Annabelle Brian klopt concurrentie opnieuw

Annabelle Brian, uitkomend voor Bergman Race Support, is er weer in geslaagd om een mooi resultaat te behalen. Tijdens de tweede ronde van de IAME series Netherlands X30 junior in Eindhoven wist ze afgelopen weekend opnieuw als eerste te eindigen. De weersomstandigheden waren allesbehalve fraai. Er stond veel wind en de regen maakte het er ook niet prettiger op. Toch leken de elementen geen invloed te hebben op de prestaties van de tiener uit Winsum.

Het Landsard kartcircuit in Eindhoven was er helemaal klaar voor en de rijders en rijdsters niet minder. Even had het er de schijn van dat het event afgeblazen moest worden vanwege de stormachtige winden. Die vrees werd geen bewaarheid en dus konden de coureurs en hun helpers aan de bak. Op voorhand was al wel duidelijk dat het geen gemakkelijk weekend zou worden.

Op zaterdag vielen de omstandigheden nog mee, maar op zondag was er sprake van een racebaan die op veel stukken meer weg had van een ijsbaan. Het circuit was spekglad geworden door de aanhoudende regenval. Naast de baan terecht komen stond gelijk aan een partijtje modderworstelen op vier wielen.

‘Gelukkig waren we er zaterdag na de vrije trainingen al helemaal klaar voor. We wisten dat de regen zou komen, dus echt veel verrassingen stonden ons niet te wachten. Op dat soort omstandigheden kun je je voorbereiden. De kwalificaties verliepen op zondag prima en ook tijdens de races had ze niets te klagen. ‘Ik had de mazzel dat ik in de eerste race als derde mocht starten. Dat ligt mij veel beter dan dat ik van meet af op kop lig. Daar krijg ik veel meer stress van.’ Die eerste race wist ze overigens wel te winnen en dus was het zaak om dat kunststukje nog een keer uit te halen.

Op basis van het behaalde resultaat tijdens de ouverture mocht Annabelle Brian nu als eerste starten. Het grote voordeel was dat ze geen last had van opspattend regenwater. Dat was voorbehouden aan de concurrentie, die haar niet te pakken wist te krijgen en dus haalde ze na opnieuw dertien ronden te hebben afgelegd andermaal de maximale score. In de finale over negentien ronden deed ze het nog een keer dunnetjes over en dus werd het een weekend om met trots op terug te kijken. ‘Ja, ik heb het heel goed gedaan maar mijn team ook. Alles moet mechanisch natuurlijk ook kloppen’, zegt de jeugdige Noord-Groningse.

Je vraagt je af wat een meisje van veertien jaar bezielt om zich in de racewereld te storten. Een wereld die door mannen wordt beheerst en waar het er hard aan toe kan gaan. Iedereen wil naar de top en om die te bereiken gaat men heel ver. Annabelle Brian vindt het niet moeilijk om uit te leggen wat haar drijfveer is. ‘Ooit ben ik sneller dan Max Verstappen. Dan ben ik de eerste vrouw in het Formule 1-circuit’, vertelde ze vier jaar geleden. En dat het er af en toe meedogenloos aan toe kan gaan in de kartsport? Het lijkt haar niet te deren. ‘Als je een bepaald doel in je leven hebt, maakt het mij niet uit wie ik tegenover me krijg. Dan ga ik er voor.’

Ze geeft zichzelf nog een jaar of drie om de stap naar het grote werk te maken. Dat het een dure sport is waar bakken met geld in om gaan? ‘Wij praten hier niet over geld’, luidt het nuchtere commentaar van de talentvolle kartster. ‘Het is in mijn tak van sport een kwestie van de juiste mensen ontmoeten om steeds een stap hoger en verder richting mijn doel te komen.’

Ze moet bijna alles laten en nog veel meer doen om op niveau te blijven. Regelmatig leven, veel conditie- en krachttrainingen doen en op haar voeding letten. Volgens moeder Anita hebben mensen vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken. ‘Ons gezin is helemaal op haar afgestemd. Wij steunen haar in alles. Dat is soms best intensief, maar we hebben het er graag voor over.’

Na twee sessies in Eindhoven staat Annabelle Brian eerste in het klassement. Er rest haar nog een race in maart, waarin uiteindelijk ook de tickets worden verdeeld voor het WK dat dit najaar op Le Mans zal plaatsvinden. Ze kan zich er niet gemakkelijk van af maken, want er moet hoe dan ook een resultaat komen tijdens die laatste sessie. ‘Ik ga gewoon voor de eerste plek’, klinkt het aardig zelfverzekerd in huize Brian.

Vooralsnog staan er in het Belgische Mariembourg eerst twee testdagen te wachten. ‘Daar komen mijn concurrenten ook allemaal, dus kunnen we meteen zien hoe wij en anderen er voor staan’, aldus de scholiere van de Topsport Talent School. In maart moet het dan gebeuren. En stel nou eens dat ze het WK niet haalt? Even is het stil, alsof ze een antwoord moet formuleren. En dan zegt ze: ‘Daar denken we niet eens aan.’ In onderstaand filmpje een korte impressie van de finale. (foto: Cpoint Erp, cpoint-racewear.com).

No Replies to "Annabelle Brian klopt concurrentie opnieuw"