KNVB ziet geen heil meer in Regiocup voor senioren

De KNVB heeft besloten dat de door de bond op poten gezette Regiocup dit seizoen definitief niet gespeeld zal worden. Dat geldt in ieder geval voor het seniorenvoetbal. Nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven van 11 naar op z’n vroegst 18 mei, blijft er te weinig tijd over voor het geplande toernooi dat nog iets van weer een verloren voetbaljaar had moeten redden.

De voetbalbond lanceerde begin dit jaar het idee van een Regiocup voor elftallen in de B-categorie. Het moesten kleinschalige en regionale evenementen worden met veel derby’s. Daar is nu dus een dikke streep door getrokken.

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen in elk geval tot 18 mei niet per team trainen. Dit mag net als het afgelopen halfjaar alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval, zou de KNVB Regiocup op z’n vroegst in het weekend van 5 en 6 juni van start kunnen gaan.

En daar zit hem de kneep, want er blijft te weinig tijd over om alles nog voor de zomervakantie af te werken. Dat is namelijk de tijd dat er onderhoud aan de velden wordt gepleegd. Daarnaast is het gezien de uitgestelde versoepelingen op dit moment onwaarschijnlijk dat de datum waarop volgens het eerdere openingsplan van het kabinet weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) binnenkort naar voren wordt gehaald.
Kinderen mogen wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij dus geen optraintijd nodig hebben, wordt de optie voor de KNVB Regiocup voor de jeugd nog wel langer opengehouden.

‘De KNVB wil alle reële opties zo lang mogelijk openhouden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden wegstrepen. Daarom hebben we ons gedurende de coronatijd telkens flexibel getoond en bij de overheid eerst ons ‘Plan B’ en daarna de KNVB Regiocup, als alternatief voor de competities, aangedragen’, zegt directeur amateurvoetbal KNVB Jan Dirk van der Zee.

‘We blijven in gesprek met Den Haag en we blijven actief zoeken naar mogelijkheden. Wij hadden namelijk heel graag gezien dat men inmiddels weer normaal en veilig in de buitenlucht kon voetballen.’

Een wens die veel trainers van amateurclubs meerdere keren hebben uitgesproken en reikhalzend naar uitkijken. In de Noord-Groninger regio werden meerdere initiatieven ontplooid door verenigingen die geen zin hadden om op de KNVB te wachten. Het is door het bondsbesluit nu uiterst onzeker geworden of de lokaal opgezette toernooien wel doorgang kunnen vinden. Ze willen er nog niet naar toe, maar de vrees bestaat wel degelijk dat ook de plaatselijke initiatieven in de prullenbak kunnen.

En dus rest er niets anders dan de hoop dat de pandemie snel bedwongen kan worden en er, op welke manier dan ook, weer iets van sport bedreven kan worden. Het amateurseizoen 2021-2022 begint in het weekeinde van 25 en 26 september.

No Replies to "KNVB ziet geen heil meer in Regiocup voor senioren"