Poolster en SV De Heracliden houden elkaar in evenwicht

In een allesbehalve spectaculaire competitiestart hebben thuisclub vv Poolster en het bezoekende SV De Heracliden in de 4e Klasse C ieder een punt in de zak gestoken. Qua kansenverhouding hadden de gasten uit Uithuizermeeden misschien wel meer aan het duel moeten overhouden, maar daar tegenover kwamen ze ook een aantal keren goed weg. Uiteindelijk overheerste bij beide trainers het gevoel dat een half ei nog altijd beter is als een lege dop en dus konden ze wel met de 1-1 eindstand leven.

Het duel in Spijk had op voorhand al een speciaal tintje. Het was niet alleen een derby, maar ook de terugkeer van trainer Jaap Danhof op Oldencate maakte weer veel los. De Lopster genoot zichtbaar van de vele positieve contacten die hij aan zijn driejarig verblijf bij Poolster heeft overgehouden. ‘Ik heb hier een leuke tijd gehad en veel leuke mensen leren kennen’, sprak de oefenmeester na afloop van het duel. Een ander voordeel voor zijn huidige club was dat Danhof veel van de jongens in het geel met zwart kent en precies weet waar hun sterke en zwakke punten liggen. Poolster moest het zonder de geblesseerden Kevin Bijlsma en Johan de Groot stellen, waardoor Jesse Smit als de spreekwoordelijke sleurhut de defensie van SV De Heracliden uit elkaar moest zien te trekken.

Die opdracht had binnen zestig seconden na de eerste aftrap van de middag al succes. Een voorzet van links kwam hoog voor het doel van goalie Marwin Spriensma, die de bal wel even uit de lucht te zullen plukken. Hij vergaloppeerde zich echter en Smit was er als de kippen bij om de bal tegen het nylon te koppen: 1-0. Een prima opsteker voor de gastheren, die in het kwartier na de goal ook het betere van het spel hadden. Echte kansen wisten ze zich echter niet te scheppen. Vreemd genoeg leek Poolster terug te vallen en waren het de bezoekers die de touwtjes in handen namen. Een eerste waarschuwing kwam van de voet van Jeroen Linstra. Zijn inzet moest met de vuisten door doelman Simon Dijkman weg gebokst worden.

Na achttien minuten spelen was het raak voor SV De Heracliden. Het rechterverdedigingsblok van Poolster sloeg aan het knoeien, kreeg de bal niet afdoende weg en vervolgens was het Frank de Boer die er een Arjen Robben-actie uit gooide. Vanaf de flank sneed hij naar binnen en haalde vervolgens met zijn rechterbeen uit. Goalie Simon Dijkman kon de bal, die heerlijk in het kruis werd geschoten, alleen maar nakijken. De verwachting was dat de gasten er nog een schepje bovenop zouden gooien. Ze kregen ook nog wel wat kansjes, maar die werden hen vooral door Poolster in de schoot geworpen. De Spijksters kwamen bij vlagen niet tot een fatsoenlijke opbouw. Er was te weinig beweging zonder bal, aanspeelpunten konden niet gevonden worden en sommige spelers gaven niet thuis. Omdat ook SV De Heracliden, dat overigens georganiseerder en meer gegroepeerd stond te voetballen, niet tot hoogstaand voetbal wist te komen, had scheidsrechter Rozema een bijzonder gemakkelijke middag. De acteurs maakten het hem helemaal niet moeilijk. Alleen Johan Dijkman had het constant verbaal met de fluitist aan de stok. In de 83e minuut had de onpartijdige er genoeg van en gaf de Poolster-verdediger geel.

Na een kwart wedstrijd liep Yuri Jaarsma zomaar uit rug van de Poolster-defensie weg en leek op weg naar een Meister voorsprong. De pegel die hij van zijn voet liet vertrekken zeilde echter over de deklat. Er werden daarna nog wat halve mogelijkheden genoteerd, maar echt gevaarlijk werd het niet. Dat gold eigenlijk ook voor Poolster, waar Smit zich de longen uit het lijf liep, maar vaak op een eiland stond. Vlak voor de doelwisseling stond half Uithuizermeeden te juichen omdat de bal vanaf de linkerkant richting doelgebied werd gejaagd en volgens de blauwzwarten de doellijn ook was gepasseerd. De scheidsrechter stond echter te ver van de bal af om dit te constateren en Poolster-grensrechter Klaas Kooistra gaf ook geen krimp.

De tweede helft zou volgens de supporters wel wat meer soelaas bieden. Veel opmerkelijke momenten leverde het tweede bedrijf echter ook niet op. Een paar halve inzetten van SV De Heracliden konden goalie Dijkman niet verontrusten en Poolster kreeg nog amper mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De balbehandeling was niet goed en het spel oogde te onrustig. Je zou dat de verdienste van de bezoekers kunnen noemen, die de gastheren de mogelijkheden ontnam om de bal lekker rond te laten gaan. Aan de andere kant kon Poolster het zichzelf ook aanrekenen dat het teveel ‘op goed geluk’ aan het voetballen was.

In de 63e minuut schreeuwde men in Spijk om een strafschop omdat Robbert Kok binnen het strafschopgebied ten val zou zijn gebracht. Scheidsrechter Rozema oordeelde anders en liet doorspelen. Twee minuten later werd doelman Spriensma bijna verrast na een vrije trap, die van richting werd veranderd. Hij kon echter bijtijds redding brengen. Het had er een de schijn van dat Poolster in het slot van de wedstrijd toch nog de winst wilde pakken. Jesse Smit plaatste de bal vanaf links laag voor het doel. Meister Henk Wieringa kreeg ruzie met het speeltuig, maar wist zijn misser te corrigeren omdat er geen Poolster-speler in de buurt was die het foutje wilde afstraffen. Aan de overzijde moest Simon Dijkman nog twee keer handelend optreden. Eén keer was dat na een vrije trap van Frank de Boer, die richting de korte hoek vloog. De sluitpost tikte de bal echter knap weg. In de resterende tijd viel er niet veel meer te beleven. Beide teams leken wel met het punt te kunnen leven en daar zou het dan ook bij blijven.

* Poolster – SV De Heracliden 1-1 (1-1). Jesse Smit 1-0; Frank de Boer 1-1. Gele kaart: Johan Dijkman (vv Poolster). Scheidsrechter H. Rozema (Loppersum). Foto: Angela Smit-Flikkema.

No Replies to "Poolster en SV De Heracliden houden elkaar in evenwicht"