Usquerder goalie ‘helpt’ SV Woltersum aan zege

Vijfdeklasser SV Woltersum heeft zich op het eigen sportcomplex aan de Dobbestraat een prima dienst bewezen door het duel tegen Usquert winnend af te sluiten. In een van beide kanten geen grootse wedstrijd waren de witzwarten een stuk slagvaardiger dan hun opponent. Met grote dank aan doelman Bjorn Martens, die er bij drie treffers allesbehalve goed uitzag.

Schorsingen, werk, ziekte. Het waren allemaal ingrediënten die beide coaches dwongen tot het doorvoeren van aanpassingen in hun basiselftal. Als je als kleine vereniging al krap in het materiaal zit, dan wordt het des te moelijker om een volwaardig team op de been te brengen. Naarmate de wedstrijd vorderde zou dat ook wel duidelijk worden, want de gemiddelde leeftijd gierde aan beide kanten op het laatst omhoog.

SV Woltersum had tot aan de aftrap negen punten uit acht duels weten te verzamelen en Usquert had een wedstrijd meer nodig om tot een totaal van tien te komen. Een overwinning zou een van de teams in ieder geval wat dichter bij het beroemde ‘linkerrijtje’ brengen.

Het duurde slechts zes minuten alvorens de wedstrijd leek te ontbranden. Een in de defensie van Usquert doorgeschoten bal werd door de 44-jarige George Dimov opgepikt en langs de veel te aarzelend en onzeker optredende Martens gemikt: 1-0. Het duel zakte daarna merkwaardig genoeg in. Dat was deels terug te wijzen op het feit dat Usquert niet in staat bleek om het de thuisclub echt lastig te maken. Als dat al gebeurde, dan was Mohamet Keita de aanstichter van het gevaar. SV Woltersum kon en mocht de bal af en toe rondspelen zonder dat iemand van Usquert druk probeerde te zetten.

Keita kon na negentig minuten zijn stappenteller wel resetten, want het aantal meters dat hij had afgelegd, was waarschijnlijk niet meer te tellen geweest. Daarmee was trouwens ook meteen zijn grootste fout wel verklaard. De aanvaller wilde teveel en te graag, was meer op de eigen helft te vinden om ballen op te halen, dan dat hij met zijn niet geringe postuur tegen de defensie van SV Woltersum stond aan te leunen.

Usquert wist maar niet in de wedstrijd te komen, terwijl het wel mogelijkheden kreeg om langszij te komen. De afwerking liet echter veel te wensen over. Het was allemaal te gehaast, te geforceerd en niet in de laatste plaats te ondoordacht en wild. Uit een vrije trap van Quinten de Vries kopte Woltersummer Tabe van der Laan naast en het duurde zelfs tot de 25e minuut alvorens er een gericht schot op het domein van goalie Vincent Schenkel werd afgevuurd. Voor de rest had hij weinig te vrezen van de Usquerder voorwaartsen die het vooral zichzelf moeilijk maakten.

Even leek zelfs de vlam in de pan te slaan toen Noël Brontsema en zijn Woltersummer tegenstrever Michael de Vries het met elkaar aan de stok kregen. Eigenlijk was er niet zoveel aan de hand. Scheidsrechter Tepper besloot de kemphanen niet alleen vermanend toe te spreken, maar ook een gele kaart uit te delen.

Een prima schot van Marco van Dijk betekende na 36 minuten voetbal de 2-0. Hij deed dat keurig, maar doelman Martens mocht zich de treffer grotendeels zelf aanrekenen. Hij stond helemaal verkeerd opgesteld. De sluitpost ondernam middels een fraaie zweefduik nog wel een poging om bij de bal te komen, maar had zich de moeite kunnen besparen. Wat trainer Jan Blaauw ook probeerde, hij wist zijn team niet zo ver te krijgen dat ze zich wat meer in de richting van de Woltersummer defensie moesten bewegen om de opbouw al in een vroeg stadium te kunnen verstoren.

Quincy van der Rijst leek de aansluitingstreffer te scoren. Hij wist heel handig een buitenspelsituatie te omzeilen, maar strandde vervolgens op de attent reagerende Schenkel. Even later was het Noël Brontsema die hem op de pantoffel leek te hebben. Hij schoot echter zo ongecontroleerd richting achterlijn dat Schenkel de bal alleen maar na hoefde te kijken.

Na de pauze moest Usquert meer uit de schulp kruipen en hopen dat Keita dieper zou gaan spelen, zodat hij niet de aangever zou zijn maar de aanvaller die het karwei zou moeten afmaken. Een paar keer verscheen hij inderdaad op de plek waar je een spits zou verwachten en meteen werd het bloedlink in de witzwarte defensie. Het was echter SV Woltersum dat opnieuw wist te scoren. Niemand had bij de tweede paal rekening gehouden met de mee geslopen en compleet alleen gelaten Rudy Bakker, die vervolgens geen enkele moeite had om de richting tweede paal stuiterende bal, waar goalie Martens zich compleet op verkeek, tegen het nylon te werken: 3-0.

Voor Usquert betekende die treffer de vroegtijdige genadeklap. Na een voorzet van Brontsema wist Keita, nu wel ter hoogte van de zestien meter opgedoken, er nog wel 3-1 van te maken en een prima schot van hem had misschien een beter lot verdiend. Schenkel was echter wel op zijn hoede en pareerde een hard en strak schot van de aanvaller.

In de 75e minuut was het pleit definitief in het voordeel van SV Woltersum beslecht. Dimov, een echte luis in de pels van de bezoekers, besloot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied op doel te mikken en zag de bal op het aluminium belanden. Doelman Martens kon de bal eigenlijk betrekkelijk eenvoudig oppikken, maar sloeg aan het grabbelen en belandde met bal en al in de doelmond: 4-1. Met wat meer fortuin had Dimov de dag van zijn leven gehad, want na een voorzet van Michael de Vries kopte hij op onderkant lat, waarna Martens er ook nog met de vingers aan zat. Nog meer onheil bleef hem echter bespaard.

SV Woltersum had zich de wedstrijd waarschijnlijk een stuk moeilijker voorgesteld. Nu konden ze vrij eenvoudig overeind blijven en het zich op het middenveld zelfs veroorloven om er af en toe een leuk driehoekje uit te gooien. ‘We hebben dit gewoon slecht aangepakt. Natuurlijk mis ik jongens als Sjaak Wierenga, Alain Kakassa en Esteban van Spil. Dat neemt echter niet weg dat we een dikke onvoldoende krijgen voor de uitvoering. We hebben Keita zo op het hart gedrukt om in de buurt van de zestien te blijven, maar als je dat dan niet doet? Het is niet anders. Het wordt uithuilen en overnieuw beginnen’, aldus trainer Jan Blaauw.

Zijn collega René de Vries had meer reden tot lachen. ‘Wij hadden ook afwezigen, maar mij hoor je daar niet over. Je moet het doen met de jongens die er wel zijn. En zij hebben zich knap staande gehouden. Deze overwinning hebben ze met elkaar tot stand gebracht. Ik had niet zoveel nodig om de groep te motiveren, die was er wel. Hoe beperkt je dan ook bent qua spelersmateriaal, dit blijft een knappe zege.’

* SV Woltersum – Usquert 4-1. George Dimov 1-0; Marco van Dijk 2-0; Rudy Bakker 3-0; Mohamet Keita 3-1; George Dimov 4-1.

No Replies to "Usquerder goalie 'helpt' SV Woltersum aan zege"