Westeremden was weer in ban van grasbaanraces

De geur van brandstof, ronkende motoren en spannende races. Het was er allemaal op het ijsbaanterrein van Westeremden. Het was een lange periode waarin veel sportevenementen alleen maar te maken kregen met afgelasting van wedstrijden vanwege alle maatregelen met betrekking tot COVID-19 en de daarmee samenhangende eisen die aan organisatoren werden gesteld. Afgelopen weekeinde was er eindelijk weer leven in de brouwerij op de diep gelegen Noord-Groninger kleibaan. Verspreid over twee dagen werd er in diverse disciplines gereden.

Er vonden feitelijk  twee afzonderlijke evenementen plaats. Op vrijdagmiddag en -avond maakte de KNMV zijn opwachting met een grasbaanrace voor jeugdrijders en rijders in de nationale klassen. De klasse 50cc kende maar een enkele deelnemer en deze werd ingedeeld bij de 65cc waar hij boven verwachting volop meedeed in de strijd om de bekers. In de klasse 85cc werd Niek Meijerink uit De Krim de winnaar van alle manches. Hij rijdt ook in de specialklasse jeugd en beheerst de techniek om de motor te laten glijden in de bochten. Dit is een voordeel op zo’n harde baan als die in Westeremden. Jeugd 125cc geeft altijd spannende wedstrijden te zien en dat was ook nu het geval. Een andere klasse met veel strijd was de damesklasse. Zij deden niet onder voor hun mannelijke collega-coureurs. De wedstrijden begonnen rond 17.30 uur en na een mooie racedag zonder ongelukken konden rond de klok van 20.30 uur de bekers en bloemen aan de winnaars worden uitgereikt.

De zaterdag stond in het teken van de VTBM grasbaanraces. Evenals bij de KNMV kent de VTBM ook diverse klassen waarin men kan deelnemen met uitzondering van special-klassen. Hiervoor kan men alleen bij de KNMV terecht. Daarentegen kent de VTBM  weer klassen als Veteranen, Bromfiets en VT. De kleibaan in Westeremden was ook zaterdag weer in prima staat. Zon en wind hadden de vochtigheid van de week daarvoor allemaal doen verdampen en dat betekende een keiharde baan. Halverwege de races begon het zelfs te stuiven. In alle klassen werd fel gestreden en dat leverde voor de toeschouwers mooie wedstrijden op. Een veelgehoorde opmerking deze dagen; ‘Dit is genieten, wat hebben we dit gemist en wat wordt er hard gereden en gestreden.’

Beide dagen was er in het wedstrijdprogramma ook plaats voor rijders uit Westeremden in een aparte regio-klasse. Zij zijn niet gewend om met een boarding om de baan te rijden en dat was natuurlijk even wennen. Er werd desondanks flink gas gegeven want men wilde natuurlijk niet voor elkaar onder doen.

Tegen het eind van de races vonden er nog een paar vervelende valpartijen plaats, waardoor de wedstrijd wat uitliep. Rond 17.30 uur werden de winnaars gehuldigd. Doordat er veel aandacht was besteed aan de uitvoering van de huidige corona-maatregelen was het mogelijk om rijders startgelegenheid te bieden en grasbaanfans weer eens te laten genieten.

De uitslagen:

KNMV jeugd en nationaal grasbaanraces 16 juli

Specialklasse jeugd 125cc
1. Niek Meijerink   De Krim
2. Dominique Hamminga Gees
3. Bjorn Boersma    Elsloo

50cc
1. Levi Hendriks    Yde

65cc
1. Roan vd Lende    Spanga
2. Steijn Kuipers   Meeden
3. Gabriela Horenga  Marum

85cc
1. Niek Meijerink   De Krim
2. Quinten Kin     Staphorst
3. Jarno Bosma     Langezwaag

Jeugd 125cc
1. Jelmar Naessens   Tytsjerk
2. Dave Hoogerhuis   Nij Altoenae
3. Bern Monkel     Oudehorne

Powergirls
1. Maaike de Ree    Sint Nicolaasga
2. Kelsey Rozenberg  Nijeberkoop
3. Fardau de Ree    Tjerkgaast

Cup ST 125cc
1. Joran Marra     Opeinde
2. Jelmer de Ree    Sint Nicolaasga
3. Jarno Terpstra   Wergea

Cup ST 250cc
1. Marco Hoeksema   Hoogkerk
2. Lazar de Vries   Opende
3. Sven Venema     Sappemeer

Cup ST 500cc
1. Olaf den Engelsman De Westereen
2. Tonny Blok     Noordwolde
3. Abe Kooistra    Jislum

Regioklasse
1. Willian Hoeksema  Westeremden
2. Tonnis Slager    Loppersum
3. Niels Ohlsen    Ten Boer

VTBM grasbaanraces 17 juli

50cc
1. Levi Hendriks    Yde
2. Ferre van Dellen  Anjum
3. Wesley Douma    Anjum

65cc
1. Steijn Kuipers   Meeden
2. Gabriela Horenga  Marum
3. Roan vd Lende    Spanga

85cc
1. Jarno Raoel Bosma  Langezwaag
2. Sven Zuur      Yde
3. Niek Meijerink   De Krim

125cc jeugd
1. Jelmar Naessens   Tytsjerk
2. Bern Monkel     Oudehorne
3. Johan Veenstra   Ureterp

Dames A
1. Annelies Veensma  Joure
2. Fardau de Ree    Tjerkgaast
3. Rosalyn de Vries  Oosternijkerk

Dames B
1. Danique Schoo    IJlst
2. Sanne Lamerus    Sint Annaparochie
3. Imke vd West    Twijzelerheide

Veteranen
1. Klaas Poppinga   Surhuisterveen
2. Reinder van Dellen Anjum
3. Henri Hardenberg  Stadskanaal

125cc senioren
1. Oege de Haan    Oldeberkoop
2. Joran Marra     Opeinde
3. Jarno Terpstra   Wergea

ST 250 A
1. Lazar de Vries   Opende
2. Tommy Kruis     Steenwijk
3. Gerard Faber    Anjum

ST 250 B
1. Jornie de Boer   Ee
2. Lieuwe Baarda    Wier
3. Gerbrand Visser   Makkum

VT klasse
1. Wessel de Jong   Wier
2. Robert Nouta    Westergeest
3. Wiebe Bakker    Lippenhuizen

ST 500
1. Tonny Blok     Noordwolde
2. Abe Kooistra    Rinsumageest
3. Wilson Cuperus   Hantumhuizen

Regioklasse
1. Dennis Meijer    Westeremden
2. Tonnis Slager    Loppersum
3. Boris Louwes    ´t Zandt

No Replies to "Westeremden was weer in ban van grasbaanraces"