Holwierde glipt in slotminuut langs FC Zuidlaren

In een aantrekkelijk duel heeft derdeklasser Holwierde op eigen veld met het bezoekende FC Zuidlaren afgerekend. De winnende goal kwam pas in de slotminuut van het duel tot stand. Een zure 2-1 nederlaag was het gevolg voor de Drenten, Holwierde kon drie punten aan het totaal toevoegen. Verdiend of niet, de mannen van trainer Eddy Tuik hebben slechtere tijden gekend. Die zijn er momenteel voor de Zuidlaarders, die deze competitie nog maar een schamel puntje hebben verzameld.

FC Zuidlaren is een betrekkelijk jonge ploeg in opbouw, waar trainer Paul Ravenau, of wie er in de toekomst ook nog voor het team komt te staan, veel plezier aan kan beleven. En het dient te worden gezegd, de Drenten speelden fris van de lever. Omdat ook Holwierde zich van zijn beste kant wilde laten zien, kregen de weinige belangstellenden die wel een plaatsje langs de lijn mochten opeisen, een open duel voorgeschoteld. Binnen de mogelijkheden die beide clubs tot hun beschikking hadden, werd er bij vlagen aardig gevoetbald. De Drenten oogden iets balvaardiger, Holwierde was fysiek sterker en ook wisten de gastheren elkaar wat beter te vinden.

De eerste mogelijkheid was voor de thuisclub. Een voorzet vanaf de linkerkant kwam bij de behendige Robbie ten Hove terecht. Hij dacht doelman Robin Luikens te verschalken, maar zijn inzet miste de precisie om voor een perfecte afronding te kunnen zorgen. FC Zuidlaren had het in de beginfase van het duel moeilijk met de fysieke kracht van Holwierde en zocht de aanval vooral via Jos Lamain. De geslepen aanvaller kreeg na een kwartier de gelegenheid om goalie Wouter Kingma te testen. Zijn inzet vloog echter langs de verkeerde kant van de paal.

Holwierde verzuimde in die goede openingsfase te scoren en dat mocht vooral Ten Hove zich aanrekenen. Na een kwart wedstrijd draaide hij behendig uit de rug van Koen Eshuis weg en zag doelman Luikens al naar de grond gaan. De bal naast het doel schieten leek moeilijker dan de knikker tegen het nylon jagen, maar Ten Hove kreeg het voor elkaar om de opgelegde kans onbenut te laten. Bram Geurtsen mikte niet veel later ook naast.

Gaandeweg de eerste helft leek FC Zuidlaren wat meer grip op het veld en de tegenstander te krijgen. En telkens was daar weer die dekselse Jos Lamain die voor onrust in de Holwierder defensie wist te zorgen. In de 34e minuut leek hij vanaf de rechterkant van het strafschopgebied de weg naar het nylon te hebben gevonden. Christian van der Broek schoot zijn reeds gepasseerde doelman te hulp en maaide de bal voor de doellijn weg.

Aan de andere kant was het Tim Visscher die een voorzet van zijn voet liet vertrekken. Doelman Luikens liet het leer door zijn vingers glippen, maar er was niemand van Holwierde in de buurt om dit foutje af te straffen. En zo eindigde een uiterst amusante eerste helft zonder doelpunten en moesten de ploegen na de doelwisseling tot scoren zien te komen.

Namens de Drenten was het al vroeg in de tweede helft andermaal Jos Lamain die zijn geluk beproefde. Na een lange anval over veel schijven werd het speeltuig in zijn voeten gelegd. Het schot kreeg niet het gewenste effect en dus was ook die kans weg. Vijf minuten later had hij eindelijk reden tot lachen toen hij op de linkerkant de verdediging van Holwierde de bal wist te ontfutselen en ogenschijnlijk een voorzet in gedachten had. De inzet toucheerde de voet van Peter Bouwsema, veranderde daardoor van richting en verraste ook goalie Kingma. De te hulp geschoten Yirsan Bouman en Justin Skilton konden niets meer uitrichten en dus had Lamain eindelijk wat hij wilde: 0-1.

De geblesseerde Merijn Poel werd bij de FC vervangen door Tim Kruit. Niet veel later zouden aan Holwierder kant Andy LaFaille en Jeanclar Torbed in het veld verschijnen voor Koen Tuil en Christian van der Broek. Holwierde moest aanvallender gaan denken. Met alle risico”s van dien, want er zou uiteraard een hoop ruimte achter de eigen laatste linie vallen als de thuisclub iets te gretig zou worden. Dat bleek na driekwart wedstrijd wel toen Holwierde druk begon op te voeren en FC Zuidlaren in de omschakeling razendsnel aan de andere kant van het veld wist op te duiken. Het zal nooit zijn bedoeling zijn geweest, maar Holwierder Andy LaFaille deponeerde het speeltuig zomaar in de voeten van Jos Lamain. Er vloeide echter geen bloed uit voort en dus kon Holwierde de jacht op de gelijkmaker weer openen.

De klok had inmiddels al 8o speelminuten aangegeven toen een vrije trap van Yirsan via de paal over de achterlijn verdween. Zo had fluitist Fred Jansen dat in ieder geval gezien. Anders is het namelijk niet te verklaren dat hij een doeltrap gaf in plaats van een corner, waar de Holwierders recht op meenden te hebben omdat goalie Luikens als laatste met zijn vingers aan de bal had gezeten.

Holwierde bleef jagen en kreeg in de 82e minuut de beloning. Vanaf de rechterkant van het veld werd de bal hoog in het strafschopgebied van FC Zuidlaren gepompt. Peter Bouwsema vond dat kennelijk nog niet hoog genoeg, toucheerde het leer met het achterhoofd, waarna de bal door Robbie ten Hove pardoes het doel in gelopen kon worden: 1-1.

Met die stand op het scorebord en nog maar een hand vol minuten te gaan, zou je verwachten dat beide ploegen de strijdbijl wel zouden begraven. Niets was echter minder waar. De teams wilden meer en daardoor bleef het duel tot aan het laatste fluitsignaal bol van de spanning staan.

Vroeg of laat moet die druk een ker tot ontlading komen en dat gebeurde dan ook. In de 90e minuut gleed doelman Luikens weg toen hij zijn verdediging een handje wilde helpen. De bal belandde onbedoeld bij Jurrely Torbed, die het duel met aanvoerder Allard van Wieringh opzocht. Torbed deelde een duw uit, waardoor de captain tegen de grond ging en vervolgens vloog de bal met een merkwaardige curve in het Zuidlaarder doel: Even werd er met een scheef oog naar arbiter Jansen gekeken of hij de duw zou bestraffen. Dat bleek niet zo te zijn en dus was Jurrely Torbed het stralende middelpunt van een Holwierder feestje: 2-1.

De tijd was voor de Drenten daarna te kort om nog iets terug te doen. Meer dan een schot op het dak van het Holwierder doel zat er niet in.En dus kreeg het duel, waarin te weinig was gescoord, toch nog een winnaar, terwijl een remise misschien wel meer op zijn plaats zou zijn geweest.

Eddy Tuik was na afloop een blij mens. ‘Ja wat wil je. We maken een mooie competitiestart al was het vandaag dan ook wel een lastige wedstrijd. Als wij al vroeg scoren wordt het een heel ander duel. Ik had de jongens vooraf gewaarschuwd voor Lamain. Dat was vandaag hun meest gevaarlijke speler. Op dat ene slippertje na kan ik echter alleen maar zeggen dat we het verdedigend goed hadden staan. We zitten momenteel lekker in ons vel en het is te hopen dat we door de corona-pandemie straks niet nog een keer stil komen te liggen.’

Zijn collega Paul Raveneau denkt dat dit gaat gebeuren. ‘Kijk maar om je heen. Je ziet overal afgelastingen als gevolg van corona-besmettingen. Het zou mij niks verbazen als we straks weer met z’n allen thuis zitten.’ Over de verloren wedstrijd zei hij: ‘We hadden aanvankelijk wat moeite met het fysiek sterke spel van Holwierde. Gaandeweg de eerste helft ging dat wat beter. Dat we op voorsprong wisten te komen vond ik niet eens onverdiend. Dat was in een fase dat het bij Holwierde iets minder goed liep. Je ziet echter dat ze er in blijven geloven als je de tweede treffer niet maakt. En dan zullen we het nog maar niet hebben over de manier waarop de gelijkmaker tot stand komt. Het is natuurlijk hartstikke zuur dat we in de laatste minuut min of meer door eigen toedoen ook nog tegen een nederlaag aan lopen. Maar goed, we zijn nog maar net bezig en de punten komen echt wel. Daar ben ik heilig van overtuigd.’

*Holwierde – FC Zuidlaren 2-1 (0-0). Jos lamain 0-1; Robbie ten Hove 1-1; Jurrely Torbed 2-1.

No Replies to "Holwierde glipt in slotminuut langs FC Zuidlaren"