Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week beginnen we met Kevin Reiffers van vijfdeklasser Meedhuizen. We bombarderen hem tot speler van de week vanwege zijn drie treffers in het thuisduel tegen Stedum. Gestunt werd er her en der ook. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de winst van Noordwolde op Be Quick 1887 of de nederlaag die titelkandidaat THOs in en tegen Usquert kreeg te slikken. Qua rode kaarten hebben we een nieuw hoogtepunt bereikt, beter gezegd een dieptepunt. Er werden in totaal tien uitgereikt. Veendam 1894 spande de kroon met drie stuks in het duel met NWVV uit Nieuw-Weerdinge, dat zelf overigens ook een keer het rood voor de ogen zag.

Zaterdag 2e Klasse J
SV Bedum heeft na drie speelronden de eerste competitiezege te pakken. Op het eigen kunstgras bleef het team van Robbie Wentink aan de positieve kant van de score. Goed voetbal werd er amper gespeeld, maar na negentig minuten stond er wel een 2-1 overwinning op het wedstrijdformulier. Nigel Bakker en Richard de Boer waren succesvol voor de paarshemden. Voor Drenthina deed Thom Alders iets terug, maar dat bleek te weinig te zijn. Dat het allemaal wel wat beter had gemogen? Daar was iedereen het na afloop wel over eens. Maar wie maalt daarom als je de winst in eigen zak weet te steken.

Zaterdag 3e Klasse C
SC Loppersum kwam in en tegen het nog puntloze Glimmen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Dat resultaat rolde er ook uit de hoge hoed toen thuisclub FC Zuidlaren en Omlandia na negentig minuten het veld verlieten.

De meest verrassende uitslag in deze klasse werd door Noordwolde neergezet. Een week eerder had het team van trainer Roy Kamps zichzelf nog lelijk in de vingers gesneden. Kamps sprak toen de hoop uit dat zijn ploeg een passend antwoord zou leveren op het kunstgras van gastheer Be Quick 1887, dat nog zonder puntverlies was. ‘Het zal lastig worden, want we hebben traditioneel moeite met het spelen op kunstgras. Wie weet zijn de jongens getergd genoeg om voor een stunt te zorgen’, blikte Kamps vooruit. En hij werd op zijn wenken bediend.

De gastheren kwamen binnen enkele minuten spelen met 1-0 aan de leiding, waarna Marco Vos niet veel later voor de gelijkmaker wist te zorgen: 1-1. Noordwolde had zichtbaar moeite met het beweeglijker spelende Be Quick, maar het was wel Noordwolde dat andermaal aan de leiding wist te komen dankzij een voltreffer van Jesse Hijlkema: 1-2. Een volgende treffer van de geelzwarten (Bart Hollink) werd afgekeurd en vervolgens had de gelijkmaker van Be Quick het zelfde lot moeten ondergaan omdat er een flinke geur van buitenspel aan hing. Die treffer werd echter wel toegekend: 2-2.

Toen de gastheren ook nog eens op 3-2 wisten te komen omdat iemand bij een aanval van Be Quick ‘laat maar’ riep en de defensie van Noordwolde niet durfde in te grijpen omdat men dacht dat een eigen speler dat deed, zag Kamps de bui al hangen. Hij kon echter tot zijn vreugde constateren dat het elftal nu wel over de veerkracht beschikte die het een week eerder niet in de bagage had.

Noordwolde bleek duidelijk over het betere eindschot te beschikken. Yoni van der Velde en een striemend schot van Marco Vos waren voldoende om voor een daverende surprise te zorgen: 3-4. De euforie aan de kant van de geelzwarten was groot. Het waren immers drie bonuspunten die ze, overigens terecht, in de zak konden steken. ‘Ik was al blij met de 3-3, maar het is natuurlijk nog mooier dat we winnen. Een aantal spelers zat er flink door. Ik moet de invallers complimenteren dat ook zij voor elke meter kunstgras hebben gevochten.’ Dat geldt volgens Kamps ook voor de 19-jarige doelman Jorik Smienk, die meer dan eens kon bewijzen dat hij zijn mannetje stond en dat met verve deed.

Kamps besluit door te zeggen dat het nu aan Noordwolde is om te laten zien dat dit geen toevalstreffer is geweest. ‘We weten nu dat het allemaal niet vanzelfsprekend is wat er zich tijdens trainingen en op wedstrijddagen voltrekt. We zitten in een zware klasse waarin wekelijks het uiterste van de spelers wordt gevergd. Even verslappen is er niet bij, want dan ben je aan de beurt. Dat hebben we wel tegen FC Zuidlaren gezien.’ Zaterdag speelt Noordwolde op eigen veld tegen Holwierde. Ook zij zullen getergd aan de aftrap verschijnen na de zeperd in het thuisduel met Aduard 2000.

Zaterdag 4e Klasse C
Middelstum heeft de goede lijn van de eerste twee competitiewedstrijden doorgetrokken door in en tegen RZ Baflo met 0-2 aan het langste eind te trekken. Allert Moeken en Peter van Dam zorgden voor de Middelstummer treffers tegen de thuisclub die een uiterst povere indruk achter liet. De Middelstummers lieten na om een grotere uitslag neer te zetten. Daar vloeide echter geen bloed uit voort, want RZ Baflo was niet bij machte om iets terug te doen.

DVC Appingedam kreeg een tik op de neus van het bezoekende Niekerk. Op het burgemeester Wellemansportpark gingen de Damsters met 1-3 onderuit. Een eigen goal luidde de nederlaag in. Ger Ausma verdubbelde de marge (0-2), waarna Swen de Wilde de achterstand tot één treffer terug wist te brengen. Uiteindelijk besliste Jort Zuidema de pot in Niekerker voordeel.

Abienezer Araya en Frank Veenwijk waren de doelpuntenmakers voor FC LEO in de uitwedstrijd tegen Mamio. Omdat de gastheren er zes treffers tegenover plaatsten, hielpen de beide goals de bezoekers niet veel. FC LEO heeft na drie duels een punt weten te bemachtigen en speelt zaterdag op eigen veld tegen DVC Appingedam.

SV De Heracliden heeft op bezoek bij Amicitia VMC een punt in de zak gestoken. Stef Oosterhuis was de Meister doelpuntenmaker. Het is al het derde gelijkspel dat de ploeg uit Uithuizermeeden heeft laten noteren. Komend weekeinde komt Mamio naar het hogeland. Als het team van trainer Jaap Danhof een punt aan die ontmoeting over houdt, is dat al een aardig resultaat. Alles wat meer is, kan rustig als bonus worden bestempeld.

Zaterdag 5e Klasse C
In deze klasse is het Zoutkamper Zeester de enige regionale vertegenwoordiger. De mannen uit het vissersdorp moesten het op het eigen sportpark Toercamp opnemen tegen Troch Freonskip Sterk, oftewel TFS, en slaagden in die opdracht. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er een 5-2 overwinning op het bord. Voordat de gasten iets uit de hoge hoed konden toveren (Nick de Roos), had Zeester al vier keer raak gemikt. Chris Noordhof, Jasper Nienhuis, Jeffrey Brink en Danny Beerda waren de schutters. Er zouden nog twee treffers volgen, waarvan een voor de gastheren. Die kwam op naam van Jasper Nienhuis. Sjoerd Bouma zorgde voor de tweede goal van de ploeg uit Drachtstercompagnie.

Zaterdag 5e Klasse E
Een danig gehavend Warffum heeft zich op eigen veld in de luren laten leggen door het nog puntloze Eenrum. De Marnebewoners, opgezadeld met vijftien tegentreffers in twee duels, zegevierden met 0-2 dankzij treffers van Bobo Miedema. Het aantal doelpunten in Eenrumer voordeel bedraagt nu vijf. Die hebben allemaal de handtekening van Miedema gekregen. Hij haalde de eindstreep overigens niet in Warffum. Hij kreeg geel vanwege een overtreding en toen hij daarna ook nog eens probeerde te beletten dat Warffum een vrije trap kon nemen, werd hem nogmaals geel voorgehouden en kon hij vroegtijdig gaan douchen.

Bij Warffum moest men flink improviseren, want het aantal geblesseerde spelers bestond uit bijna een halve selectie. Jeffrey Doornbos, Stefan van den Berg, Kevin Jansen, Niels Zanting en de lang niet fitte Timo Hooier, hij kwam nog tien minuten in actie, vormden het lijstje met probleemgevallen. Vooral in aanvallend opzicht werd een flinke veer gelaten en dat zou zich gedurende het duel wreken. Eenrum kwam vrij vlot op 0-2 te staan. De eerste vloeide voort uit een dekkingsfout en nummer twee mocht doelman Eddy Rensess zich deels aanrekenen. Ook hij zou overigens geblesseerd uitvallen. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door Dick Voorma.

Na wat positiewisselingen ging het bij de kanaries beter lopen. Er kwamen kansen, maar wat de thuisclub ook probeerde, een goal wilde niet vallen. Eenrum vond het na de voorsprong allemaal prima en smeet de deur achterin op slot. Dat deden ze met man en macht en vindt dan maar eens de creativiteit om die muur te slechten. Roy Kuipers zou zo’n speler kunnen zijn die het gaatje vindt om te kunnen scoren, maar hij werd met alle mogelijke middelen afgeremd. Daarbij werd een fikse overtreding niet uit de weg gegaan.

‘Dit was vechten tegen de bierkaai. Ondanks het goede optreden van drie spelers uit het tweede team en twee jongens uit JO-19 wordt het veldspel toch anders. Dan mis je voetballers die bepalend kunnen zijn’, vertelt Corstiaan van den Berg namens Warffum. Veel meer dan even uithuilen en overnieuw beginnen kunnen de mannen van trainer Jurrie Smit niet doen. Komend weekeinde wacht de uitwedstrijd tegen het Garmerwolder GEO dat net als Warffum drie punten uit drie duels heeft weten te halen. Wie van de geblesseerden dan weer uit de lappenmand is gesprongen kan men bij Warffum nu nog niet zeggen.

Een aardig stuntje kun je ook wel het gelijkspel noemen dat het Zandeweerster ZEC in eigen huis wist te behalen tegen De Fivel uit Zeerijp. Corné Bos bracht de gasten aan de leiding, maar Kjell Posthumus zorgde voor 1-1. Emiel Bos tekende later in de wedstrijd voor 1-2, maar ook dat bleek niet voldoende voor een overwinning. Robin Stoter tekende voor de 2-2 eindstand.

Stephano da Silva en Mark Bos waren de prijsschutters van Noordpool UFC. De Uithuizers speelden thuis tegen het Garmerwolder GEO en staan door de zege op een keurige, weliswaar gedeelde derde plaats in de ranglijst. Komende zaterdag gaat men op bezoek bij Eenrum.

Het zaterdagteam van Siddeburen had in Gerry Winkel, Bart Kuipers en Julian Bijman de mensen in huis die het doel wisten te vinden. Namens tegenstander Wagenborger Boys scoorde Jaap Enderle en dus verscheen er na negentig minuten voetbal een 3-1 eindstand op het scorebord. De Wagenborgers staan na drie duels nog altijd met lege handen. Voor Siddeburen betekende de overwinning de eerste puntenwinst uit evenzovele wedstrijden. In Schildwolde rekende gastheer SGV met SV TEO af. Jos Hoeksema nam alle treffers van de thuisclub voor zijn rekening. Voor de Ten Posters trof Robin van Dijk het net aan de goeie kant.

Zaterdag 5e Klasse F
SC Scheemda heeft de uitwedstrijd tegen BATO in een 1-2 overwinning weten om te zetten. Niek Smit en Tim Keijer scoorden voor de gasten. Namens de thuisclub deed Niels van Delden iets terug. VVS bleef op eigen terrein tegenstander Westerlee met 4-2 de baas. Bij een 3-2 stand in het voordeel van VVS werd Jan Derks Kloosterboer van het veld gestuurd. In de overtalsituatie scoorde Leon Boer 4-2. Daarvoor hadden René Dijksterhuis (2) en Jeroen Brul ook al voor de Oostwolders gescoord. Dat was echter pas nadat de bezoekers een 0-2 voorsprong hadden genomen door twee voltreffers van Martin Edens.

Zondag 3e Klasse B
In de afgelopen zes seizoenen is het de Boertjes op eigen veld tot nu toe nog maar één keer gelukt om HSC op de knieën te dwingen. Een herhaling daarvan zat er afgelopen weekend niet in. Ruben van der Ploeg scoorde weliswaar twee keer, maar dat was verre van voldoende. De gasten plaatsten daar namelijk maar liefst zeven treffers tegenover: 2-7. Komend weekeinde gaat Siddeburen op bezoek bij slotlicht Nieuw Roden, dat nog steeds op het eerste punt zit te wachten.

Zondag 4e Klasse C
Farmsum speelde op het sportpark Tuikwerd tegen BNC, wist twee keer op voorsprong te komen, maar zag deze net zo vaak teniet worden gedaan. Danny de vries opende het bal al na vijf minuten (1-0) maar zag Robin Tiggelaar gelijk maken: 1-1. Na de pauze zorgde Jan Bisschop voor 2-1 na een goede assist van Danny de Vries. Vlak voor tijd kopte BNC-er Ivan Geesink echter de 2-2 tegen de touwen.

Zondag 5e Klasse C
Als we het dan toch over verrassingen moeten hebben, schaar daar dan ook maar de 2-1 zege onder die Usquert op eigen veld wist te boeken op THOS. Tot Heil Onzer Spieren uit Beerta, door velen getipt als een van de titelkandidaten, werd door Colin Smith op een 1-0 achterstand gezet. Danny Jager zorgde voor de gelijkmaker, maar het was Mohamet Keita die de Usquerders een driepunter bezorgde. He waren tevens de eerste punten van dit prille seizoen.

Kloosterburen en Nieuweschans kwamen niet aan scoren toe (0-0) en Oldambtster Boys werd met 5-2 aan de kant gezet door DWZ. Waldo Droppert was de tweevoudig doelpuntenmaker voor de Boys.

Woltersum was er zondag in de thuiswedstrijd op het sportveld langs de Dobbestraat kennelijk niet met het hoofd bij. Het bezoekende Yde de Punt ging er met de zege (1-2) vandoor. Voor de gastheren scoorde Marco van Dijk.

WEO liep tenslotte een deukje op door in en tegen Alteveer niet verder te komen dan 1-1. Na een week zijn de Woldendorpers daardoor al weer koploper af. Voor de geelzwarten was Jan Vriemoedt (jawel, die van het voormalige De Pelikanen.!) de doelpuntenmaker.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"