Artemisser Aleida Groothoff voltooit Amsterdam Marathon

Aleida Groothoff uit Winsum heeft met succes deelgenomen aan de Amsterdam Marathon. Groothoff had als streven een tijd binnen de vier uur. Dit lukte. De eerste 30 kilometer verliepen naar wens. Opspelende klachten in het linker-bovenbeen deden het tempo in het laatste gedeelte van de wedstrijd zakken. Groothoff finishte in haar 9e marathon uiteindelijk in een prima tijd van 3.55.27 uur. Hiermee werd ze in een veld van 72 deelneemsters 17e bij de vrouwen 55.

De 45e editie was weer een groots gebeuren. Tienduizenden deelnemers op de hele marathon, de halve marathon en de 8 kilometer uit vele landen zetten na de coronaperiode hun beste beentje voor. Het parcours met start en finish in het Olympisch Stadion kende met onder meer de passage onder het Rijksmuseum, het traject langs de Amstel en de ronde door het Vondelpark vele hoogtepunten.

Dat de marathon zowel bij de vrouwen als bij de mannen door Afrikaanse atleten werd gewonnen is geen nieuws meer. Plaats- en clubgenote Fanny Kaper was eveneens actief in Amsterdam en wel op de halve marathon. De route van de halve marathon volgde een gedeelte van het marathonsparcours. De Winsumse klokte in haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis een tijd van 2.17.10 uur. Ze was in het tweede gedeelte van haar race sneller dan in het eerste gedeelte (negatieve split). Bij de vrouwen recreanten betekende deze tijd een 2665e plaats in een veld van 3467 deelneemsters.

Op dezelfde dag werd na een coronapauze van 1,5 jaar de Asserstadsloop, bestaande uit de onderdelen 5 en 10 kilometer, de 5 kilometer bedrijvenloop en een scholierenloop gehouden. Het parcours met start op de Noordersingel en finish voor City Hotel de Jonge aan de Brinkstraat doorkruiste het centrum van Assen en een mooi bosgebied. Naast 175 scholieren stonden er op de beide afstanden totaal 525 deelnemers aan de start.
Een van de deelnemers op de 5 kilometer bedrijvenloop was de stad-Groninger en Artemis-lid Marnix van den Brink. Van den Brink noteerde een prima tijd van 21.14 minuten en werd hiermee 63e in een veld van 339 deelnemers. Zijn tijd betekende ook een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn oude toptijd op deze afstand, gelopen in Zuidhorn in 2015, met 24 seconden.

Een dag eerder was clubgenoot Wim Ammeraal actief in Zuidlaren. Zuidlaren stond zaterdag in het teken van de 45e Zuidlaardermarktloop. Deze loop, georganiseerd door de loopgroep De Drentsche Aa, werd zoals vanouds gehouden op een vijf kilometer lang bochtig en van veel klinkers voorzien parcours in het centrum van Zuidlaren. Het evenement is een onderdeel van het Loopcircuit Rabocup Assen en Noord-Drenthe. De deelnemers konden kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer. Verder waren er jeugdlopen.

Op beide afstanden stonden totaal 450 deelnemers aan de start. Het aantal jeugdige starters bedroeg totaal 270. Een van de deelnemers op de 10 kilometer was Leenster Wim Ammeraal. Hij noteerde bij de mannen 50 een keurige tijd van 46.05 minuten. Dit leverde hem in een veld van 46 deelnemers een 22e plaats op. Als herinnering ontvingen alle deelnemers de traditionele Zuidlaarderbol.

No Replies to "Artemisser Aleida Groothoff voltooit Amsterdam Marathon"