Stedum haalt fors uit in duel met Ezinge

Het is voor Stedum jammer dat er zaterdag geen publiek langs de lijn mocht staan in het duel met Ezinge. Ze zouden zich waarschijnlijk kostelijk hebben vermaakt. Het team van trainer Robert Benes wist namelijk met mar liefst 8-2 van het bezoekende Ezinge te winnen. Een verrassende zege voor de geelzwarten, maar ook een welkome revanche voor de 0-4 thuisnederlaag van enkele weken geleden tegen Siddeburen. Matthijs Colstee was de man van de dag met drie treffers.

Stedum en Ezinge hebben een doelpuntrijke historie. Van de tien duels die er in de afgelopen jaren op het sportpark aan de Bedumerweg werden gespeeld, werd er maar één keer minder dan drie goals gescoord. Ooit verscheen er (2007/2008) een 5-6 eindstand op het wedstrijdformulier. Toen was Ronald Werkman de gevierde Stedumer met drie treffers. Dat waren er evenveel als zijn Ezinger tegenpool Klaas Jan Ritzema produceerde. Saillant detail is dat Jasper Dijkstra toen ook al de kleuren van Ezinge verdedigde en er nog steeds bij is. Ook Jacco Santing van Stedum was destijds basisspeler. Hij zat nu langs de kant als elftalleider van de gastheren.

Met vier punten uit zes wedstrijden stond Stedum er allesbehalve rooskleurig voor. Ezinge had inmiddels zes punten meer verzameld uit zeven wedstrijden. Op papier zou je denken dat het voor de gasten geen al te zware opgave zou moeten worden om een goed resultaat aan de confrontatie met Stedum over te houden. Daar zag het aanvankelijk ook wel naar uit. Na een minuut of tien spelen wisten de bezoekers namelijk op een 0-1 voorsprong te komen dankzij een treffer van Wiebe Leistra. Hij mocht een vrije trap nemen die door iedereen werd gemist, inclusief goalie Wesley de Waal, en tegen het nylon plofte: 0-1.

Gek genoeg voetbalde Stedum niet eens zo onaardig, maar wilde men te gretig naar voren, waardoor de eindpass vaak bij een tegenstander terecht kwam. Toch zou het voor de rust nog wel 1-1 worden door een treffer van Matthijs Colstee, die doelman John Nooren kansloos liet.

De kwestie van de keepers is er trouwens ook eentje met een verhaal, want het is inmiddels de derde doelman die Ezinge gebruikt. Ben Douwsma is gestopt vanwege een chronische handblessure en Ruben van der Meer was ziek. Nooren was ooit doelman, maar besloot als veldspeler verder te gaan. Hij is echter op zijn schreden teruggekeerd. Het was dan ook extra zuur dat hij bij zijn eerste optreden meteen acht doelpunten om de oren zou krijgen.

Daar leek het eerst niet op, want Ezinge toverde na de gelijkmaker een prima aanval uit de hoge hoed die door Jasper Dijkstra afgerond had moeten worden. De bal verdween echter langs de verkeerde kant van de paal.

Na de doelwisseling zat er meer overleg in het spel van de gastheren. Stedum liet Ezinge niet voetballen, verstoorde de opbouw van de gasten al in een vroeg stadium en wist veel vaker de tweede bal te veroveren. Er wordt wel eens gezegd dat je geluk moet afdwingen. Dat was, voor wat het Stedum betrof, nu zeker het geval. Waar Ezinge aanvankelijk het betere veldspel liet zien, ging er in het tweede bedrijf teveel fout en wist Stedum al snel te profiteren.

Yannick van den Berg bracht de thuisclub met 2-1 aan de leiding en korte tijd later tekende Colstee voor zijn tweede van de middag. Daarna was het de beurt aan Robbert Slager, die twee keer op rij doel wist te treffen. Onder druk gezet door Ezinge was het vervolgens centrale verdediger Stijn Hamstra die een voorzet van invaller Remco Huizingh dacht weg te werken, maar in eigen doel schoot waardoor Ezinge de marge iets wist te verkleinen: 5-2.

Echt onder de indruk van de kleine tegenslag was Stedum niet, want Lorenzo Spitsbaard, Matthijs Colstee en Yannick van den Berg bepaalden de eindstand uiteindelijk op 8-2. Een overwinning waar je mee thuis kunt komen en trainer Robert Benes erg tevreden stemde. ‘Het klinkt misschien gek als je naar onze uitslagen van de afgelopen weken kijkt, maar we kunnen echt wel een potje voetballen. We moeten echter leren om de kansen die we krijgen te benutten. Dat ging nu heel goed.’

Veel tijd om na te genieten is er niet voor Stedum. Dinsdagavond om half acht staat namelijk de aftrap gepland voor de thuiswedstrijd tegen SV TEO. Het duel dat enige tijd geleden vanwege coronaperikelen afgelast moest worden.

Coach Ronald Bouwman van Ezinge had er geen problemen mee dat de toeschouwers zaterdag ontbraken. ‘Soms heb je van die wedstrijden die je beter niet gezien kunt hebben. Qua veldspel vond ik ons niet eens zo slecht. Wij werden in de omschakeling afgeslacht. Op sommige momenten misten we een beetje de over mijn lijk-mentaliteit. Ik hou van aanvallend voetbal, maar als je op deze manier het schip in gaat hou je dat idee niet lang overeind. Misschien moeten we komend weekend toch maar wat meer zekerheid inbouwen.’

* Stedum – Ezinge 8-2 (1-1). Wiebe Leistra 0-1; Mathijs Colstee 1-1; Yannick van den Berg 2-1; Matthijs Colstee 3-1; Robbert Slager 4-1; Robbert Slager 5-1; Stijn Hamstra (eigen doel) 5-2; Lorenzo Spitsbaard 6-2 Matthijs Colstee 7-2; Yannick van den Berg 8-2.

No Replies to "Stedum haalt fors uit in duel met Ezinge"