Meerdere ‘mogelijke besmettingen’ bij Noordpool UFC, Stedum ook getroffen

Net als een week eerder, zijn er ook voor het komend weekeinde weer wedstrijden afgelast vanwege de corona-pandemie. In deze regio gaat het duel tussen de vijfdeklassers Noordpool UFC uit Uithuizen en Groninger Boys niet door vanwege ‘meerdere mogelijke besmettingen’, binnen de gelederen van de Uithuizer vereniging. Ook het duel tussen Stedum en Corenos gaat om die reden niet door.

‘Er zijn meerdere selectiespelers bij ons die met corona-achtige klachten thuis zitten. Zij zijn vrij ziek’, aldus interim-wedstrijdsecretaris Jan Huizinga van de geelzwarten. Het is overigens nog onzeker of het ook daadwerkelijk om corona gaat. De komende dagen hoopt men daar meer uitsluitsel over te krijgen. ‘We hopen dat het allemaal meevalt,  maar je kunt momenteel niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom hebben we in overleg met de KNVB besloten om het duel tegen Groninger Boys af te gelasten. We willen geen enkel risico nemen’, vertelt Huizinga.

Ook het duel tussen de competititegenoten Stedum en Corenos gaat niet door. Voorzitter Pieter Berend Slager van de Stedumer vereniging vertelt dat er in ieder geval een bevestigde coronabesmetting binnen het eerste elftal is geconstateerd. ‘Hij zit nu in thuisisolatie en omdat er teveel spelers met hem in aanraking zijn geweest, is het voor ons niet mogelijk een representatief eerste elftal op de been te brengen’, zegt de preses. Voor Corenos is de afgelasting een hard gelag. Het team zag de wedstrijd tegen SV TEO ook al geschrapt worden vanwege corona-perikelen.

Zondag-eersteklasser SC Stadspark zal vanwege een wel vastgestelde coronabesmetting niet in actie komen tegen FVC en in de tweede klasse gaan de duels Gruno-WKE en Valthermond-GVAV Rapiditas om die reden niet door. In beide gevallen is er bij de Drentse tegenstanders corona is geconstateerd. Het werpt opnieuw de vraag op of de KNVB er wel verstandig aan doet om het voetbal de komende weken gewoon te laten plaatsvinden.

Tot en met het afgelopen weekeinde werden landelijk al meer dan honderd amateurwedstrijden uitgesteld. Toch denkt men in politiek Den Haag het virus terug te kunnen dringen door de kantines dicht te houden en geen publiek meer op de velden toe te laten. Voetbalbond KNVB heeft nog maar weer eens benadrukt dat men geen streep door het amateurvoetbal zal trekken en er alles aan doet om het amateurvoetbal de komende weken te laten plaatsvinden.

De KNVB is van mening dat het veilig en verantwoord is om te blijven sporten. Ook sportkoepel NOC*NSF en de andere sportbonden van Nederland zijn die mening toegedaan. Dat het de clubs op financieel gebied veel pijn doet erkent men. Namens de voetbalbond zegt Jan-Dirk van der Zee er het volgende over. ‘We zijn blij dat we kunnen blijven voetballen. We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen en gaan ervan uit dat, als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek.’

Binnen de clubs zelf is, na het bekend worden van de aangescherpte maatregelen, geroepen dat men de competitie beter (voorlopig) kan stilleggen. ‘Voetballen doe je voor de fans, anders is er niets meer aan. De lol is er nu wel van af’, was een veelgehoorde kreet. Daar is iets voor te zeggen, want het publiek zorgt juist voor sfeer. Zonder supporters is het gewoon niet het zelfde spelletje meer. Denk maar eens terug aan de wedstrijd die PSV eerder deze week tegen Rosenborg speelde en het duel dat FC Groningen zondag in een leeg stadion tegen Ajax moet spelen. Het is uiteraard niet met het amateurvoetbal te vergelijken, maar de situatie blijft onwezenlijk.

Huizinga denkt dat het sluiten van kleedruimtes en douches de volgende stap gaat worden op weg naar een algehele sluiting van de sportparken. ‘Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar vrees het ergste. We zullen de vinger goed aan de pols moeten houden’, laat hij zich ontvallen. Laten we in ieder geval blij zijn dat er vooralsnog gesport kan worden en ons gezond verstand gebruiken, zodat we over een paar weken weer met z’n allen naar de diverse sportgebeurtenissen kunnen.

No Replies to "Meerdere 'mogelijke besmettingen' bij Noordpool UFC, Stedum ook getroffen"