Trainers over lockdown: ‘Verschrikkelijk frustrerend, maar het is niet anders.’

De sportcomplexen zullen vanaf woensdagavond weer een troosteloze aanblik bieden. Het kabinet heeft namelijk besloten dat Nederland de komende twee weken zoveel mogelijk thuis moet blijven en dat teamsporten opnieuw aan banden worden gelegd. We bevinden ons in een gedeeltelijke lockdown en zijn daarmee bijna terug bij af. De situatie zoals die in maart ontstond. Die er voor zorgde dat voetbal- en andere sportcompetities plotseling stil kwamen te liggen.

De dreiging van een hernieuwde totale lockdown hangt als het zwaard van Damocles boven onze hoofden. Nederland bevindt zich nog net niet in het stadium van zeer ernstig zieke patiënt. Die kwalificatie zal in het huidige tempo niet lang meer op zich laten wachten. Vandaag dinsdag) werd er opnieuw een dagrecord aan corona-besmettingen genoteerd.

Verscheidene clubs hebben de bui het afgelopen weekeinde al wel zien hangen. Voetbaltrainer Eddy Tuik van derdeklasser Holwierde zei zaterdag na het duel met FC Zuidlaren bijvoorbeeld; ‘De kans is vrij groot dat we vandaag voorlopig onze laatste wedstrijd hebben gespeeld. Erg jammer, maar het is helaas niet anders.’

Oefenmeester Leendert Nieborg van het Garmerwolder GEO denkt er net zo over. ‘Het is niet best dat er weer een streep door het voetbal wordt getrokken. Maar ja, moet je kijken in wat voor ambiance we nu spelen. Kantines dicht, geen publiek langs het veld. Daar is toch ook niks aan?’

‘Dit is gewoon een verstandig besluit. Er zijn belangrijkere dingen in de wereld’, luidt het korte en bondige commentaar van oefenmeester Elle Smit (Meedhuizen).

Bob Mulder, trainer van het Woldendorper WEO, was er zondag nog stellig van overtuigd dat het amateurvoetbal gespaard zou blijven. Daar moet hij twee dagen later al weer op terugkomen. ‘Ja, je hoopt er natuurlijk het beste van. Diep van binnen voel je het echter wel aan komen. Ik ben er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Dit is verschrikkelijk frustrerend.  Maar goed, we kunnen er niets aan doen. We zijn nu aan het trainen, maar dat is dan ook voorlopig de laatste keer. Ik ben overigens wel benieuwd wat de KNVB hier van vindt.’

De voetbalbond heeft in een eerste reactie laten weten dat een pauze van twee weken voor de competities nog te overbruggen is. ‘Maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden’, meldt de bond op de eigen website.

De argumenten die men daarbij aanvoert zijn dat het spelplezier van de voetballers stil wordt gelegd en stelt men de vraag hoe vaak de sporters zich nog kunnen opladen en of dit de clubs leden gaat kosten.

‘De verenigingen worden draaiende gehouden door 400.000 vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen? Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren? Dit baart ons grote zorgen’, aldus de KNVB.

Ook daar is men zich bewust van de sterk gestegen coronacijfers en snappen ze de noodzaak van hardere maatregelen. ‘Maar we moeten niet de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.’

De crisis treft overigens veel meer dan alleen het amateurvoetbal. Er zijn al heel wat evenementen gesneuveld als gevolg van de pandemie. In Delfzijl was de Zeemijlenloop al geschrapt. Onder de noemer ‘EemAans’ zou men op 25 oktober het startsein geven voor dit hardloopcircus. De organiserende commissie van Atletiekvereniging Fivelstreek heeft besloot dat het niet langer verantwoord was om met de voorbereidingen door te gaan. ‘Het is nait aans’, laat men weten.

Ook het zaalvoetbalevenement Eurocup Delfzijl kan aan de lijst met gecancelde evenementen worden toegevoegd. Dit indoorfestijn zou normaliter in januari plaatsvinden, maar de organisatie komt teveel onoverkomelijke hobbels tegen op de weg naar de aftrap.

No Replies to "Trainers over lockdown: 'Verschrikkelijk frustrerend, maar het is niet anders.'"