Danny Schudde: ‘Mooi dat spelers Holwierde mij vertrouwen geven’

Het komende half jaar zal hij nog veel op de velden van fusieclub NEC Delfzijl zijn te vinden. Daarna komt de geboren Damster Danny Schudde op eigen benen te staan. Derdeklasser Holwierde wordt zijn eerste klus als verantwoordelijk hoofdtrainer. ‘Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk, maar ik heb er ontzettend veel zin in’, vertelt de 29-jarige Delfzijlster.

Als een club als Holwierde op zoek gaat naar een trainer kom je niet meteen bij Danny Schudde uit. Er lopen immers genoeg doorgewinterde oefenmeesters rond die de derdeklasser zouden kunnen leiden. En toch kwam men bij de huidige assistent van coach Marshall Pourier uit van tweedeklasser NEC Delfzijl. Om even een misverstand uit de weg te ruimen, Schudde meldde zichzelf bij de bestuurders van Holwierde. ‘Ik besloot gewoon te solliciteren en zou wel zien wat een en ander me zou opleveren.’ De gesprekken die hij met Holwierde had werden van beide kanten als zeer positief ervaren. ‘Toen ik er wegging, werd dat gevoel eigenlijk alleen maar sterker’, aldus Schudde.

De Noord-Groninger had bij zijn huidige club al een keer aangegeven dat hij, nadat hij afgelopen seizoen aan de technische staf van de eerste selectie was toegevoegd, rond zou blijven kijken. ‘Niet dat er iets vervelends is aan het assistent zijn, want op deze manier heb ik de kans gekregen om ervaring op te doen bij senioren. Uiteindelijk haal ik het meeste plezier uit het zelf verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en managen van spelers en stafleden. Nu deze kans zich voordeed ben ik er met beide benen in gesprongen.’

Het is natuurlijk altijd afwachten in hoeverre de ideeën van een vereniging en die van een trainer matchen. In het geval van Holwierde zat dat kennelijk meteen al goed. De jonge, enthousiaste en gedreven trainer waar de derdeklasser naar op zoek was, bleek uit Delfzijl te komen. Schudde, in het dagelijks leven gymleraar in het basisonderwijs, heeft zijn eigen visie op het voetbalspel. ‘Die stroken gelukkig met dat wat Holwierde van de nieuwe trainer verwacht. Zij zien het wel met mij zitten en ik wel met de club. Het is uiteraard mooi dat de spelersgroep mij het vertrouwen heeft gegeven. Ik hoop wel dat ze beseffen dat dit verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De voorzitter heeft het wat dat betreft mooi geformuleerd. De bal ligt nu inderdaad bij de selectie en daar ben ik een onderdeel van.’

Op de vraag wat hij van Holwierde weet, zegt Schudde; ‘Ik ken een aantal jongens, maar nog lang niet iedereen. Daar zal de komende tijd ongetwijfeld verandering in komen. Vooralsnog richt ik alle energie op NEC Delfzijl. Daar is men uiteraard op de hoogte van mijn vertrek. Ze vinden het erg jammer, maar ook wel weer begrijpelijk dat ik een eigen club wil.’

Een schreeuwende en tierende Schudde hoeft men langs de zijlijn niet te verwachten. ‘Voetbal is een sport vol emoties, maar je moet het niet overdrijven. Ik ben van nature vrij rustig en probeer spelers ook op die manier te benaderen. Verder ben ik van de voetballende oplossingen. Als de mouwen opgestroopt moeten worden, dan is dat maar zo. In eerste instantie moet het echter van voetbalintellect komen. Een wedstrijd speel je niet alleen met de benen. Je moet er in alle opzichten ook met je hoofd bij zijn.’

Wat Schudde en Holwierde van elkaar verwachten is wel duidelijk. ‘Het doel is dat de derde klasse behouden blijft. Het zou denk ik een teleurstelling voor de club zijn als ze eruit vliegen. Volgens mij hoeft men daar met de huidige selectie niet voor te vrezen. Voor zover ik het allemaal heb gehoord en wat ik er van gezien heb, staat er in Holwierde een super gedreven, enthousiaste vriendengroep die er wel voor los wil. Aan mij de taak om dat proces te begeleiden.’

Wie er allemaal wel of niet nog voor Holwierde zullen spelen als Schudde de overstap eenmaal heeft gemaakt weet de oefenmeester niet. ‘De komende tijd zullen er wel wat gesprekken gevoerd worden om te kijken waar en hoe iedereen erin staat. Voorlopig hou ik me nog met NEC Delfzijl bezig.’

Dat zal overigens alleen met de eerste selectie zijn, want de tijd ontbreekt Schudde om zijn werkzaamheden voor de jeugdafdeling van NEC Delfzijl door te kunnen zetten. ‘Dat is en goed overleg met de TC besloten. Wat dat betreft kan ik alle energie nu volledig in de A-selectie steken.’

No Replies to "Danny Schudde: 'Mooi dat spelers Holwierde mij vertrouwen geven'"