De Fivel met tien man langs Groninger Boys

De Fivel heeft zichzelf een prima dienst bewezen door in eigen huis met 3-2 van Groninger Boys te winnen. Doelpuntenwonder Freddy de Grooth scoorde weliswaar twee keer, maar dat bleek niet voldoende te zijn om het team van trainer Nik Poortinga op de knieën te krijgen. Zelfs niet toen de gastheren bij een 1-1 tussenstand Joran Bos vroegtijdig verloren vanwege zijn, overigens ten onrechte gegeven, tweede gele kaart.

Winnen van Groninger Boys is geen eenvoudige opgave. Dat kun je alleen maar proberen te bewerkstelligen door vanaf de eerste minuut met veel gezonde agressie de duels aan te gaan. De Fivel heeft dit seizoen voor een andere weg gekozen. De selectie van Poortinga telt een aantal nieuwe gezichten en dat vergt aanpassingsvermogen. ‘We hebben er voor gekozen om iets gecontroleerder te spelen, waarbij de passie wel voorop staat. En als het even kan moet het ook nog met mooi voetbal gepaard gaan’, aldus de oefenmeester.

Van Groninger Boys is wel bekend hoe men speelt. Daar loopt ene Freddy de Grooth rond en van welke kant je het ook bekijkt, hij is de man die uitgeschakeld moet worden wil je als tegenstander in elk geval kans op een goed resultaat maken. Thomas van der Veen kreeg de taak om de geslepen spits aan banden te leggen.

Het duel was het eerste half uur aardig in evenwicht. De Fivel probeerde vooral voetballend het doel van de tegenstander te bereiken, terwijl de Stadjers het van de spelhervattingen moesten hebben. Tijdens vrije trappen, corners en ingooien die voor een corner door konden gaan, was het alle hens aan dek voor de defensie van de Riepsters.

In de 35e minuut werd het spel op de kar gezet. Een voorzet van Bjorn Everts werd door Max Huisman tegen het nylon gemikt en dat betekende 1-0 voor de gastheren. Groninger Boys wist wat er moest gebeuren, verhoogde de druk op het doel van het ‘andere Oranje’ en wist op slinkse wijze langszij te komen. Freddy de Grooth voelde iets in zijn rug, ging liggen en kreeg een vrije trap toegekend. Die schoot hij overigens op weergaloze wijze achter doelman Sander Steenbergen: 1-1.

Daar leek het voor de pauze wel mee gedaan, maar het eerste bedrijf zou nog een vreemd staartje krijgen. Joran Bos had al geel op zak toen hij opnieuw een prent met dezelfde kleur onder de neus kreeg geduwd. De fluitist van dienst ging echter de mist in, want broer Emiel bleek de boosdoener te zijn. Hij ontsnapte, maar omdat Joran Bos al was weggestuurd, moest De Fivel wel met tien man verder. Naderhand was de onpartijdige zo sportief om zijn fout toe te geven en hier melding van te maken.

Bij de gastheren was men er goed van doordrongen dat het tweede bedrijf een hele lastige zou worden en eigenlijk werd er stiekem op gehoopt dat de remise over de streep getrokken zou kunnen worden. Tussen hopen en doen lagen echter nog vijfenveertig minuten voetbal en die moesten nog wel even worden afgewerkt.

Merkwaardig genoeg kon Groninger Boys het na de rust voetballend niet voorelkaar krijgen om De Fivel op de knieën te dwingen. Ook nu waren het de spelhervattingen die voor gevaar moesten zorgen. De gastheren gooiden er nog een schepje bovenop om het verlies van een van de pionnen te kunnen compenseren en kregen zowaar de beste kansen. Dat leidde in de 77e minuut dan ook tot de 2-1 voorsprong. Uit een voorzet van Bjorn Everts was het nu Corné Bos die het doel wist te vinden.

De ontlading was groot op het Riepster sportpark, waar de strijd allesbehalve gestreden was. Acht minuten voor tijd mocht Groninger Boys een corner nemen. In het overvolle strafschopgebied was een klein duwtje van Freddy de Grooth voldoende om genoeg ruimte te krijgen voor een rake kopbal: 2-2.

Met die stand leek het duel wel gespeeld. Het slotakkoord zorgde echter voor nog wat achtergehouden emoties. Uit een voorzet van Emile Bos was het de kleine Eirik Eide die de thuisclub andermaal aan de leiding wist te brengen: 3-2. Daar had Groninger Boys niet meer van terug en dus was, nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, de vreugde groot aan de zijde van De Fivel.

‘Ik ben van mening dat de overwinning terecht is. Die hebben we puur op basis van kwaliteit en vechtlust binnen weten te halen. Het is bewonderenswaardig hoe het team na de rode kaart is opgestaan. Ik ben heel blij dat De Fivel vandaag heeft laten zien dat het met zoveel passie kan spelen. Dat biedt perspectief voor de toekomst’, sprak Nik Poortinga na afloop.

* De Fivel – Groninger Boys 3-2 (1-1). Max Huisman 1-0; Freddy de Grooth 1-1; Corné Bos 2-1; Freddy de Grooth 2-2; Eirik Eide 3-2.

No Replies to "De Fivel met tien man langs Groninger Boys"