Ambitieuze Kevin Lantinga: ‘Formule 1 zit er voor mij niet in’

Kevin Lantinga (14) uit Uithuizen is een talentvolle en ambitieuze karter. Hij heeft in de afgelopen jaren al heel wat bereikt, maar het plafond is volgens hem nog lang niet in zicht. Zijn zus Roxanne (12) is in de voetsporen van haar oudere broer getreden en laat zich ook niet zomaar de kaas van het brood eten. Van een vreemde heeft het duo de passie voor de motorsport niet. Die komt van vader John, in zijn glorietijd een verwoed motor- en later autocrosser. Je kunt dus rustig stellen dat in huize Lantinga racebloed door de aderen stroomt.

door Kees Bouma

Op moment van het interview is Kevin net uit Italië teruggekeerd. Zijn verblijf in Zuid-Europa heeft indruk gemaakt. Hij vertelt er met veel enthousiasme over. Ruim 350 jonge karters uit 55 verschillende landen kwamen naar Italië voor een wedstrijdenreeks, die vier dagen besloeg. De Noord-Groninger eindigde op de 22e plaats van de zestig deelnemers uit zijn categorie. En daar is hij, alle omstandigheden in ogenschouw nemend, best tevreden mee. ‘Dat was wel effe wat anders’, blikt hij terug op dat avontuur.

Kevin doet aan racesport zolang als hij zich dat kan herinneren. ‘Ik ben met buggycross begonnen. Dat is een soort autocross voor kinderen. Laag bij de grond racen met een stalen kooi om het kleine voertuig heen.’ Hij werd kampioen, maar wilde iets anders doen en besloot in Lelystad de kartschool te doen. Na het behalen van zijn diploma heeft hij een tijdje stil gezeten. In 2018 begon de jongeling met echte kartwedstrijden en deed mee aan het Nederlands kampioenschap in de 4-takt. Na twee jaar in de 4-takt was hij al weer toe aan een nieuwe uitdaging en ging in de 2-takt rijden. De familie Lantinga kwam in contact met Willemjan Keijzer. Samen met hem is Kevin in 2020 begonnen in de 2-takt en heeft toen aan diverse kampioenschappen in Duitsland mee gedaan.

Willemjan Keijzer is sinds dit jaar werkzaam voor het PdB racingteam. Dit team maakt dit jaar met de Falcon Karts haar rentree in de internationale kartwereld. Het topteam uit Vlaardingen, vernoemd naar wereldkampioen karting van 1980 Peter de Bruijn, neemt deel aan alle kartingklassen.  De internationale tak wordt geleid door Willemjan Keijzer. Bij dat PdB racingteam hoort Kevin nu ook. Ooit reed een hele jonge Kimi Räikkönen voor dit team. De Fin, ook wel The Iceman genoemd, werd in 2007 wereldkampioen en is nu nog altijd een internationale ster in het wereldje van de Formule 1.

PdB heeft dit jaar in iedere klasse (OK-Junior, OK, KZ en Mini) Nederlandse en Internationale rijders. Willemjan Keijzer: ‘Voor het eerste jaar gaan we vooral proberen te scoren in de wedstrijden in Duitsland, de ADAC en de DKM. Ook gaan we kijken of we het op Europees en op wereldniveau weer kunnen gaan opbouwen. Je kunt niet verwachten dat we er gelijk vanuit het niets weer staan. Dat zal nog wel even tijd nodig hebben, maar het is mooi dat ze de geschiedenis weer nieuw leven in willen blazen. Ik ga de uitdaging graag aan en heb er zin in. We gaan er voor om mooie successen te behalen.’

Lantinga junior ging dus naar Lonato, in het Noorden van Italië. Samen met moeder Brenda: ‘Ja, ze gaat altijd met mij mee. Het matcht heel goed tussen ons. Mijn vader weet meer van racen en motoren, maar hij blijft thuis. Deels om het werk, deels omdat hij mijn zusje Roxanne begeleidt en omdat het zo goed gaat tussen mij en mijn moeder. ’s Avonds bel ik hem en spreken we alles door. Ook als ik terugkom wil hij alles weten.’

In Lonato nam de Uithuizer deel aan de WSK Champions Cup op het South Garda Karting Circuit. Daar stonden sterke tegenstanders op het talent te wachten: ‘Ik kart nu in de klasse OK-senior. Dat is vanaf 14 jaar, maar er doen ook wel volwassen jongens mee. Sommige teams waren al drie weken in Italië aan het trainen. Ik ben 22e geworden, maar er had meer ingezeten. Ik had ook nog wat pech met de kart, viel zelfs een keer uit. Overigens ben ik wel tevreden. Er waren ontzettend sterke fabrieksteams aanwezig. Uiteindelijk wist ik wel de finale te halen en ben daar best trots op.’

Om goed mee te kunnen blijven doen, is een beetje atletisch vermogen wel handig. Om daar aan te werken gaat hij naar de sportschool en voetbalt bij Noordpool UFC. ‘Ik doe ook aan krachttraining en moet in goede conditie zijn. Net als mijn motor in de kart, die een maximale snelheid van wel 140 kilometer per uur kan halen’, lacht hij. Het mooie aan zijn sport vindt Kevin Lantinga vooral het racen. Dat klinkt logisch. ‘Het tijdrijden ligt me wat minder. Maar aanvallen of een positie verdedigen? Daar geniet ik echt van. Die hoge snelheden? Dat is toch prachtig?’

Mocht iemand Kevin of Roxanne willen sponsoren, dan houden de Lantinga’s zich aanbevolen. Dat wil hij graag gezegd hebben. ‘Sponsoren vinden is moeilijk. Sommige mensen vinden het niet goed voor de natuur. Door corona is het ook niet gemakkelijker geworden. Het is een dure hobby. Ik heb bijvoorbeeld een eigen monteur, die ook meeging naar Italië.’ De jeugdige racer heeft inmiddels ook wel wat verstand van motoren. ‘Ik kan wel aangeven wat er aan de motor mankeert. In Italië liep het ook een keer niet goed en toen zei ik tegen de monteur dat ik dacht waaraan het lag en dat bleek ook zo te zijn.

Met zijn zusje Roxanne gaat het eveneens naar wens. Zij is nog maar 12 jaar, maar haalt goede resultaten. Ze gaat dit jaar X30 rijden in de juniorklasse op het Nederlands kampioenschap IAME en in de GK4 series. Vader John was ook al een racer, dus kun je rustig stellen dat de ‘kids’ het niet van een vreemde hebben. Kevin: ‘Mijn vader deed eerst aan motorcross, maar heeft ooit een zwaar ongeluk gehad. Daarna is hij gaan autocrossen en is tweede van Nederland geworden.’

Kevin genoot afgelopen jaar natuurlijk enorm van de zegetocht van Max Verstappen, die hij als ‘hartstikke mooi’ omschrijft. De scholier van het Hogeland College in Warffum beleeft veel plezier aan zijn sport en de tiener hoopt ver te komen. ‘Ik kart nu op internationaal niveau. We kregen in Italië net niet de gewenste snelheid in de kart, maar het was weer een prachtig weekend. Kleine Formule 1, zo moet je het zien. Een niveau wat niet met nationaal niveau te vergelijken is.

Naast het racen zijn er nu weer de dagelijkse dingen die op hem wachten. Naar school gaan is daar een van. Dat is ook wel even wat anders en zelf noemt hij het een flinke switch. ’Ik ben net klaar met mijn huiswerk’, klinkt het enigszins opgelucht. Het race-seizoen is nog maar net begonnen, dus daar ligt nu de focus op. Over vervolgstappen wil men in huize Lantinga nog niet nadenken. Kevin is weliswaar ambitieus, maar tegelijkertijd ook heel realistisch. ‘Formule 1 zit er voor mij niet in. Daar is zo veel geld voor nodig, dat gaat nooit lukken. Maar over een aantal jaren hoop ik wel in een raceauto te zitten. Op wat voor niveau dan ook.’ (Foto: PdB Kartracing Vlaardingen).

 

No Replies to "Ambitieuze Kevin Lantinga: 'Formule 1 zit er voor mij niet in'"