Voorbeschouwing amateurvoetbal

EemsmondSport probeert iedere week een inkijkje te geven in het programma van het amateurvoetbal. Daarbij halen we specifiek de clubs naar voren die wekelijks door ons worden gevolgd. De hoogst spelende club is eersteklasser vv Winsum speelt op eigen veld tegen PKC ’83 (zie foto). In het seizoen 2018/2019 kwamen de liefhebbers van doelpunten wel aan hun trekken op het Winsumer gras. De thuisclub won destijds met 5-3. Maikel Hoormann (2), Marcel Pannekoek, Wouter Bloem en Thomas Kauw waren toen de doelpuntenmakers voor de groenzwarten. Winsum kan na twee nederlagen en even zoveel remises wel een driepunter gebruiken. Van de acht keer dat Winsum tot nu toe heeft gescoord, staan zes treffers op naam van Rick Schaaphok.

Tweedeklasser NEC Delfzijl speelt eveneens thuis en wel tegen Drenthina. Dat is de club die de laatste drie seizoenen steevast met een nederlaag naar huis werd gestuurd. De laatste keer dat de punten mee naar Drenthe gingen, ligt alweer vijf jaar terug. Beide teams hebben nog maar een punt op hun conto staan, dus is winst eigenlijk noodzakelijk.

SV Bedum gaat zaterdag op bezoek bij het Asser LTC, dat afgelopen weekend Drenthina met 4-1 wist te kloppen. Voor de Bedumers, die zelf SC Elim aan de kant (0-4) wisten te zetten, zal het geen eenvoudig optelsommetje worden. En toch liggen er mogelijkheden voor het team van trainer Robbie Wentink. Van de drie duels die SV Bedum de afgelopen jaren in Assen speelde, werden er namelijk twee gewonnen.

SC Loppersum moet in 3C op bezoek bij SC Stadspark en zal er veel aan gelegen zijn om de kater weg te spoelen van de smadelijke 1-7 nederlaag in het duel met HFC ’15. De Lopsters hebben de afgelopen weken een punt meer weten te verzamelen. Een duik in de historie leert dat SC Loppersum van de laatste vijf ontmoetingen op ‘vreemde’ bodem vier wist te winnen.

De laatste keer dat Noordwolde op eigen terrein de punten op zak hield ten koste van Aduard 2000, dateert van een jaar of vijf geleden. Het team van trainer Roy Kamps ging zaterdag onderuit in het duel met Holwierde, dat Grijpskerk ontvangt. Beide teams hebben een vrij lange historie, maar als we ons beperken tot de thuiswedstrijden van Holwierde? Dan moeten we terug naar het seizoen 1988/1989, willen we een Grijpskerker overwinning vinden. Een doelsaldo van 27 voor en 6 tegen in het voordeel van Holwierde is wat dat betreft veelzeggend. Omlandia uit Ten Boer verdedigt in 3C een punt voorsprong en doet dat op visite bij Be Quick 1887.

In 4C speelt DVC Appingedam op eigen terrein tegen het stad-Groninger Lycurgus. De Damsters zullen willen winnen om de aansluiting met de bovenste teams niet kwijt te raken. Lycurgus heeft de koppositie aan Niekerk moeten afstaan en moet in de achtervolging. De Stadjers struikelden twee weken geleden over Poolster, dat op eigen veld tegen het Sauwerder SIOS speelt. In het afgelopen decennium trokken de ploegen acht keer tegen elkaar ten strijde in Spijk. Daarbij vielen nogal wat doelpunten. Poolster wist vijf keer als winnaar van het veld te stappen. De laatste keer dat de teams in Spijk tegenover elkaar stonden werd het 6-3 voor de thuisclub. Jesse Smit, afgelopen wekend geblesseerd uitgevallen, was toen viervoudig doelpuntenmaker. Kevin Bijlsma liet er twee aantekenen. Stefan Bultena (2) en Dennis Berghuis troffen doel voor de gasten.

Middelstum heeft een vrij wekend achter de rug en gaat in Oldehove de strijd aan met OKVC, dat in vier wedstrijden inmiddels achttien tegentreffers incasseerde. Hoewel de gastheren momenteel puntloos onderaan staan, is het wel opmerkelijk dat Middelstum er na tien ontmoetingen in Oldehove nog maar twee keer in geslaagd is om als winnaar huiswaarts te keren. Op Sportpark Meij in Uithuizermeeden treedt thuisclub SV De Heracliden aan tegen FC LEO. De Meisters doen het momenteel goed in 4C, iets wat van hun opponent niet meteen gezegd kan worden. Al kregen de Leensters zaterdag wel de handen op elkaar toen men in eigen huis DVC Appingedam op 0-0 wist te houden. We zouden er een huiskamervraag van kunnen maken. Weet u nog wanneer FC LEO voor het laatst in Uithuizermeeden zegevierde en wat de uitslag toen was? We helpen u uit de droom. Dat was in het seizoen 2017/2018 en FC LEO nam een 3-7 overwinning mee naar huis. Frank Veenwijk, afgelopen weekend geveld door de griep, scoorde toen vier keer.

In de 5e Klasse C speelt Zeester een uitwedstrijd tegen De Lauwers. De ploeg uit Warfstermolen gaat momenteell is het dan ook gedeeld met Drogeham, aan de leiding in deze klasse. De Zoutkampers volgen op drie punten en zullen er alles aan doen om aansluiting bij het leidende tweetal te krijgen.

Corenos is in 5E de lijstaanvoerder. De Roodeschoolsters gaan op bezoek bij Meedhuizen, dat in en tegen Wagenborger Boys bij vlagen heeft laten zien dat het een stel aardige voetballers in huis heeft. De grote vraag is hoe het team van Elle Smit zich houdt als het er echt op aan komt. Je kunt rustig stellen dat ze zaterdag hun eerste proeve van bekwaamheid gaan afleggen.

Ezinge neemt het in Feerwerd op tegen het Garmerwolder GEO en moet na twee nederlagen op rij op zoek naar een succes. Dat zal ook voor GEO gelden, dat weliswaar Eenrum met 7-0 van het veld wist te vegen maar van Noordpool UFC en De Fivel verloor terwijl men tegen Warffum niet verder kwam dan 1-1. De Warffumers reizen af naar Uithuizen om tegen Noordpool UFC te spelen en ZEC ontvangt in Zandeweer opponent Eenrum. SV TEO en Wagenborger Boys hebben nog wat recht te zetten. Voor de Boys wordt het hoe dan ook tijd dat er een resultaat wordt neergezet. Na vier duels staat nog altijd die hatelijke nul genoteerd. De laatste jaren wisten de Wagenborgers de punten aan de Ten Posters te ontfutselen.

Afgaande op de ranglijst zou De Fivel de uitwedstrijd tegen Siddeburen winnend moeten afsluiten. De praktijk wil echter nog wel eens weerbarstig zijn, dus doen de Riepsters er goed aan om de klus niet al te lichtvaardig op te vatten. Het Schildwolder SGV speelt thuis tegen Stedum. Beide ploegen gingen afgelopen weekend met dezelfde cijfers (2-1) onderuit en zullen op eerherstel uit zijn.

In Oostwold staan de beide regionale vertegenwoordigers uit 5F tegenover elkaar. VVS ontvangt SC Scheemda. Afgaande op daar gespeelde wedstrijden zou VVS met 7-5 moeten winnen. De thuisclub en het publiek zullen er meteen voor tekenen. De realiteit is echter dat er in de historie maar drie keer meer dan vier goals op het Oostwolder sportpark vielen te noteren. Beide ploegen zullen graag een driepunter willen bijschrijven om bovenin mee te blijven draaien.

De zondagvoetballers van Siddeburen ontvangen Asser Boys, dat twee punten meer heeft (3) dan de Boertjes, maar ook een wedstrijd minder (3) heeft gespeeld. Voor de gastheren, die een stroeve start van het seizoen kennen, is het zaak dat er na een gelijkspel en drie nederlagen een keer gewonnen wordt.

Farmsum is de enige ploeg in 4C die nog maar twee wedstrijden heeft gespeeld. Daar heeft het team van trainer Erwin Buurmeijer één punt uit weten te halen. Zondag komt MOVV langs. Dat is momenteel de nummer twee in de ranglijst met negen punten uit vier wedstrijden. Een overwinning zou de Farmsumers zeer welkom zijn. De laatste keer dat beide ploegen elkaar op het Tuikwerder gras troffen, zegevierde Farmsum met 4-2.

Welke ploeg staat er na zondag onderaan in 5C..? Als Kloosterburen of Oldambtster Boys die twijfelachtige eer niet willen, zal er gewonnen moeten worden. De Marnebewoners hebben als enig voordeeltje dat ze al een punt op zak hebben. Iets dat de Boys nog niet kunnen zeggen. Usquert vertrekt richting DWZ, dat twee duels minder heeft gespeeld dan de Hogelandsters. Het verschil in Usquerder voordeel bedraagt drie punten. Tot nu toe hebben de ploegen elkaar drie keer op het gras van het sportpark Ommelanderwijk getroffen. Die duels werden door DWZ gewonnen.

WEO mag andermaal proberen om van start te gaan nadat het duel tegen SV Woltersum niet doorging vanwege coronaperikelen bij de Woltersummers. Tegenstander in Woldendorp is het verrassend goed voor de dag komende Yde de Punt, dat uit vier wedstrijden negen punten wist te slepen. WEO heeft een duel minder gespeeld en kan zeven punten overleggen. We kunnen rustig stellen dat er zondag het een en ander op het spel staat. Normaliter moet SV Woltersum op bezoek bij koploper Veelerveen. De grote vraag is echter of de coronagolf in het dorp een halt is toegeroepen en in hoeverre de besmet geraakte spelers hersteld zijn.

No Replies to "Voorbeschouwing amateurvoetbal"