ZEC voelt zich bestolen na remise bij Warffum

Het Zandeweerster ZEC vertrok zaterdag met een erg zuur gezicht uit Warffum. De derby tegen de plaatselijke trots leek de gasten geen windeieren te leggen, maar meer dan een 2-2 gelijkspel zat er uiteindelijk niet in. Dat was mede te danken aan een aantal, op zijn zachtst gezegd, curieuze beslissingen van scheidsrechter Rozema uit Loppersum.

ZEC was voor de rust de betere ploeg en kwam dan ook na een kwartier spelen terecht op voorsprong dankzij een treffer van Jens Posthumus, die een vrije trap finaal door de verdediging van Warffum gemist zag worden: 0-1. Melvin Sikkema bezorgde de bezoekers, na een prima aanval, nog voor de theepauze een tweede treffer en op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht: 0-2.

Na de doelwisseling trok Warffum de teugels wat strakker aan en was het Jeroen Zwart die vanaf rand strafschopgebied voor 1-2 wist te zorgen. En toen was daar dus het moment waar ze in Zandeweer en Warffum nog lang over na zullen praten. Roel Klinkhamer nam het doel van ZEC onder vuur, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Voor de doellijn volgens iedereen die het had kunnen zien.

Scheidsrechter Rozema had als enige op het Warffumer sportpark echter gezien dat de bal de doellijn wel was gepasseerd. Ondanks de felle protesten van ZEC wilde de leidsman geen bakzeil halen. De Zandeweerster assistent-scheidsrechter kon vlaggen wat hij wilde, maar ook dat mocht niet baten. De Lopster fluitist kende het ‘spookdoelpunt’ toe en daar waren ze bij Warffum uiteraard zeer content mee: 2-2. Assistent-scheidsrechter Sanni van Polen van Warffum moest op zeker moment worden vervangen. Hij had het bij de leidsman verbruid. Nils Dijkema nam zijn plaats langs de lijn in.

ZEC dacht daarna een strafschop te krijgen toen Gijs Balkema onderuit werd geschoffeld, maar het verwachtte fluitsignaal bleef uit. Onderweg naar de kleedkamer liet de assistent van Warffum na de wedstrijd weten dat het een glaszuivere penalty was geweest, maar dat hij het niet had aangedurfd om te vlaggen. ‘Dan hoef ik me niet meer in Warffum te vertonen’, zou hij ZEC-trainer Marinus Siekman hebben toevertrouwd.

Reserve-doelman Eddy Renses van Warffum kreeg zelfs rood omdat hij de leidsman verbaal onder vuur zou hebben genomen. Overigens moet de KNVB het wedstrijdformulier nog maar een keer onder de loep nemen, want niet Renses kwam in de boekhouding van de onpartijdige voor, maar zijn Zandeweerster collega Ferdi Wit, die zich van geen kwaad bewust was.

Beide teams kregen na de gelijkmaker kansen om de winst alsnog naar zich toe te trekken. Melvin Sikkema was daar namens ZEC nog het dichtst bij. Zijn inzet kwam op onderkant lat terecht en leek de doellijn daarna te hebben gepasseerd. Scheidsrechter Rozema oordeelde dat dit niet zo was geweest. Aan de stand veranderde niets meer en dus waren de druiven voor ZEC erg zuur.

‘De scheidsrechter was meer met de bank van beide ploegen bezig dan met de wedstrijd. Kennelijk vond hij dat hij de hoofdpersoon was en dat zijn status belangrijker was dan het derby-gevoel. Hij heeft er gewoon een potje van gemaakt’, luidde na afloop de mening van Corstiaan van den Berg van Warffum.

Trainer Marinus Siekman van ZEC vond dat Rozema een warrige wedstrijd had gefloten. ‘Daar zijn Warffum en wij het wel over eens. Desondanks ben ik van mening dat wij het in eerste instantie bij onszelf te rade moeten gaan. We hadden bij rust met 0-4 voor moeten staan, dan was alles duidelijk geweest. Ondanks dat ben ik wel van mening dat hij ons een penalty en een glaszuiver doelpunt door de neus heeft geboord. Vervolgens kent hij ook nog eens een treffer aan Warffum toe waar niemand iets van begrijpt. Het is jammer dat we op deze manier van twee punten worden beroofd.’

* Warffum – ZEC 2-2 (0-2). Jens Posthumus 0-1; Melvin Sikkema 0-2; Jeroen Zwart 1-2; Roel Klinkhamer 2-2.

2 Replies to "ZEC voelt zich bestolen na remise bij Warffum"

 • comment-avatar
  Ruffel november 1, 2021 (21:41)

  Wij kennen die scheidsrechters wel en dit is niet zijn eerste keer dat hij een wedstrijd fluit waarbij vee fouten zijn gemaakt.

  • comment-avatar
   EemsmondSport november 1, 2021 (21:54)

   Vee fouten is waarschijnlijk veel fouten?