SV Onderdendam op loodzwaar veld langs DVC 6

Het weinige competitievoetbal dat wel plaatsvond, voltrok zich in de kelder van het amateurvoetbal. Daar was SV Onderdendam, spelend in de zesde reserveklasse 23, de club die het moest opnemen tegen DVC Appingedam 6. De Damsters hadden nog wat goed te maken, want de eerste confrontatie tussen beide teams eindigde in een eclatante 1-5 zege voor de oranje brigade van de trainers Koos Koerts en Jans Zwiers. Ook nu bleef Onderdendam aan de goeie kant van de score door met 3-1 te winnen.

Onderdendam, opgericht in juni 1945, omschrijft zichzelf als de mooiste club van Nederland. De club die gehuisvest is op Sportpark Harry Visser, ingeklemd op de driesprong tussen de grotere plaatsen Winsum, Bedum en Middelstum, wil vooral een vereniging zijn waar sfeer en gezelligheid voorop staan. Samen de handen uit de mouwen steken en zorgen dat het voetbalspel uit iets meer bestaat dan alleen maar een wedstrijd. De onderlinge band is groot bij de club met slechts twee seniorenteams. En die kwamen allebei op het eigen terrein in actie.

In de hoofdmacht van SV Onderdendam ontbraken in ieder geval de twee meest scorende spelers op het wedstrijdformulier. Marten de Boer, goed voor negen treffers, kampt met rugproblemen en Ivar Koerts verkoos een weekendje weg boven het gemodder op het uiterst zwaar te bespelen veld. Het was op zich al een wonder dat het duel door kon gaan. In de vooraankondiging op social media werd nog met enig gevoel voor humor geconcludeerd dat het veld niet goed was, maar wel goedgekeurd. En dus werd er om half één afgetrapt voor het hoofdgerecht van de middag.

Het werd al snel duidelijk dat er flink gebuffeld moest worden om tot een beetje aanvaardbaar voetbal te komen. SV Onderdendam deed dat als beste en kwam, na twee geblokte pogingen op voorsprong door een treffer van Rian Bakker: 1-0. Het was zijn tweede treffer in de huidige competitie. Dat de bal via een Damster scheenbeen achter doelman Lars Huizinga belandde, waardoor hij kansloos was, mocht de pret niet drukken. Bakker was de gevierde man omdat men aan Onderdendamster zijde van mening was dat de bal toch wel in het doel terecht was gekomen.

De bezoekers hadden niet veel in de melk te brokkelen tegen de lijstaanvoerder. Een van de aanvallen die doelman Stefan Oskam op zich af zag komen, werd afgebroken en in de omschakeling wist SV Onderdendam wel toe te slaan. Centrale verdediger Daan Jensma trok de gashendel open, zoals dat zo mooi heet, en stak het veld over. Iedereen dacht dat hij de uitbraak ook zou afronden, maar het speeltuig werd bij Jelin Kamminga ingeleverd. Die maakte geen fout en tekende voor 2-0. Ook voor hem betekende het de tweede competitietreffer.

Het zou voor de doelwisseling zelfs nog 3-0 worden. SV Onderdendam liet het initiatief aan DVC Appingedam, maar die deden daar niets mee. De thuisclub was wat dat betreft een stuk slagvaardiger. De normaliter in het tweede team voetballende Johan Groenveld koos voor iets dat het midden hield tussen een voorzet en een schot. Tot zijn stomme verbazing plofte de bal in het doel en had goalie Huizinga voor de derde keer het nakijken. Een van de Damster verdedigers deed nog een uiterste poging om het dreigende onheil te voorkomen, maar wist de doelmond niet voor doorboring te behoeden: Groenveld vierde zijn feestje misschien wel net iets uitbundiger dan anders. Hij stond nu immers tegenover zijn bij DVC voetballende broer Marko. De grote vraag langs de lijn was voor wie vader Roelf en zus Anita, die zich onder de toeschouwers bevonden, na het laatste fluitsignaal zouden gaan juichen.

Voor de rust konden er verder geen opvallende gebeurtenissen meer genoteerd worden en dus was het even afwachten wat DVC Appingedam er na de thee nog uit zou weten te persen. De gasten, nu met Bert Kolk onder de lat, waren wel iets dreigender, maar ook nu hoefde goalie Oskam zich niet bovenmatig inspannen om de tegenstander van zich af te houden. Naarmate de tijd verstreek en het veld steeds meer op een omgeploegd stuk akkerland begon te lijken, wist DVC toch nog een goaltje mee te pikken. SV Onderdendam geloofde het allemaal wel, waande zich in veilige haven en liet toe dat de eindstand uiteindelijk op 3-1 zou worden bepaald. Linksback Jesper Jonkhoff vergaloppeerde zich enigszins, probeerde samen met zijn teamgenoten nog wel herstelwerkzaamheden te verrichten, maar moest uiteindelijk toezien hoe Karst van der Lei wist voorkomen werd dat Oskam de nul vast zou houden.

Dankzij de zege blijven de Onderdendamsters, na acht wedstrijden, nog altijd zonder puntverlies aan de leiding staan. De reserves van Meedhuizen volgen op drie punten. Het enige duel waar zij punten verspeelden, was uitgerekend tegen SV Onderdendam. Het werd destijds 6-5. Het gat met de rest van het veld, aangevoerd door De Fivel 3, wordt al wat groter. Komend weekeinde gaat de lijstaanvoerder op bezoek bij Poolster 4 in Spijk, dat de eerste ontmoeting met 4-0 verloor.

Later op de middag speelden de reserves van Onderdendam (6e reserveklasse 24) hun wedstrijd tegen het vierde team van vv Middelstum en gingen met 2-4 onderuit. Binnen twintig minuten stond het 0-2 voor de bezoekers. Vervolgens was het Stephan Siepel die er 1-2 van wist te maken. Een assist van Bas Bouwman, gevolgd door een fraaie goal van Bennie Berghuis betekende zowaar de 2-2.

Na de thee zette Middelstum meer druk en werd het ook 2-3. Na een gele kaart voor de gasten gingen de Onderdendamsters op jacht naar de gelijkmaker, maar kregen ze de 2-4 om de oren. Vlak voor het einde leek er ook nog ene vijfde treffer te komen, maar die werd wegens hands afgekeurd. Het verlies betekende voor de thuisclub een dure nederlaag. Men wilde de aansluiting met de top graag behouden, maar haakt voorlopig even af.

* SV Onderdendam 1 – DVC Appingedam 6 3-1 (3-0). Rian Bakker 1-0; Jelin Kamminga 2-0; Johan Groenveld 3-0; Karst van der Lei 3-1.

No Replies to "SV Onderdendam op loodzwaar veld langs DVC 6"