Zeemijlenloop Delfzijl volgens deelnemers ‘fantastisch sportief uitje’

Een echte wedstrijdloop was de Zeemijlenloop deze keer niet, maar ook de recreanten wilden zondag in Delfzijl wel even laten zien dat zij niet alleen voor de omgeving maar ook voor een scherpe tijd naar de havenplaats waren gekomen. Finn van Pijkeren was de snelste in 25.22 minuten. Gerben Vermij eindigde als tweede (26.49) en Jordi Stam kwam als derde over de meet in 27.42 minuten. Annewil Schreuder pakte de winst bij de vrouwen in een tijd van 29.24 minuten. Zij werd gevolgd door Graciella Evertsz (31.38) en Linda Alexandra (32.56). Ben Stellingwerf (Huis & Hypotheek) bleek bij de bedrijvenloop over de beste benen te beschikken. Hij kwam na 25.59 minuten binnen.

De loop, die net geen zeshonderd deelnemers naar de havenplaats bracht, was korter dan in voorgaande jaren. Tot dusver was de afstand van het loopevenement iets meer dan elf kilometer en werd over twee ronden afgelegd, met start en finish op de atletiekbaan van het sportpark Centrum. Nu bedroeg de afstand vier zeemijlen, oftewel 7,4 kilometer, en lag de eindstreep bij Molen Adam, op het Molenbergplein in het centrum van Delfzijl. De route bracht de lopers via groengebieden aan het Tuikwerderrak, de zee, het strand en via de nieuwe brug Diekloper naar de finish bij Molen Adam in het centrum van Delfzijl. En dat bijna helemaal over fietspaden. Het mooiste moment voor de deelnemers was ontegenzeggelijk het moment waarop ze bij de nieuwe brug de Diekloper aankwamen. Daar konden ze Molen Adam al zien, maar moest er nog wel even een verraderlijk stukje met een paar haarspeldbochten naar beneden gelopen worden.

Deelnemers waren erg te spreken over het parcours en dan vooral het gedeelte dat hen door de haven bracht. ‘Het is toch geweldig dat dit soort lopen bestaan. En wat hebben ze hier een mooie oversteek gemaakt naar het haventerrein. Dit is geweldig. Een fantastisch sportief uitje’, liet een inwoner van Utrecht weten. ‘Ik kom hier vast nog wel een keer weer, maar dan doe ik Delfzijl op mijn dooie akkertje. Ik ben nu helemaal kapot’, sprak een deelneemster die vanuit Lelystad naar de havenplaats was gekomen.

Vorig jaar werd de loop afgelast vanwege de coronacrisis en had de organiserende atletiekvereniging AV Fivelstreek alle tijd om na te denken en voorbereidingen te treffen op een vernieuwde loop. ‘Die had gewoon een opfrisbeurt nodig. Dat moet je om de zoveel jaar gewoon doen’, liet voorzitter/coördinator Janna Sieburgh zich op de site van de Zeemijlenloop ontvallen. Dit jaar werd alleen de recreanten- en bedrijvenloop gehouden. Volgend jaar wil men extra uitpakken, omdat dan de tiende editie op het programma staat. Dan is er weer een wedstrijdloop, kan er gewandeld worden en staat er ook een Kidsrun op de rol.

No Replies to "Zeemijlenloop Delfzijl volgens deelnemers 'fantastisch sportief uitje'"