Poolster weet Lycurgus te bedwingen

Vierdeklasser Poolster heeft zichzelf een prima dienst bewezen door op eigen veld het stad-Groninger Lycurgus met 2-1 te kloppen. Een onverwachte surprise voor trainer Jeroen de Groot en zijn mannen, die behaald werd op basis van een prima gespeelde eerste helft en een tweede bedrijf waarin men alles deed om zich Lycurgus van het lijf te houden en daar cum laude voor slaagde.

Na twee gelijke spelen tegen respectievelijk SV De Heracliden en FC LEO was het voor Poolster tijd om de punten nu eens in eigen huis te houden. Dat zou geen gemakkelijke opgave worden, want het stad-Groninger Lycurgus kwam op bezoek. De gasten hebben in het verleden al eens flink uitgehaald op sportpark Oldencate in Spijk. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de 3-10 uit het seizoen 2008/2009. Saai waren de duels uit het verleden van beide clubs eigenlijk nooit.

In het voetbaljaar 2017/20218 trok Poolster tijdens een oefenduel met 6-2 aan het langste eind. Kevin Bijlsma (2) en Johan de Groot waren toen een paar van de doelpuntenmakers. Eerstgenoemde was er nu niet bij en zal waarschijnlijk pas na de winterstop zijn opwachting maken. Johan de Groot leek een punt achter zijn loopbaan als selectiespeler te hebben gezet. Broer Jeroen, trainer van Poolster, heeft hem echter weten te overtuigen van zijn meerwaarde voor het elftal en dus is hij weer van de partij.

‘Ik weet wat hij kan. Hij is fit en geslepen genoeg om net dat beetje extra te geven wat een elftal nodig heeft. Hij heeft nu een rol in het team die iets anders is dan voorheen en speelt als we hem nodig hebben. Als Kevin Bijlsma weer terug is kan het zomaar zijn dat hij zich weer terugtrekt. We zullen zien wat de toekomst brengt’, aldus de oefenmeester.

Poolster begon prima aan het duel en wist zichzelf al na twaalf minuten te belonen. Uit een steekpass van Ferdinand Oosterhuis was het Jesse Smit die de openingstreffer voor zijn rekening wist te nemen: 1-0. Het was Smit zelf die na een klein half uur de voorbereidende werkzaamheden verrichtte waardoor Johan de Groot tot scoren kon komen: 2-0. In Spijk stonden ze even met hun ogen te knipperen en ook bij Lycurgus was men redelijk verbaasd. Zij hadden zich de middag iets anders voorgesteld.

De gasten wisten nog wel een bal op de lat te deponeren, maar tot echt grote mogelijkheden kwamen de Stadjers niet en dus wist doelman Simon Dijkman zijn doel schoon te houden. ‘Op basis van de eerste helft was die 2-0 een meer dan verdiende voorsprong. Ik denk zelfs dat het onze beste eerste helft van het seizoen is geweest’, vertelt De Groot.

De weg was echter nog lang en de verwachting was dat Lycurgus na de pauze wel gas zou geven en dat gebeurde dan ook. Poolster moest net iets vaker achteruit dan ze wilden en kon de rust niet vinden om bij balverlies van Lycurgus even het tempo er uit te halen. ‘Eigenlijk is het jammer dat we vanuit een vrij gesloten defensie niet de 3-0 kunnen maken. Op zo’n moment mis je iemand als Kevin Bijlsma wel. Maar goed, we moeten het doen met de jongens die er wel zijn en het lukte gewoon niet. Omdat we achteruit werden gedrukt, werd de afstand naar hun doelgebied wel erg groot’, zegt Jeroen de Groot.

Dat verdedigen ook een kunst is, liet Poolster daarna zien. Het ging niet altijd even fraai, maar lange tijd leek het er op dat Lycurgus geen gaatje kon vinden waaruit het voordeel zou kunnen halen. Tot aan de 74e minuut. Toen was daar ineens wel de ruimte om voor afronding te zorgen en stond het ineens 2-1 door toedoen van Rindert Ykema.

Die treffer viel redelijk vroeg en het was even afwachten hoe Poolster zich na die tegenslag zou houden. ‘We hebben er na die goal alles aan gedaan om te voorkomen dat ze langszij zouden komen en ik moet zeggen dat het soms niet leuk is om naar te kijken, maar uiteindelijk telt het resultaat. We winnen van Lycurgus en dat mag je best bonuspunten noemen. Niemand verwacht op voorhand dat wij van deze ploeg zullen winnen. Dat hebben we dan toch maar mooi geflikt.’

* Poolster – Lycurgus 2-1 (2-0). Jesse Smit 1-0; Johan de Groot 2-0; Rindert Ykema 2-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster weet Lycurgus te bedwingen"