Omlandia neemt revanche op zichzelf

Omlandia heeft zich op eigen veld gerevancheerd voor de blamerende nederlaag van een week eerder. De Ten Boersters klopten het bezoekende Grijpskerk met 2-0 in een duel dat met name in de tweede helft interessante aanknopingspunten bood. Grijpskerk stelde teleur. Het dwong vrijwel niets af en wist zich geen raad met het hechte verdedigingsblok van de thuisclub.

Omlandia had nog wat goed te maken, want de Ten Boersters speelden tijdens de competitiestart een uur lang met een man meer tegen HFC ’15, maar verloor uiteindelijk met 3-2. Grijpskerk verloor het duel met Velocitas, dat als kampioenskandidaat wordt gezien.  Er kunnen veel vergelijkingen worden getrokken tussen Omlandia en Grijpskerk. Beide teams beschikken over een mix van ervaring en jeugdig talent. Bij de gastheren ontbraken de vakantie vierende Martin Oudman, Jan Oosterbeek en Robert Dijkhuizen, waardoor coach Schuil meteen weer moest puzzelen. Aan de zijde van Grijpskerk was Stephan Reker niet van de partij. Hij kampt met een blessure.

De eerste helft bood weinig vertier voor de toeschouwers, die de moeite hadden genomen om naar het sportpark aan de Sportlaan te komen. Aan het weer kon het niet hebben gelegen, dat de aantal liefhebbers beperkt bleef. Ook niet aan de vooraankondiging van Simon Schuil, dat men een getergd Omlandia te zien zou krijgen. Je zou verwachten dat de witblauwen meteen vanaf de aftrap vol in de duels zouden duiken, maar niets bleek minder waar. Er was zelfs sprake van enige terughoudendheid jegens Grijpskerk, dat niet eens zo slecht begon. De wil om er iets van te maken zal er ongetwijfeld zijn geweest, maar in de basis ging er teveel fout om het de defensie van Omlandia, met stuurman René Hovenkamp als waterdrager, echt moeilijk te maken.

De eerste mogelijkheden om het duel open te breken kwamen op naam van Omlandia, maar waren te onschuldig van aard om de supporters op de banken te krijgen. Grijpskerk wist er een kopbal tegenover te plaatsen. Een van de weinige keren dat er wel rumoer ontstond, was toen Wouter Hoek zich langs de defensie van Grijpskerk worstelde en diens voorzet door Robbert Veldman hoog over het doel van Dirk Jan Postma werd gelepeld. Daarmee was de koek in de eerste helft ook meteen op. Bij vlagen werd er best aardig gespeeld door beide ploegen, maar om van een hoogstaand duel te spreken was net een brug te ver.

Het echte vertier zou na de doelwisseling moeten komen en dat gebeurde dan ook. De veters waren amper strak getrokken voor het tweede bedrijf of de bal lag voor het eerst achter de goalie van Grijpskerk. Nadat Wouter Hoek net te laat ter plekke was om een voorzet van Brian Drevel binnen te lopen, was het even later wel raak. Drevel lepelde het leer opnieuw voor het doel van de bezoekers en zag Robbert Veldman boven alles en iedereen uit klimmen. Zijn kopbal paste precies in de hoek: 1-0.

Nadat Ten Boerste doelwachter Devon Harmsma redding had gebracht op een prima schot van René Tillema en aan de zijde van de thuisclub Wouter Hoek werd vervangen door Remco Bolhuis, was het andermaal raak. Knullig balverlies van Grijpskerk op het middenveld leidde tot een soort van voorzet van Jeremy van Coevorden die niet door doelman Postma afdoende gestopt kon worden. Bolhuis, amper zes minuten binnen de lijnen, was er als de kippen bij om het leer binnen te mikken: 2-0. Aan de overzijde van het veld moest Harmsma niet veel later handelend optreden na een vrije trap van Dajo Klunder en deed dat met verve.

Eigenlijk had Bolhuis nog een keer moeten scoren, maar hij kreeg zijn hoofd niet goed onder een voorzet van Drevel en dus ging die mogelijkheid verloren. Joost Schoenmaker probeerde namens Grijpskerk doelwachter Harmsma van dichtbij te verschalken, maar de sluitpost keerde het gevaar met de voet. Oefenmeester Rinie Jurna wisselde aanvallend, maar moest toezien dat zijn ploeg ook in de resterende tijd geen echte vuist kon maken.

Omlandia kreeg wat het wilde en dat was eerherstel. ‘Het klopt dat we niet meteen vol gas hebben gegeven, maar we hadden afgesproken om wat meer in te zakken en de linies dichter op elkaar te houden. Daarnaast speelden we voor rust te vaak de lange bal, maakten vaak de verkeerde keuzes en waren onze spitsen te passief. Na de rust ging het een stuk beter. We waren attenter in onze loopacties en de bereidheid getoond om diep te gaan.’

Zijn collega Rinie Jurna vond dat zijn ploeg qua organisatie goed stond, maar dat lang niet iedereen opbouwend en aanvallend bij de les was. ‘Er werden teveel fouten gemaakt, ook in verdedigend opzicht. Ik weet dat ik een jonge ploeg is en dat ze een leerproces doormaken. De mentaliteit is prima, maar voetbal begint met je verstand, je benen en een stuk slimheid. We hebben hier te weinig afgedwongen en hebben de goals te simpel weggegeven. De verdediging van Omlandia stond als een blok en die keeper deed het ook niet onaardig.’

* Omlandia – Grijpskerk 2-0 (0-0).  Robbert Veldman 1-0; Remco Bolhuis 2-0.

No Replies to "Omlandia neemt revanche op zichzelf"