De haperende motor van het trainerscarrousel

Het einde van het jaar nadert en doorgaans betekent dat in de voetballerij dat de trainerscarrousel op gang is gekomen. Momenteel kan er echter nog maar weinig over gemeld worden. De motor hapert echter. Niet zo onlogisch, want welke coach kan na een viertal gespeelde wedstrijden in dit bizarre sportjaar al zeggen waar hij volgend seizoen actief zal zijn.

Normaliter regent het in deze periode berichten over trainers die hun club voor een andere vereniging verruilen of oefenmeesters die een bestaande verbintenis verlengen. Marco Pesiwarissa van het Roodeschoolster Corenos en Bert van der Meer van het Zandeweerster ZEC, beiden in de vijfde klasse acterend, zijn twee van die mensen. Heeft de een (Pesiwarissa) besloten om te blijven, de ander dacht vijf jaar nodig te hebben om de groenwitten weer op de voetbalkaart te zetten. Na drie jaar is Van der Meer echter van mening dat zijn taak bij ZEC er op zit en dat ‘de wegen zich gaan scheiden.’

Voor het overige is het behoorlijk rustig aan het trainersfront en dat is uiteraard niet zo verwonderlijk. De competities lagen na een viertal wedstrijden al weer op hun gat vanwege het coronavirus en worden dit jaar ook niet meer hervat. Aanvankelijk kon er nog volgens RIVM-regels getraind worden, maar ook daar is vooralsnog een einde aan gekomen. En dus is de trainer een kostenpost geworden waar je als vereniging goed over na moet denken. Je hebt een werknemer in huis die zijn werk niet kan doen, maar wel doorbetaald moet worden omdat hij nou eenmaal een overeenkomst op zak heeft. En ja, je kunt een oefenmeester nu ook niet ‘in goed overleg’ laten vertrekken omdat de prestaties tegenvallen.

Het enige dat je als club en trainer kunt doen is een afweging maken of de route nog steeds die is die beide partijen bij het aangaan van de verbintenis hebben uitgestippeld. Misschien zijn inzichten wel veranderd of spelen er externe factoren mee. Na vier duels evalueren heeft in ieder geval geen zin. Je wilt als trainer iets opbouwen en dat kost tijd. De progressie die coaches nastreven, zullen ze zeker niet in het bizarre jaar 2020 terugzien. De focus zal naar het nieuwe jaar verschuiven in de hoop dat er dan wel weer volop gevoetbald kan worden. Afwachten, veel meer kunnen alle partijen niet doen.

Hoe dan ook, vroeg of laat gaat de haperende motor van het carrousel weer volop draaien. Vliegen de persberichten met de standaardzinnetjes als ‘met wederzijds goedvinden’ en ‘in goed overleg uit elkaar gegaan’ weer over de burelen van de diverse sportredacties. Al is het alleen maar omdat er veel meer trainers dan clubs zijn en je ook niet te lang kunt wachten. Het risico bestaat namelijk dat er dan teveel oefenmeesters met een hoop ambities in dezelfde vijver zitten te vissen.

EemsmondSport wil u graag op de hoogte houden, maar heeft daarbij wel de hulp van verenigingen nodig. Gaat uw club door met de huidige trainer of komt er aan het einde van het seizoen een nieuw gezicht voor de groep te staan? Laat het ons weten via redactie@eemsmondsport.nl of info@eemsmondsport.nl. Wij zorgen voor een overzicht op onze website en andere social media.

No Replies to "De haperende motor van het trainerscarrousel"