Devon Harmsma: ‘Omlandia hoort in de 2e Klasse’

Doelman Devon Harmsma keert na drie seizoenen Pelikaan S. terug naar Ten Boer. Vanaf komende zomer is de 27-jarige weer in de kleuren van derdeklasser Omlandia te bewonderen. De sluitpost kon ook naar clubs in de eerste klasse en hoofdklasse, maar wilde weer met vrienden bij Omlandia spelen. ‘Ik denk zeker dat ik van toegevoegde waarde kan zijn bij Omlandia’, aldus de sluitpost.

Harmsma was niet wat je noemt een natuurtalent die als vanzelfsprekend onder de lat kwam te staan. De geboren Ten Boerster trok de voetbalschoenen aan toen hij een jaar of zes was en fungeerde aanvankelijk als spits. In plaats van de ballen er in te schieten, moest hij ze vanaf zijn veertiende levensjaar buiten het doel zien te houden. Zijn carrière als keeper was begonnen. Harmsma bleek aanleg en lengte te hebben om tot een goede doelman uit te groeien. Na een jaar in de A-jeugd te hebben gespeeld, werd de overstap naar het eerste elftal gemaakt.

Harmsma debuteerde in de slotfase van een thuisduel tegen Urk. Het waren slechts tien minuten omdat Martijn Swaagman het veld geblesseerd moest verlaten. Niet echt een wedstrijd om te laten zien wat je kunt. Die zou echter snel komen. Omlandia moest in het seizoen 2010/2011 op bezoek bij Noordscheschut en dat betekende voor Harmsma zijn basisdebuut.

Erg lang zal hij niet aan deze wedstrijd terug willen denken, want een zwaar gehavend Omlandia kreeg met 5-0 op de broek van de Drenten. Het lijstje met afwezigen was dat duel imponerend lang. Van de eenentwintig selectiespelers waren er slechts tien fit en beschikbaar. Harmsma, toen nog keeper van de A-jeugd, moest aantreden omdat Swaagman in de warming-up was afgehaakt. De vervanger van Jan van der Zweep bleek teveel last van zijn blessure te hebben. Harmsma had ‘s morgens nog met zijn eigen team in Noordwolde gespeeld, gewonnen en een periodetitel gehaald.

Niet bepaald een debuut dat je voor ogen hebt, want later dat jaar volgde voor het team van toenmalig trainer Kees Bouma degradatie uit de eerste klasse. De afwezigheid zou twee jaar duren. Onder de leiding van oefenmeester Casper Goedkoop eindigde Omlandia het eerste jaar in de tweede klasse op de derde plaats. Een jaar later werd de terugkeer naar de eerste klasse gevierd met een periodetitel en het algehele kampioenschap in 2J.

Voor Harmsma, inmiddels een vaste waarde in het elftal, was het behalen van de titel het hoogtepunt van dat jaar. Samen met het duel dat hij aan het einde van dat seizoen met Omlandia tegen de beloften van FC Groningen mocht spelen. Een tweestrijd die in het teken stond van het afscheid van Casper Goedkoop en met slechts 1-2 werd verloren. Harmsma stopte in dat duel een strafschop en zag zijn ploeg zelfs aan de leiding komen door een treffer van Jan Oosterbeek.

Andere voetbalherinneringen die boven komen drijven zijn de jaren in de eerste klasse en de bekeravonturen die de ploeg tot in Genemuiden brachten. Dieptepunt was de laatste wedstrijd van het seizoen 2017/2018 waarin Omlandia in blessuretijd met 3-2 van buurman SV Bedum verloor waardoor de Bedumers kampioen werden in de tweede klasse.

De boomlange goalie bleef zich ontwikkelen. Liet zien dat hij over prima reflexen beschikte en sterk in rechtstreekse duels was. Zijn zwakke punt? ‘Dat zeg ik liever niet. Je weet nooit wie dit interview leest en wat ze er mee doen’, lacht Harmsma.

Dat hij heel wat in zijn mars had, ontging ook andere clubs niet. Op zeker moment trok het Asser ACV bij hem aan de bel. ‘Op een avond na de training kreeg ik een bericht van de technische commissie van ACV met de vraag of ik open stond voor een gesprek. Een kleine week later werden de voorwaarden besproken, Die waren goed en veelbelovend, al had ik op dat moment ook van andere clubs een aanbod gekregen. ACV was echter een club waar ik altijd al voor had willen spelen, mocht de kans zich voordoen. Voor mezelf vond ik dat ik aan een nieuwe uitdaging toe was. Ik had zeventien jaar bij Omlandia gespeeld. Het afscheid was niet gemakkelijk, maar ik wilde ontdekken waar mijn grenzen lagen.’

Het avontuur zou een jaar duren. ’Door de weinige speelminuten kreeg ik er steeds minder plezier in om telkens heen en weer te reizen. Ook omdat we dat jaar kampioen werden en naar de 3e divisie promoveerden zou het betekenen dat ik nog eerder van huis weg zou moeten en als je dan niet speelt gaat dat toch in je gedachten zitten. Toen kwam Omlandia weer voorbij waar al mijn vrienden speelden en dus was de keuze heel simpel om weer terug te keren.’

En toch zou hij nog een keer uit Ten Boer vertrekken, nu naar het Pelikaan S. van toenmalig voorzitter en geldschieter Wim Bulten. Harmsma was overigens niet de enige speler die de overstap naar het Westerkwartier maakte. Ook goalgetter Jeroen Haan probeerde daar zijn heil te zoeken. Harmsma: ‘De reden dat ik weg ging bij Omlandia was omdat ik mijzelf toch nog een uitdaging wilde geven om minimaal de eerste klasse te acteren. Van Jeroen Haan wist ik niet dat hij zou vertrekken, dat was voor mij net zo’n verassing als voor ieder ander.’

De keuze voor Pelikaan S. had volgens Harmsma veel te maken met de jongens die daar speelden en die hij nog kende van zijn jaar bij ACV. ‘Het was toen ook de enige club met interesse. John van Dalen en Jelle Wagenaar bijvoorbeeld gaven daarbij ook de doorslag. Met die twee heb ik een goede band. We spreken elkaar veel, zodoende was Pelikaan S. de volgende stap. Daarbij waren de voorwaarden en alles eromheen goed geregeld en wist je dat je een goede kans maakte op een kampioenschap.’

Dat kwam er in het seizoen 2018/2019. ‘De titel en de feestjes die werden georganiseerd waren altijd fantastische avonden. Plus dat we eens in de zoveel tijd naar wedstrijden van FC Groningen gingen. Ook wat dat betreft was alles perfect geregeld.’ De dominant aanwezige Wim Bulten en Pelikaan S. werden altijd in een adem genoemd met betaalde voetballers en andere randvoorwaarden waaraan de gemiddelde amateurclub nooit zou kunnen tippen. Harmsma: ‘Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niks van heb gemerkt maar persoonlijk heb ik altijd een goede band gehad met Bulten. De buitenwereld vormt zich natuurlijk snel een oordeel over dingen die er gebeuren als ze iets lezen omtrent Pelikaan S. Dan zijn ze er snel bij. Hierdoor worden dingen vaak net even anders neergezet.’

Na drie jaar vond Harmsma dat het mooi was geweest. Hij besloot Pelikaan S. te verlaten. ‘De keuze om te vertrekken heeft puur met het gevoel te maken gehad. Ik wilde eigenlijk al eerder stoppen in verband met mijn vorige werk waardoor ik niet altijd kon trainen.’ Toen andere verenigingen daar lucht van kregen, probeerden ze Harmsma in te lijven. Het ging daarbij om verenigingen uit zowel de hoofd- als de eerste klasse. ‘De reden dat ik daar niet voor heb gekozen heeft voornamelijk te maken met het vele reizen en het weer opnieuw settelen bij een andere club. Bij Omlandia is het vertrouwd. Ik heb altijd contact gehouden met mensen van de club. Daarbij komt nog dat een groot gedeelte van mijn vrienden nog bij Omlandia speelt. Dat is natuurlijk ook wel lekker.’

Als we de doelman vragen hoe lang het nog duurt alvorens ook Jeroen Haan op het oude nest terugkeert, zegt hij: ‘Ik zou er niet raar van opkijken als hij dat doet. Er is hem al een paar keer gevraagd wat hij volgend seizoen gaat doen, maar daar is hij zelf nog niet over uit.’

Met of zonder Haan, Harmsma denkt dat hij van toegevoegde waarde kan zijn voor het eerste elftal van Omlandia en hoopt uiteraard dat hij zijn nog immer aanwezige kwaliteiten aan het Ten Boerster publiek mag tonen. ‘Ik verwacht met Omlandia boven in de derde klasse mee te doen en misschien in de loop der jaren weer naar de tweede klasse te promoveren. Een plek bij de eerste vijf zou haalbaar moeten zijn. Persoonlijk vind ik dat Omlandia in de tweede klasse thuis hoort.’

Harmsma is op moment van schrijven 27 jaar. Weliswaar een ‘oudere speler’, maar nog lang niet afgeschreven. Dus rijst de vraag of Omlandia zijn eindstation gaat worden of dat de mogelijkheid wellicht bestaat dat hij zijn geluk toch nog een keer elders gaat beproeven. Voor wat betreft de korte termijn ziet de sluitpost het als een mooie uitdaging om terug te keren en van toegevoegde waarde te zijn voor de club en het team van trainer Simon Schuil. ‘Maar je weet nooit hoe het loopt in het voetbal. Voorlopig is Ten Boer echter wel de plek waar ik blijf’, luidt het politiek correcte antwoord.

(copyright actiefoto: Sietze Haak).

No Replies to "Devon Harmsma: 'Omlandia hoort in de 2e Klasse'"