OKVC laat Poolster na rust ontsnappen

Vierdeklasser Poolster is met de winst huiswaarts gekeerd uit Oldehove. Het duel met gastheer OKVC werd zaterdag met 1-3 gewonnen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Sterker nog, de thuisclub had in de eerste helft het betere van het spel. Men wist ook op voorsprong te komen, maar verzuimde zichzelf nog een keer te belonen. Na de pauze was de grootste dreiging wel verdwenen en stelde Poolster orde op zaken.

De eerste kansen, in deze waarschijnlijk laatste wedstrijd voor de verlengde winterstop, waren voor het fel en aardig combinerend OKVC van trainer Ghallid El Baroudi. Zo werd in de 2e minuut een van dichtbij ingeschoten bal van Pieter Sieperda door Poolster-doelman Dijkman met de voeten gekeerd en zag hij even later een schot net over zijn doel heen vliegen. Met aan het roer Jasper Ludema, die van achteruit de openingen zocht en met prima ballen de mensen voor hem in positie bracht, waren de eerste tien minuten voor de thuisclub.

Poolster kreeg daarna iets meer grip op het spel en kwam wat vaker in de buurt van het OKVC-doel. Eerst was het Jesse Smit die een corner net over kopte en even daarna kopte de alleen voor de keeper staande Johan de Groot de bal niet hoog genoeg en kon de inzet gemakkelijk door sluitpost Marko van de Zijl worden gevangen.

Het volgende signaal wordt afgegeven door OKVC. Een mooie voetballende aanval werd scherp voorlangs gegeven, maar door meerdere inlopende spelers gemist. Poolster zou gewaarschuwd moeten zijn, maar had moeite om onder de druk weg te komen. In de 18e minuut was het dan toch raak. Een vrije bal van Jasper Ludema werd door de Poolster-defensie niet goed verwerkt en belandde voor de voeten van Otis Mos, die de bal zonder twijfel langs doelman Dijkman schoot: 1-0.

Poolster moest nu antwoorden en kreeg ook kansen. Eerst leverde de diep gestuurde Niels Smit een iets te harde voorzet af die door Jesse Smit nog wel werd gehaald, maar vervolgens was hij niet meer in staat om de op de doellijn staande Ludema te passeren. Even later leken de Spijksters dan toch succes te hebben. Een corner belandde op het hoofd van de lange Robbin Vriend die de bal binnen knikte. De grensrechter van OKVC had echter gezien dat de corner achter de doellijn was geweest alvorens Vriend kopte en dus werd de treffer terecht afgekeurd.

De laatste tien minuten voor de thee was er een van tegenstellingen. OKVC kreeg diverse goede mogelijkheden via onder anderen Danny Mollema en Otis Mos. Zo stond men twee keer alleen voor keeper Dijkman maar werd beide keren recht op de doelman geschoten. Een vrije kopbal werd daarna niet goed geraakt en verdween naast het Poolster-doel. Een vrije trap belandde eveneens in de handen van de goalie.

In plaats van de voorsprong te vergroten hielp OKVC daarmee Poolster terug in de wedstrijd. In de laatste minuut voor de pauze wordt Jesse Smit op een meter of twintig van de goal aangespeeld. Door drie spelers van OKVC omringd wist hij in balbezit te blijven, maar was totaal ongevaarlijk. Een vierde speler van de gastheren dacht handig te zijn door zich ook nog even met de gang van zaken te bemoeien. Die maakte vervolgens een overtreding. De daaruit voortgevloeide vrije trap werd door Smit zelf genomen en met een beetje hulp van de OKVC-doelman was het op slag van rust raak: 1-1.

In de tweede helft waren de kansen eerst schaars. Op een kopballetje van Jesse Smit na gebeurde er het eerste kwartier weinig. Tot het moment dat Wesley Bos diep werd gestuurd richting de zestien meter van OKVC vertrok. Schijnbaar was voor Dion Dieleman de enige optie om buiten  het strafschopgebied aan de noodrem te trekken. Dat gebeurde dan ook. Tot verbazing van bijna iedereen die het kon zien deponeerde de scheidsrechter de bal op de stip, maar gaf verder ook geen kaart voor deze actie. Dat de assistent-scheidsrechter de leidsman er op wees dat het incident buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden, deed de fluitist niet van gedachten veranderen. Jesse Smit nam zijn  verantwoordelijkheid. Hij liet zich dat buitenkansje niet ontnemen en joeg de bal tegen het Oldehoofster nylon: 1-2.

Bos veroverde vlak daarna de bal halverwege de helft van OKVC. Zijn voorzet bereikte de bij de tweede paal staande Marco Dijkstra die het leer heel beheerst in de verre hoek plaatste en Poolster daarmee op een 1-3 voorsprong wist te zetten.

In het vervolg van de wedstrijd probeerde OKVC wel aan te dringen, maar tot echte grote kansen leidde dit niet. Ook de doorgeschoven Ludema werd door Poolster, op een afstandsschot na, onschadelijk gemaakt. De Spijksters kregen in de slotfase zelfs nog de beste kansen. Een goal van Johan de Groot werd wegens buitenspel afgekeurd en een schot van Jesse Smit leek in de korte hoek te verdwijnen, maar de sluitpost van OKVC was op zijn hoede.

Al met al is de 1-3 voor Poolster een prima resultaat. De Spijksters nemen afstand van de onderste plekken en sluiten enigszins aan in de middenmoot. En dat is precies wat trainer Jeroen de Groot hoopt te bewerkstelligen. ‘Onze doelstelling is nog altijd zorgen dat we zo snel mogelijk uit de onderste regionen weg komen. Daar wil je in maart niet meer staan.’

Volgens de oefenmester was het contrast met een week eerder erg groot. ‘We winnen bij Niekerk, terwijl we daar niks te verliezen hadden. Gezien de stand op de ranglijst moet je dus gewoon van OKVC winnen. Zo gemakkelijk ging dat echter niet. Ze hadden bij rust zomaar met twee goals verschil aan de leiding kunnen staan en voetbalden helemaal niet zo gek op dat kleine en drassige veld. We schoten even in de stress toen we op achterstand kwamen, maar gelukkig hielp de goal van Jesse Smit ons door die fase heen. Na de doelwisseling hebben we het beter opgepakt en kreeg OKVC geen echt grote kansen meer. Hoe die 1-2 dan ook valt is niet zo belangrijk. Vroeg of laat waren we toch op voorsprong gekomen. We zijn blij met de overwinning en de zeven punten die we uit de laatste drie wedstrijden hebben gehaald.

Trainer Ghallid El Baroudi was na afloop van mening dat zijn elftal meer had verdiend. ‘We hebben heel goed gespeeld de eerste helft. Alles klopte, behalve het maken van voldoende doelpunten. Als we bij rust met 3-0 aan de leiding hadden gestaan, had niemand iets kunnen zeggen. Daar moet ik overigens wel bij zeggen dat die keeper van Poolster verdraaid goed stond. Wat had die man een reflexen in huis. Het was voor ons erg zuur dat ze vlak voor rust de gelijkmaker er in schieten. Anders had ik het nog moeten zien. De tweede helft zakten we te ver weg en konden we niet meer brengen wat in de eerste drie kwartier wel was gelukt. Poolster kreeg veel meer grip op het spel en maakte handig gebruik van de ruimte die we noodgedwongen achterin prijs moesten geven.’

Over de strafschop wilde de oefenmeester ook nog wel even wat kwijt. ‘Laat ik voorop stellen dat de scheidsrechter in doorsnee goed heeft gefloten. In het geval van die penalty zat hij echter fout. Dat was echt een overtreding buiten het strafschopgebied. Maar goed, je verandert er niks meer aan. We kunnen onszelf alleen maar verwijten dat we Poolster voor de rust niet in grote problemen hebben gebracht.’

* OKVC – Poolster 1-3 (1-1). Otis Mos 1-0; Jesse Smit 1-1; Jesse Smit 1-2 (strafschop); Marco Dijkstra 1-3 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "OKVC laat Poolster na rust ontsnappen"