Overzicht amateurvoetbal

Deze keer een ietwat uitgedunde versie van het voetbaloverzicht. Dat heeft te maken met eerder geplaatste verslagen, jubilea, een verdwenen doelpunt van Usquert, corona en griepverschijnselen. Die bestaan namelijk ook nog. Tot man van het weekend bombarderen we Mark Kruizinga van tweedeklasser SV Bedum. Hij scoorde een hattrick in de met 0-4 gewonnen wedstrijd tegen SC Elim. De grootste verrassing kwam uit Uithuizermeeden, waar SV De Heracliden het veel sterker geachte Mamio met 3-0 aan de kant wist te schuiven.

Zaterdag 2e Klasse J

Gorecht – NEC Delfzijl 1-0
Toen NEC Delfzijl al vroeg in de uitwedstrijd, er waren nog maar zes minuten gespeeld, tegen medekoploper Gorecht op een 1-0 kwam te staan door een doelpunt van Bob Poorta, leek het team van trainer Marshall Pourier een moeilijke middag tegemoet te gaan.

Niets was echter minder waar en eigenlijk mocht NEC Delfzijl het zichzelf aanrekenen dat het Gorecht liet ontsnappen. De gastheren hadden veel meer balbezit dan de Delfzijlsters, maar deden er bar weinig mee. ‘Zij hadden aan een halve kans genoeg om te scoren, wij krijgen er een handvol maar vergeten een doelpunt te maken’, klonk het na afloop teleurgesteld uit de mond van Pourier.
Gedurende het duel was men er bij NEC van overtuigd dat de gelijkmaker wel zou vallen, maar de finesse ontbrak om Gorecht echt pijn te doen en dus incasseerde NEC andermaal een nederlaag. ‘We zitten in de hoek waar de klappen vallen, dat is wel duidelijk. We moeten echter vertrouwen en geduld hebben. De punten gaan echt wel komen.’

Zaterdag 3e Klasse C

Noordwolde – Holwierde 1-2
In Noordwolde kwam de plaatselijke voetbaltrots uit tegen Holwierde. De bezoekers toonden zich behoorlijk effectief in en wedstrijd waarin maar weinig echte kansen genoteerd konden worden en het voetbal af en toe te wensen overliet.

Halverwege de eerste helft kwam het team van trainer Eddy Tuik aan de leiding. Nadat Jurelly Torbed al een mogelijkheid onbenut had gelaten, was het na een kwart wedstrijd uit een corner wel raak: 0-1. Het was vervolgens Thijs Sonneveld die coach Tuik aan het springen kreeg toen hij buiten de zestien meter een fraaie lob van zijn voeten liet vertrekken en op die manier voor 0-2 wist te zorgen. Marco Vos wist doelman Wouter Kingma wel te passeren, maar de Noordwoldenaar zag zijn lobje naast het Holwierder doel verdwijnen. Joram Wijnstra zorgde uiteindelijk met een schuiver voor de 1-2. Noordwolde probeerde het wel, maar namens Holwierde was Robbie ten Hove nog het dichtst bij een treffer. Zijn inzet belandde echter op de paal.

SC Loppersum – HFC ’15 1-7
SC Loppersum kreeg op eigen veld een flinke veeg uit de pan van HFC ’15. De Hoogkerkers wisten donderdagavond met maar liefst 1-7 te winnen van de mannen van trainer David van der Kam. Jacob Havinga wist de spreekwoordelijke eer nog voor de Lopsters te redden.

HFC ’15 kwam handenwrijvend naar Loppersum in de wetenschap dat men op kunstgras mocht voetballen. Die ondergrond is een kolfje naar de hand van de Hoogkerkers en dat was aan het spel ook wel te merken. De bezoekers speelden twee klassen beter dan de gastheren, die de ene persoonlijke fout op de andere stapelden. ‘Ze maken vier doelpunten die absoluut niet mogen vallen. Dat mogen we ons zelf aanrekenen’, aldus Van der Kam.

De oefenmeester zag Ruben Danhof na een kwart wedstrijd geblesseerd uitvallen en bracht Hugo Beukema binnen de lijnen. SC Loppersum bleef ver verwijderd van het niveau dat men doorgaans haalt. Dat had niet alleen met de tegenstander te maken, maar ook met de omstandigheden. ‘We missen wat mensen en er speelt nog wat ander persoonlijk leed mee. Hoe dan ook, we hadden ons niet zo van de sokken moeten laten lopen, want zeven tegengoals is wel erg veel voor een club als SC Loppersum.’

Van der Kam hoopt dat de nederlaag niet te lang doorwerkt. ‘Het wordt tijd dat we punten gaan pakken, want daar haal je zelfvertrouwen uit. Hoe langer dat duurt, hoe meer spelers aan zichzelf beginnen te twijfelen.’

Omlandia – SC Stadspark 1-0
Omlandia heeft het thuisduel tegen SC Stadspark winnend afgesloten. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Jan Oosterbeek en viel pas in de slotfase. Het venijn zat sowieso in de staart van het treffen, want de Ten Boersters wisten de finish niet met elf veldspelers te halen. Jeroen Dijkhuizen werd met rood van het veld gestuurd.

Volgens trainer Simon Schuil was het een bijzondere wedstrijd. Zijn team had de eerste helft veel balbezit, maar wist zichzelf weinig kansen te creëren. Daarvoor lag het baltempo te laag. Na de pauze kwamen de gastheren sterk uit de kleedkamer en ontstonden ook de mogelijkheden om de wedstrijd open te breken.

De beste kans daartoe was echter voor SC Stadspark, dat een penalty kreeg toegewezen. De strafschop spatte uiteen op de lat. Omlandia was vaak in de aanval. Dat leidde onder andere tot een schot op de paal van Jeremy van Coevorden en een schot op de lat van Kevin Potgieter. Omdat Omlandia steeds nadrukkelijker op jacht ging naar een treffer, kwam er voor de gasten ook meer ruimte en ontstond er een open wedstrijd met kansen voor beide doelen.

Een kwartier voor tijd mocht Martin Oudman vanaf elf meter proberen om tot succes te komen. Zijn inzet werd echter gekeerd. Wat vanaf de stip niet lukte, gebeurde in een kluts wel en dus was Oosterbeek de gevierde man. Dat kon niet van Jeroen Dijkhuizen worden gezegd. Een speler van de Stadjers leek op weg naar de gelijkmaker, maar daar stak Dijkhuizen een stokje voor. Zijn ‘beloning’ was rood. Er werden daarna nog veel lange ballen richting strafschopgebied van Omlandia getransporteerd, maar de echte dreiging ontbrak. De punten bleven derhalve in Ten Boer.

Schuil was na afloop tevreden over het resultaat. ‘Ik ben erg blij met de drie punten. Zaterdag gaan we op bezoek bij Be Quick. Eens kijken of we de aansluiting met de bovenste plaatsen kunnen behouden.’

Zaterdag 4e Klasse C

ON Roden – Poolster 3-0
Poolster heeft geen goed vervolg weten te geven aan de overwinning op Lycurgus. Het duel met ON Roden (zie foto) werd in het voordeel van de Drenten beslist. De doelpunten van de gastheren kwamen op naam van Bram Gootjes, Rik de Boer en Janco de Boer.

‘Als je de wedstrijd hebt gezien en de uitslag bekijkt, dan kom je al snel bij de term een terechte nederlaag uit’, sprak trainer Jeroen de Groot van Poolster. De Spijksters hadden in de eerste minuut van het duel nog een grote mogelijkheid toen Jesse Smit het doel van ON onder vuur nam. De bal werd onderweg echter nog aangeraakt. Dat was voldoende om de angel uit het moment te halen.

ON Roden had het betere van het spel, Poolster was niet bij machte om de tegenstander onder druk te zetten. In de rechtstreekse duels waren de Drenten beter dan hun opponent. De Groot: ‘Het is jammer, maar veel meer dan een vervelende nederlaag is dit ook niet. Er heerste bij ons na Lycurgus echt geen gevoel van euforie. We leven van week tot week naar de wedstrijden toe en zien wel hoe het balletje rolt. Het zat er nu geen moment in dat we ook maar in de buurt van een goed resultaat zouden komen.’

Wat De Groot meer zorgen baart dan het verlies, is het uitvallen van Jesse Smit en Johan de Groot. Beiden hebben iets aan de hamstring. ‘En daar moeten we voorzichtig mee omgaan, anders ben je ze zomaar een hele poos kwijt. Het is overigens voor ons team wel heel erg veel wat je op zo’n moment inlevert. Maar goed, ook dat is voetbal. Je hebt het er maar mee te doen.’ De invallers Ferdinand Oosterhuis en Gijs de Weerdt konden het verschil ook niet maken, maar dat zou volgens de coach ook teveel zijn gevraagd.

FC LEO – DVC Appingedam 0-0
Blessures en ziekte waren er de grootste oorzaak van dat FC LEO op eigen veld met een geimproviseerd team tegen DVC Appingedam moest aantreden. Na negentig minuten werd er afgefloten zonder dat er was gescoord. Vanuit Leenster oogpunt een prima prestatie. Binnen DVC was men een stuk minder te spreken over de behaalde remise.

Grote man aan Leenster zijde was doelman Niels Zijlstra, die in een blakende vorm stak en na de theepauze zelfs een strafschop van Roy Eissens wist te stoppen. Vlak voor het einde van de wedstrijd handelde hij nog een keer zeer bekwaam door een inzet uit de korte hoek te rossen. Overigens scoorden de Damsters nog wel, maar de treffer van Sven de Wilde werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd.

Dat de Leensters het punt als een overwinning vierden, was wel begrijpelijk. Er ontbraken namelijk nogal wat mensen vanwege griepklachten, waaronder Marcel Kadijk, Frank Veenwijk, Jasper Wiersum en Rick Schuttenbeld. Ook trainer Gert de Winter kon niet aanwezig zijn. Een van de oude getrouwen die werd opgetrommeld was Rowan Rozema. Hij had ’s morgens al als keeper opgetreden bij het tweede team en mocht het nu als aanvaller proberen. FC LEO slaagde er echter niet in om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Verder dan een schot op de lat van de gelegenheidsaanvaller kwam de thuisclub niet. Daar ging overigens een fraaie actie van Rozema, die nog even zijn klasse liet zien, aan vooraf. Hij nam een hoge bal met de borst aan en haalde vervolgens in de draai verwoestend uit.

DVC-coach Duurt Dijkman was na afloop van mening dat zijn ploeg zich teveel en te snel in het spel van FC LEO had laten meeslepen. De Leensters pompten het leer zonder veel omhaal richting front in de hoop dat Rozema er iets mee kon uitrichten. Dijkman: ‘We hebben een goede fase gekend, maar konden niet de rust opbrengen om van achteruit op te bouwen om op die manier de aanval te bereiken. Over het algemeen waren we te slordig en speelden we te gehaast.’

SV De Heracliden – Mamio 3-0
In Uithuizermeeden werd de verrassing van het weekend genoteerd. Kampioenskandidaat Mamio kreeg door thuisclub SV De Heracliden een 3-0 nederlaag toegediend. De gasten eindigden het duel met tien man vanwege een rode kaart.

De laatste keer dat de Meisters op eigen veld van Mamio wist te winnen, was in het seizoen 2015/2016. Toen werd het maar liefst 5-1 en ook toen eindigden de bezoekers met tien man. Vooraf had menigeen zaterdag waarschijnlijk voor een punt getekend. Het team van trainer Jaap Danhof had kennelijk andere plannen bedacht om de titelpretendent op Sportpark Meij op afstand te houden.

‘Van Mamio weet iedereen dat ze ieder jaar om de bovenste plekken meedoen en dat er een aantal jongens lopen die verdraaid goed kunnen voetballen. Je kunt dat alleen maar voorkomen door te zorgen dat ze in de duels moeten komen. Wij moesten er kort bovenop zitten en zorgen dat ze de bal niet gemakkelijk rond zouden kunnen laten gaan’, vertelt Danhof.

Jeroen Linstra brak de ban voor de gastheren en zorgde daarmee voor een 1-0 ruststand. Na de pauze verhoogde Martijs Delker de vreugde door twee keer raak te mikken, waarvan een keer met het hoofd: 3-0. Even was er sprake van een kleine schermutseling toen er werd nagetrapt. Dat leverde Mamio rood op en daarmee was het pleit wel beslecht.

SV De Heracliden speelde een prima wedstrijd waarin voetbaltechniek en veel werklust de ideale combinatie bleek om Mamio te bedwingen. Danhof is zeer content met de tot nu toe behaalde resultaten. Op de vraag wat de grootste kracht is van zijn ploeg, zegt hij: ‘Een voetballer als Johan Cruyff kon niet zonder een speler als Johan Neeskens. Ik wil daar maar mee zeggen dat spelers elkaar kunnen aanvullen en ook beter voor de dag komen als ze vanuit hun eigen specifieke kwaliteiten gaan spelen. Ik denk dat we daar tegen Mamio goed in zijn geslaagd.’

Daags na de zege heeft hij het hoofdstuk Mamio al afgesloten. ‘Je mag er wel even van genieten, maar na het weekend moet je naar de volgende klus toewerken.’ En dat is in het geval van SV De Heracliden de ontmoeting met het Leenster FC LEO.

Zaterdag 5e Klasse E

De Fivel – Ezinge 4-1
In Zeerijp stond de als topper aangekondigde wedstrijd tussen thuisclub De Fivel en Ezinge op het programma. Een echte topper werd het nooit, want de gastheren bleken te sterk (4-1) voor het gehavende Ezinger team dat nog altijd door de geblesseerde Paul Broekhuizen wordt geleid.

Ezinge wist onder de Riepster kerktoren nog wel op voorsprong te komen dankzij een doelpunt van Nick Rosema. Een aardige opsteker voor de gasten, die met de nipte voorsprong de rust wisten te bereiken. Dat deden ze overigens met elf spelers, met dank aan de scheidsrechter. Volgens half Zeerijp had doelman Ruben van der Meer, bij een 0-0 stand, met rood van het veld gemoeten omdat hij de doorgebroken Mark Kramers net buiten het strafschopgebied onderuit had gehaald. De scheidsrechter van dienst liet het bij een gele kaart.

De Fivel speelde niet eens zo slecht in het eerste bedrijf, maar wist om de een of andere reden niet tot scoren te komen. ‘Het was af en toe niet te volgen hoe die ballen allemaal vielen en wat er daarna mee gebeurde. Beter gezegd, niet gebeurde. We zaten er elke keer net te laat bij’, vertelt oefenmeester Wilhelm van der Wiel.

Na de doelwisseling ging het een stuk beter lopen en werd de achterstand in een voorsprong omgedraaid. Corné Bos zorgde voor de gelijkmaker, waarna Thomas Robinson de 2-1 voor zijn rekening nam. Joran Bos (3-1) voegde zich bij de twee doelpuntenmakers en vervolgens mocht Robinson het slotakkoord voor zijn rekening nemen: 4-1.

Van der Wiel: ‘De eerste helft hebben we teveel kansen laten liggen. Jammer, want je ontneemt jezelf een stuk rust. Gelukkig weten ze het doel in de tweede helft wel te vinden. Goed beschouwd had de score nog wel hoger kunnen uitvallen. Ezinge had toen namelijk niets meer te vertellen.’
‘Zij voetbalden veel beter. Wij leden vooral in de tweede helft veel balverlies en liepen al heel snel achter de feiten aan. Het is jammer dat we zoveel mensen missen. Dan hadden we er misschien wat langer een wedstrijd van kunnen maken.’

Over de actie van zijn doelman zegt Broekhuizen: ‘Tja, hij komt met beide benen naar voren op Kramers af en dan is er in mijn ogen maar één straf. Je kunt dus rustig stellen dat we met die gele kaart erg goed zijn weggekomen.’

Corenos – SGV 2-1
Koploper Corenos heeft in Roodeschool de lastige wedstrijd tegen SGV winnend afgesloten. De mannen van trainer Marco Pesiwarissa klopten de Schildwolders met 2-1.

Corenos had wat te verdedigen op het eigen sportveld. Op het spel stond namelijk niet alleen de koppositie in 5E, maar ook de ongeslagen status van de Roodschoulsters. Die steken de laatste tijd niet echt in een bloedvorm en daarbij komt nog eens dat er voor het duel met SGV drie verdedigers op het appél ontbraken. Elwin Wezeman, Remon Balkema en Kevin Pathuis kampen namelijk met liesblessures. Tot overmaat van ramp zou ook Joram Knot gedurende het duel uitvallen met een hamstringblessure.

Toch zouden de gastheren op voorsprong komen toen Anne Jan ten Harkel tegen het gras werd gekwakt en de bal op de stip kwam te liggen. Jordan Muller pakte het cadeautje uit en zorgde voor de 1-0. In extra tijd van de eerste helft werd die achterstand weggepoetst. Een hoge bal belandde voor het doel van Corenos en werd door Stan van de Berg tot doelpunt gepromoveerd: 1-1.

Corenos probeerde na de theepauze de boel recht te zetten. De beleving ontbrak bij Corenos, het was allemaal net te gezapig wat de gastheren lieten zien. Het bleef uitkijken voor de thuisclub, want ook de geslepen Jos Hoeksema liep bij SGV rond en die wil het nog wel eens op zijn heupen krijgen. Hij zat echter aardig in de tang bij Chris Uil en Wesley Dijksterhuis.

Na een uur spelen werden Marcel Dijkstra en Robert van Dijken ingebracht voor respectievelijk Lars Baar en Tim Uil. Trainer Pesiwarissa probeerde met de wissels wat meer strijd in het team te brengen. In de 83e minuut werd zijn ingreep beloond. Dijkstra, normaliter stijf links, schoot met zijn chocoladebeen raak: 2-1. Pesiwarissa: Hij probeert het op de training ook wel eens met rechts, maar dan mislukt het meestal. Het is mooi dat het nu wel goed ging.’

De laatste fase van het duel verliep erg rommelig. Er werd nog een treffer van SGV afgekeurd wegens buitenspel en een communicatiestoornis in de verdediging van Corenos leidde bijna nog tot de gelijkmaker. Zo ver kwam het niet en dus kon Corenos weer drie punten aan het totaal toevoegen.

SV TEO – Siddeburen 0-2
Over het algemeen is het volgens de berichten goed toeven bij SV TEO. Dat gevoel zal, sportief gezien, zaterdag wat minder in de kantine van de Ten Posters hebben geleefd. Het vlaggenschip verloor de thuiswedstrijd tegen de zaterdagvoetballers van Siddeburen namelijk met 0-2 door treffers van Vincent Jonkman en Max Bulthuis.

GEO – Warffum 1-1
Roy Kuipers was de man die Warffum in Garmerwolde uit een vrije trap op voorsprong schoot in een tot dan toe matige wedstrijd van beide teams. Tim van de Belt zorgde nog voor de pauze dat de achterstand werd weggepoetst: 1-1. Zonder nog tot echte hoogstandjes te komen, werd er na negentig minuten afgefloten en mochten de clubs ieder een punt op het conto bijschrijven.

Stedum – ZEC 1-2
Als er al een gelegenheid was geweest om drie punten te pakken, dan had Stedum dat zaterdag moeten doen. De thuisclub kreeg kansen genoeg, maar weigerde die voor de pauze te benutten of het was doelman Nick Blok die als Zandeweerster struikelblok fungeerde. Er bestaat zoiets als een aloude voetbalwet die zegt dat als je zelf niet scoort de tegenstander dat wel doet. Yannick van den Berg had de gastheren nog wel aan de leiding weten te brengen, maar Kjell Posthumus en Damian Linstra zorgden er voor dat de punten mee naar Zandeweer gingen.

Zondag 3e Klasse B
Siddeburen ging op bezoek bij Nieuw Roden en leed daar een 4-3 nederlaag. Wilco Drent scoorde twee keer op rij voor de gastheren en leek de bezoekers daarmee in een lastig parket te brengen. Het verhaal werd nog vervelender toen Stefan Waij er 3-0 van wist te maken. Julian Pot verkleinde de achterstand tot 3-2, waarna Stefan Waij de thuisclub andermaal een doelpunt liet bejubelen: 4-2. De derde treffer van Siddeburen (Gialt Faber) bleek niet voldoende mogelijkheden te bieden om toch nog aan een nederlaag te ontsnappen.

Zondag 5e Klasse C

Veelerveen – Kloosterburen 4-0
Het punt dat Kloosterburen opponent Nieuweschans, aangemerkt als een van de titelkandidaten, vorige week had weten te ontfutselen, had voor een boost moeten zorgen. Dat mocht echter niet zo zijn. Gastheer Veelerveen klopte de bezoekers met 4-0 door doelpunten van Swen Wichertjes (2), Alwin Prusen en Jeffry van der Veen.

Oldambtster Boys – Usquert 0-4
Usquert heeft zichzelf een prima dienst bewezen door op bezoek bij Oldambtster Boys niet over het slotlicht in 5C te struikelen. De Hogelandsters zegevierden met 0-4 door treffers van Sjaak Wieringa, Mohamet Keita en Quincy van der Rijst (2). Dat is althans het resultaat dat naar buiten is gekomen.

De waarheid was echter volledig anders. Keita had namelijk nog een keer gescoord, maar dat werd op de een of andere manier niet op het wedstrijdformulier tot uiting gebracht. De fluitist had de treffer overigens wel toegekend. Of de man met de fluit zijn administratie niet goed op orde heeft gehad, zal nooit duidelijk worden. Ondanks aandringen van Usquerder zijde weigerde hij echter de stand op het formulier aan te passen. De Usquerders staan nu op een meer dan verdienstelijke zesde plaats. Zondag moet men op bezoek bij DWZ, dat twee wedstrijden minder heeft gespeeld en op drie punten achterstand staat.

WEO – SV Woltersum
WEO was zondag helemaal klaar voor het thuisduel tegen SV Woltersum. Om twee uur zou de aftrap plaatsvinden, maar in Woldendorp bleef het akelig stil. Er werd namelijk helemaal niet afgetrapt omdat SV Woltersum de KNVB op de hoogte had gebracht van een corona-uitbraak in het dorp. Een klein dozijn spelers van de voetbalclub, van zowel het eerste als het tweede team, zou daar ook de dupe van zijn geworden. Dat wist voorzitter Addie Dost in ieder geval te melden.

Bij de KNVB vond men die uitleg niet voldoende om het duel naar een andere datum te verplaatsen. De SV moest maar zorgen dat ze anderen bereid vonden om tegen een bal te trappen. ‘Alles wat maar enigszins kon lopen moesten we maar inzetten’, luidde volgens Dost de boodschap van de voetbalbond.

Op de vraag aan de voorzitter hoe de spelers de besmetting hadden opgelopen, zegt de preses: ‘Ze hebben een feestje in de plaatselijke kroeg gehad. Dat is zeer waarschijnlijk de bron van alle ellende geweest. De dinsdag daarop hebben ze met elkaar getraind en dan kun je het vervolg zelf wel invullen. Ik snap er helemaal niks van, want volgens de berichten was iedereen gevaccineerd.’

Het kan volgens Dost wel zo zijn dat WEO en de KNVB vinden dat SV Woltersum maar had moeten opdraven, maar daar heeft de getroffen club zo zijn eigen ideeën over. ‘We waren absoluut niet van plan om naar Woldendorp te gaan. Wij vonden en vinden dat nog steeds onverantwoord. Als de KNVB van mening is dat we wel hadden moeten spelen? Dan spreken we elkaar binnenkort nog wel.’

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"