ZEC nipt langs nerveus spelend Noordpool UFC

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, heeft ZEC de derby tegen thuisclub Noordpool UFC in Uithuizen redelijk eenvoudig gewonnen. Het enige dat het team van trainer Marinus Siekman de groenwitten kon nawijzen, was dat de groenwitten dat met slechts 0-1 hadden gedaan. De gastheren stonden stijf van de zenuwen en wisten, op een paar momenten in de wedstrijd na, amper gevaarlijk te worden. Op de Zandeweerster zege viel dan ook niets af te dingen.

In de aanloop naar de wedstrijd op het Uithuizer kunstgras had Siekman al laten doorschemeren dat er eigenlijk gewonnen zou moeten worden om de aansluiting met de top drie te behouden. Noordpool UFC daarentegen bevindt zich momenteel in een groeiproces dat boven het huidige seizoen uit steekt. Wat de thuisclub op het eigen sportpark liet zien, kon je nauwelijks een soort van groei noemen. De jonge ploeg speelde erg onwennig, bleef zoveel mogelijk uit de duels en gaf ZEC alle mogelijkheden om het spel te maken. Dat deden de gasten dan ook gretig, met Melvin Sikkema als grote leider achter de rug van spits Ingmar Blaauw.

Toch waren de eerste schutere pogingen voor de geelzwarten. Mark Bos draaide en kapte zichzelf op de rand van het strafschopgebied vrij en deponeerde het leer in de voeten van Jarno van Ellen. Die lepelde het leer langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later werd een pass vanuit het middenveld verstuurd in de richting van Richard Haan. Die liet de bal lopen voor Jarno van Ellen. Hij ging in duel met doelman Nick Blok, waarbij Haan opnieuw in balbezit kwam. Zijn voorzet werd echter door niemand begrepen.

Eigenlijk was het wat dat betreft wel waar het de dreiging van Noordpool UFC betrof. ZEC trok het spel steeds meer naar zich toe. Dat de Zandeweersters als eerste zouden scoren, was wel duidelijk. Het was slechts de vraag wanneer het duel werd opengebroken. Dat was pas in de 40e minuut. Een corner van ZEC-er Melvin Sikkema werd slecht weggewerkt en door Thijs Bos onbedoeld in de voeten van Jens Posthumus gedeponeerd. Diens droge uithaal vloog door een woud van benen langs goalie Marcel Lalkens in de rechterbenedenhoek: 0-1.

Noordpool-oefenmeester Willem Kluin had toen al een wissel moeten doorvoeren. Broer Johan was geblesseerd geraakt en werd vervangen door Jan Bekkering. Na de doelwisseling bleef ook Richard Haan in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Haben Mulue Rezene. De gastheren moesten iets verzinnen om de achterstand weg te poetsen, maar bleken ook na de doelwisseling niet bij machte om het tij te keren. Sterker nog, de meeste duels werden nog steeds verloren en ZEC kreeg alle ruimte om te voetballen en het de Uithuizers lastig te maken.

Doelpuntenmaker Jens Posthumus probeerde als eerste een vroegtijdige beslissing te forceren. Hij zag zijn schot echter naast het doel verdwijnen. Enige tijd later mocht ZEC op een meter of twintig van het Uithuizer doel een vrije trap nemen. Melvin Sikkema, de beste speler aan Zandeweerster zijde, nam dat klusje voor zijn rekening. Zijn schot kon niet afdoende gestopt worden door sluitpost Lalkens, waarna Ingmar Blaauw van dichtbij raak had moeten schieten. Hij presteerde het echter om het speeltuig tegen de lat schieten.

De gastheren kwamen steeds meer in tijdnood en er moest iets gebeuren om een dreigende nederlaag te voorkomen. Er werd druk gewisseld om te zorgen dat er wat meer pressie op het Zandweerster doel uitgeoefend kon worden. Het bood de gasten wel de gelegenheid om in de omschakeling razendsnel toe te slaan. ZEC bleef echter hardnekkig weigeren het duel in het slot te gooien.

Met nog een kwartier te spelen leek een dood spelmoment de perfecte gelegenheid om het gebrek aan voetballend vermogen te maskeren middels een succesvol uitgevoerde vrije trap. Aan de rechterkant van het veld was het Jasper Eerelman die een prima voorzet afleverde, waar zijn teamgenoten vervolgens onderdoor liepen. Een schot van Ricardo Sikkema vloog vlak daarna een meter over de deklat. Met nog een kleine acht minuten te gaan kreeg ZEC de zoveelste mogelijkheid om zichzelf in veilige haven te schieten. Ingmar Blaauw kwam min of meer per toeval in balbezit en bood invaller Marnix Hol de gelegenheid om raak te schieten. De Zandeweerster zag zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal zeilen.

Met veel opportunisme in de slotfase probeerde Noordpool UFC het nog wel, maar zelfs een slippertje van doelman Nick Blok liet de thuisclub onbestraft. Uiteindelijk had men bij ZEC nog even met samengeknepen billen op de bank zitten kijken naar de verwoede, maar vruchteloze pogingen van de Uithuizers om alsnog een punt aan het duel over te houden. Siekman en de zijnen konden echter opgelucht adem halen nadat scheidsrechter Dennis Bosgraaf voor de laatste keer had gefloten. De zege was veilig gesteld en bij de ploeg terecht gekomen die daar het meeste recht op had.

Willem Kluin snapte er helemaal niks van dat zijn ploeg zo’n nerveuze en soms zelfs angstige indruk had gemaakt. ‘Ondanks dat het een derby was, hebben we totaal geen druk op de ploeg gelegd. Kennelijk is er toch iets in de hoofden van de jongens gekropen wat een verlammend effect op hun spel had. Ik kan geen uitschieters aanwijzen vandaag. Er waren teveel spelers die niet in de wedstrijd zaten.’

Zijn collega Marinus Siekman gaf na afloop toe dat de opportunistische slotfase zijn ploeg zomaar twee punten had kunnen kosten. ‘Maar laten we eerlijk zijn, behoudens de beginfase zijn ze amper gevaarlijk geweest. Wij hadden de wedstrijd al veel eerder moeten beslissen. Desondanks ben ik blij met de overwinning. Het is nog vroeg in het seizoen en we moeten nog heel wat duels uitvechten, maar het gaat momenteel lekker. We kunnen tot nu toe tevreden zijn over de resultaten die we tot nu toe hebben bereikt.’

* Noordpool UFC – ZEC 0-1 (0-1). Jens Posthumus 0-1.

No Replies to "ZEC nipt langs nerveus spelend Noordpool UFC"