de tegenstander kregen. We kunnen best wel goed voetballen en dat hebben we hier bij vlagen laten zien’, aldus Frank Konneman.

Danhof vond het aan de zijde van De Heracliden allemaal wat te slap. ‘Natuurlijk was die voorsprong een mooie opsteker, maar daarna komt Middelstum veel te snel weer langszij. Wij stonden in de organisatie niet goed, verloren teveel duels en zochten het gevecht te weinig op. Bij die tweede en derde goal zijn we lang niet attent genoeg in de verdediging.’

* SV De Heracliden – Middelstum 1-3 (1-1). Stef Oosterhuis 1-0; Mateo Milkovic 1-1; Mateo Milkovic 1-2; Peter van Dam 1-3.

No Replies to "Middelstum mild voor matig SV De Heracliden"