Amateurvoetbal wil weer prikkels voelen

Het is te hopen dat de regering dinsdag besluit om het amateurvoetbal weer wat meer ruimte te geven. Trainen kan gelukkig wel weer, maar de echte prikkel ontbreekt. Clubs willen weer tegenstanders ontmoeten. Fans willen spectaculaire wedstrijden zien. Een blunder of een wereldgoal tot in den treure kunnen bespreken. Corona heeft er voor gezorgd dat het derde seizoen op rij is onderbroken. Het lijkt er op dat het amateurvoetbal aan een vroegtijdig einde van het seizoen ontsnapt, maar enige haast is volgens de KNVB wel geboden. ‘De competities in het veld- en zaalvoetbal kunnen zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld mits we deze uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari mogen hervatten’, laat de bond weten.

Half december was het gedaan met de amateurcompetities. Voetballen was vanaf dat moment onmogelijk geworden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Geen sinecure, want er zijn tot nu toe in de competities die EemsmondSport volgt, gemiddeld nog maar een wedstrijd of acht gespeeld. Clubs moeten de komende maanden dus flink aan de bak.

‘Gelukkig mogen we inmiddels in alle leeftijdscategorieën weer op een normale manier trainen. Iedereen kan dus sinds de lockdown weer in beweging komen. Dat is heel belangrijk, want sporten is gezond. Om vervolgens te blijven sporten, hebben veel sporters een uitdaging, prikkel of stok achter de deur nodig. Je schrijft je niet in bij een voetbalvereniging om doelloos een bal over te schieten, je wilt wedstrijden spelen. Die extra meters op de training zijn geen enkel probleem omdat je later voor je team de overwinning uit het vuur wilt slepen’, meldt de KNVB.

‘Andersom geredeneerd: hoe lang blijft trainen leuk als er geen competitie is om voor te trainen? Sommige van onze leden hebben hun voetbalschoenen vanwege de lockdowns in de afgelopen twee jaar aan de wilgen gehangen.’ Waarschijnlijk moet het woord ‘sommige’ dan maar opgevat worden als een hele voorzichtige schatting van de voetbalbond.

‘Het amateurvoetbal biedt echter meer dan alleen fysieke fitheid en sportieve uitdagingen, zo is het verenigingsleven van groot belang voor de geestelijke gezondheid en sociale contacten. Het dient daarmee een maatschappelijk belang en is een wapen in de strijd tegen eenzaamheid en depressiviteit. Ook bij de jeugd.’

Op de social media worden wensen hardop uitgesproken. Clubs staan te trappelen om weer te kunnen beginnen. Sommigen zijn voor trainingskampen naar het buitenland uitgeweken. Kweken daar het saamhorigheidsgevoel dat ze de afgelopen tijd in eigen omgeving node hebben gemist. Sommige trainers roepen zelfs dat je beter een wedstrijd kunt verliezen dan dat je niet voetbalt. Ze willen de emotie van winst en verlies kunnen voelen.

‘Met 2.900 clubs en 1,2 miljoen leden is het amateurvoetbal het grootste fysieke sociale netwerk van Nederland. Iedere Nederlander woont gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging. Dat is uniek in de wereld. Sommige clubs zijn meer dan honderd jaar oud en wekelijks werken in totaal honderdduizenden vrijwilligers samen zodat er gevoetbald kan worden. Tegelijkertijd leren ook zij nieuwe mensen kennen en pikken nieuwe vaardigheden op. De waarde hiervan is helaas soms pijnlijk duidelijk geworden in de periodes dat iedereen verplicht thuis zat.’

Nu het sportieve deel weer is opgestart, is het volgens de KNVB zaak dat de competities en daarmee het verenigingsleven snel volgen. ‘Daarom hebben wij samen met de sportwereld het kabinet gevraagd om alle competities uiterlijk begin februari te laten hervatten. Gezien alle genoemde redenen hopen wij dinsdag op een positief besluit’, aldus de voetbalbond.

No Replies to "Amateurvoetbal wil weer prikkels voelen"