Rowdy Meijer onderwijst jeugd Fc Olti (3)

Zoals reeds eerder op EemsmondSport aangegeven bevindt Rowdy Meijer uit Appingedam zich momenteel in Kosovo om daar als trainer te fungeren aan de voetbalschool van Fc Olti in Pejë. Meijer brengt daar een deel van de zomer door en doet af en toe verslag van zijn belevenissen. Onderstaand het derde verhaal van zijn hand en een korte omschrijving van de belevenissen die DVC-er Pascal Kiel daar heeft mogen meemaken.

Op het moment van schrijven geniet Meijer van een vrije dag. Ook wel even lekker als je nagaat dat hij zo’n twintig trainingen per week geeft. Toch vindt hij dat niet bezwaarlijk, want met enige weemoed in zijn stem maakt hij duidelijk dat hij nog maar vijf weken in Koso zal verblijven. ‘Dan zitten de drie geplande maanden er weer op’, vertelt hij vanuit Peje waar het nog altijd erg warm is. De trainingstijden zijn om die reden ook wat aangepast, want bij plus dertig graden is het allesbehalve aangenaam oefenen. Zo traint Fc Olti U17 nu drie keer per week om negen uur in de ochtend en zijn de trainingen van U13 en U15 naar vijf uur in de middag verplaatst.

De inhoud van de trainingen is overigens compleet anders dan men in Nederland is gewend. Zo krijgt het eerst U13-team bijvoorbeeld een hele training die aan de conditie is gewijd. En dat met en zonder bal. De trainingen worden wel aangepast aan het niveau van de spelers. De betere spelers trainen op die manier met elkaar.

Een paar weken geleden speelde hij met Fc Olti U13 het laatste toernooi in Prizren, in het zuiden van Kosovo. Het eindresultaat was een verdienstelijke tweede plaats. De finale werd namelijk met 0-1 verloren.

Heel bijzonder vindt Meijer dat, voorafgaande aan het toernooi, het nationaal volkslied van Kosovo ten gehore werd gebracht. Het respect dat men daar aan de dag legt is volgens Meijer tekenend voor de jeugd. Hij wordt nog regelmatig aangesproken door spelers die hij in het verleden ooit heeft getraind, of van een andere voetbalschool heeft meegemaakt. ‘En hoewel ik ze niet meteen herken omdat het in sommige gevallen al een jaar of zes geleden is, zie je toch dat ze nog altijd heel enthousiast over die tijd praten. Voor hen ben ik nog altijd de trainer. Bij mijn voornaam zullen ze me niet zo snel noemen. Kennelijk heb ik indruk op hen gemaakt’, aldus de Damster.

Samen met de staf van Fc Olti wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden om de club volgend jaar naar Appingedam te halen, waar ze dan aan het Damster Jeugdtoernooi mee zouden kunnen doen. In het verleden waren de Kosovaarse talenten daar behoorlijk succesvol. De grootste uitdaging is wel om een geschikte slaapplaats te vinden voor een periode van een dag of vijf en zo’n vijftig afgevaardigden.

Een andere Damster heeft zich inmiddels ook in Kosovo gemeld. Pascal Kiel is speler van DVC Appingedam JO19-1 en was uitgekozen om zes weken stage te komen lopen bij de Kosovaarse voetbalschool. Op die manier kan hij mooi ervaren hoe voetbal en in het algemeen de sportcultuur hier wordt beleefd’, vertelt Meijer. Deze leermomenten kan hij eventueel gebruiken in combinatie met zijn opleiding en als beginnend jeugdtrainer bij zijn eigen club. Hij heeft al wat trainingsuren in de benen en traint drie keer per week mee met Fc Olti U17.

Daarnaast loopt hij tijdens de jeugdtrainingen met Meijer mee om te kijken op welke manier er in Kosovo wordt getraind. Ook heeft Kiel al een paar keer zelfstandig een groep mogen trainen. Dat zal de komende tijd vaker gaan gebeuren. Op de vraag hoe dat met de communicatie gaat, zegt Meijer: ‘Ja, dat is nog wel even een dingetje maar met gebaren en zelf veel voordoen redt hij zich aardig. Er zijn bij U17 ook wel wat jongens die Engels spreken en Pascal waar nodig kunnen en willen helpen. Uiteraard probeer ik hem wat Albanese woorden aan te leren die hij tijdens de trainingen kan gebruiken.’ ‘Mijn eerste week is er eentje van ongelofelijk veel indrukken en bijzondere ervaringen geweest. Werkelijk alles gaat hier anders dan dat ik gewend ben’, zegt Pascal Kiel en vervolgt; ‘Ik begin al aardig aan de cultuur, de mensen en de warmte te wennen. De temperaturen liggen hier namelijk een stuk hoger als bij ons in het hoge Noorden.’

Het is volgens Kiel heel indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier leven. ‘Wat me meteen is opgevallen, is hoeveel discipline en respect er onder de jongeren leeft voor elkaar en de trainers.’ De komende tijd hoopt hij nog meer ervaring op te doen als trainer/coach. Het uiteindelijke doel is om komend seizoen zijn eigen jeugdteam zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Binnenkort hopen we een interview met spelers en trainers van de Voetbalschool te kunnen presenteren. Maar eerst is er nog ene gesprek met een Kosovaars TV-station, want ook zij weten inmiddels wat er op de Voetbalschool van Fc Olti allemaal plaatsvindt. Op de ingesloten foto een trainingsgroep bestaande uit spelers van Fc Olti U7 tot en met U11.

No Replies to "Rowdy Meijer onderwijst jeugd Fc Olti (3)"