Poolster zet zwalkend Meedhuizen aan de kant

Het zijn maar oefenwedstrijden, maar toch probeer je als trainer uit dat soort duels iets te halen waar je in de competitie je voordeel mee kunt doen. Oefenmeester Jeroen de Groot van Poolster vond genoeg aanknopingspunten. Zijn opponent Elle Smit van Meedhuizen kon de wenkbrauwen alleen maar fronsen. ‘Het was helemaal niks’, zei hij na de 5-1 nederlaag die zijn team in Spijk kreeg toegediend.

Het duel was nog maar amper op gang gekomen of het werd al duidelijk dat Meedhuizen, een klasse lager spelend dan de gastheren, een moeilijke middag tegemoet zou gaan. Een eerdere confrontatie tussen beide teams eindigde in 3-2 voor de Spieksters en daaruit hadden de Meedhuizers wellicht moed kunnen putten. Niets was echter minder waar. Meedhuizen stond in de organisatie niet goed, liet de tegenstanders bij balverlies te gemakkelijk gaan en vroeg bij wijze van spreken om een snelle tegengoal. Die kwam er dan ook, al waren de bezoekers er wel zelf debet aan. Na een aanval van Poolster was Jordan Zimmerman zo behulpzaam om de bal achter doelman Ufuk Kutyol te werken: 1-0.

Het zou alleen maar erger worden voor de Meedhuizers, want Sander Swijghuizen, die zijn eerste goal ooit scoorde, zorgde voor 2-0 en Marco Dijkstra wist het verschil op drie te brengen: 3-0. Daarna scoorden de gasten weer, al was het ook nu weer in het eigen doel. En of het nou Lirim Shabani of Nayim Ouakiki was die een poging deed om een aanval van Poolster onschadelijk te maken, het liep hoe dan ook heel ongelukkig af en dus was Kutyol opnieuw de geklopte man: 4-0.

Uit een van de schaarse pogingen die Meedhuizen ondernam om in de buurt van doelman Simon Dijkman te komen, werd dan wel gescoord. Poolster probeerde de bal achterin rustig rond te laten gaan, maar er zat wat ruis op de lijn en vervolgens was het Nayim Ouakiki die via de lat en zijn hand het speeltuig binnen mocht mikken: 4-1. Met die stand zou ook de rust aanbreken.

Na de doelwisseling had Poolster meer moeten scoren, de kansen waren er maar meer dan een treffer zat er niet in. Die kwam op naam van Jesse Smit: 5-1. Vermeldenswaardig was in dat tweede bedrijf alleen nog dat Meedhuizen Mergim Shabani onder de lat had gezet en in de slotfase met tien man verder moest omdat er niet genoeg wisselspelers voorhanden waren.

Poolster heeft de afgelopen weken een paar aardige uitslagen neergezet. Eerst werd Noordpool UFC met 7-0 verslagen en nu dus Meedhuizen met 5-1. ‘Ik weet dat het niets zegt, maar het gaat er voor mij om op welke manier dit soort uitslagen tot stand komt. Hoe wij het voetballend aanpakken.’

Wat dat betreft was hij tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ‘We hameren er constant op dat de lange bal er uit moet en willen van kant naar kant voetballen. Rustig opbouwen, geduldig blijven en als het even kan met veel beweging in de ploeg. Zo’n manier van spelen is lastig te verdedigen. Tegen Meedhuizen ging dat goed, maar zaterdag oefenen we tegen SC Loppersum. Dat is een hele andere tegenstander. Ik ben nieuwsgierig of we deze speelwijze dan ook kunnen en durven te hanteren.’

De Groot hoopt dat de manier van spelen voldoende vertrouwen geeft voor het vervolg van de competitie. ‘Handhaven en het publiek vermaken, dat zijn voor ons de belangrijkste uitgangspunten. Daarna zien we volgend seizoen wel weer. Dan is iedereen weer een jaar ouder, hebben ze wat meer ervaring in huis en kunnen we kijken of er nog wat meer in het vat zit. Voorlopig staan we zesde, maar dat geeft ook een vertekend beeld. Als we aan het einde van de rit zo tussen de zesde en de negende plaats staan, hebben we het goed gedaan’, vindt de oefenmeester.

Het was bij Meedhuizen aardig stil in de kleedkamer toen het laatste fluitsignaal op het sportpark Oldencate had geklonken. Smit zal de woorden waarschijnlijk niet hebben kunnen vinden die na een dergelijke vertoning op zijn plaats zijn. ‘Ik kan wel blijven praten, maar het was waardeloos wat we hebben laten zien. Het is net of de spelers niet in de gaten hebben dat we ons op de competitie aan het voorbereiden zijn. Kennelijk vinden de jongens die oefenpotjes maar niks. Ze moeten de focus veel meer bij zichzelf houden. Nu liepen ze als kippen zonder kop over het veld. Als ze gewoon allemaal hun eigen taken uitvoeren, blijven we in ieder geval met z’n allen in de eigen ren. Het is te hopen dat ze met een hele andere instelling de competitie weer in gaan, anders worden het nog een paar zware maanden.’

* Poolster – Meedhuizen 5-1 (4-1). Jordan Zimmerman (e.d) 1-0; Sander Swijghuizen 2-0; Marco Dijkstra 3-0; Nayim Ouakiki 4-0 (e.d); Nayim Ouakiki 4-1; Jesse Smit 5-1.

No Replies to "Poolster zet zwalkend Meedhuizen aan de kant"