De (avond-)klok tikt door voor amateursport

Na het verloren gegane voetbalseizoen 2019/2020 dreigt ook de huidige voetbaljaargang van de goedwillende amateurs door toedoen van de coronapandemie in het afvoerputje te belanden. In het meest optimistische scenario had voetbalbond KNVB bedacht om in het weekend van 16 en 17 januari weer te kunnen starten. Alle goede bedoelingen ten spijt, de plannen zijn inmiddels door de actualiteit achterhaald. Er was eens…

Een besluit over een mogelijke herstart had deze maand moeten vallen, maar de lockdown waarin we zitten is inmiddels verlengd. Daar bovenop hebben we nu ook nog met een avondklok te maken. Na negen uur in de avond moet je al een verdraaid goeie reden hebben om op straat rond te lopen. Een wandeling naar het sportveld zal zeker niet in het rijtje van goede excuses staan. Trainen wordt steeds lastiger, zo niet onmogelijk. Er komt steeds minder ruimte om wedstrijdfit te worden en dus wordt het ook steeds lastiger om het seizoen op een fatsoenlijke manier uit te spelen.

Nu wordt er na de huidige lockdown, die normaliter op 9 februari zou moeten eindigen, bekeken hoe men verder moet en daarbij zijn twee opties genoemd.

1. De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld.
2. Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft.

‘Om een van deze scenario’s tot uitvoer te brengen zal er voor de senioren A-categorie uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april gestart moeten worden’, laat de bond weten. Men houdt daarbij in gedachten dat er dan wel sprake moet zijn geweest van een fatsoenlijke trainingsopbouw. We hebben dus weer wat ruimte…

De grote vraag is nu in hoeverre die ruimte reëel is. Waar staan we volgende maand. En wat nog belangrijker is, hoe staan we er dan voor? Heeft men het coronavirus onder controle? Of is er nog steeds sprake van een onverantwoord hoog aantal besmettingen met het oorspronkelijke virus of een van de inmiddels opgedoken varianten. En wat voor consequenties heeft dat dan?

Het komt er hoe dan ook op neer dat de maatregelen behoorlijk versoepeld moeten worden, wil de KNVB er voor zorgen dat de competities hervat kunnen worden. Blijven de maatregelen zoals ze zijn en is een herstart niet haalbaar, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020/2021 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan ook geen promotie of degradatie plaats.

En dus zou er, in het ergste geval, zomaar een tweede seizoen in de prullenbak kunnen verdwijnen. Een situatie die niemand had durven voorzien, maar wel de keiharde realiteit dreigt te worden. Daar is niks sprookjesachtigs aan. De achterliggende tien maanden zijn voor de amateursporters een boze droom geweest. Eentje waaruit we nog lang niet zijn ontwaakt.

Mocht het inderdaad gebeuren dat er een dikke streep door de huidige competities wordt getrokken, dan zit de KNVB te denken aan regionale competities, zonder promotie of degradatie, of bekertoernooien voor alle categorieën.

Wanneer en in welke vorm we ook weer in het normale leven terugkeren, de achterliggende periode zal niet snel vergeten worden. Die verdwijnt in de boeken als een zwarte bladzijde in de historie van de mensheid. Het verhaal dat je later misschien wel aan je (klein-) kinderen vertelt. Er was eens…

2 Replies to "De (avond-)klok tikt door voor amateursport"

  • comment-avatar
    Klaas de Boer januari 25, 2021 (13:22)

    Zoals het nu lijkt heb ik er geen enkel vertrouwen in dat we de reguliere competitie nog weer aan de praat krijgen. Even los van het feit dat ik deksels goed begrijp dat de volksgezondheid op de eerste plaats moet komen, snap ik niet waarom amateurvoetballers niets kunnen/mogen en de profs er lustig op los ballen, elkaar om de nek vliegen en opgewonden standjes elkaar nog net niet de ogen dicht spugen. Wat moeten we met een avondklok als we elkaar overdag massaal weer opzoeken. Wat is dan het zichtbare effect van zo’n maatregel?

  • comment-avatar
    Peter van der januari 26, 2021 (09:32)

    Niet vooraf zeuren Klaas. Er is nog wel een goede kans dat we weer kunnen voetballen. Zie de opties die in bovenstaand verhaal worden genoemd. Natuurlijk wordt de tijd krap, maar blijf moed houden.