Nieuweschans haalt eerste elftal uit competitie 5C

Het bestuur van voetbalclub Nieuweschans heeft het eerste elftal van de club per direct uit de competitie teruggetrokken. De formatie van coach Dick Wiebrants speelde in de vijfde klasse C van het zondagamateurvoetbal. Sommige verenigingen zien daardoor een nederlaag minder op hun conto staan. Anderen verliezen een of meerdere punten, zoals Kloosterburen, THOS, Veelerveen en het Woldendorper WEO.

Voorzitter Dick Smook van Nieuweschans legt op de website van de club uit wat de reden van de terugtrekking is. ‘Er waren teveel onbetrouwbare schakels binnen de eerste selectie, laat ik het zo maar samenvatten. De kern waarop we wel konden rekenen bestond op een gegeven moment uit twaalf, dertien spelers. Daarmee kun je de competitie niet uitspelen. Helemaal nu de coronabesmettingen ook bij ons om zich heen grijpen.’

De wedstrijd tegen SV Yde de Punt werd door een tekort aan (fitte) spelers al afgelast. Dit was voor de club de druppel die de emmer deed overlopen. Het bestuur besloot maandag om een streep te zetten door de rest van het seizoen. De ploeg stond met dertien punten uit acht wedstrijden op de vijfde plek in de competitie.

‘Voor ons kwam dit niet als een donderslag bij heldere hemel. Dit zagen we natuurlijk al langer aankomen. Het is ook geen crisis binnen de club, wel een vervelende situatie. Maar het werd ons steeds duidelijker dat deze stap onvermijdelijk was’, legt Smook uit.

De KNVB werd vrij snel op de hoogte gebracht van het bestuursbesluit, dat voor Nieuweschans zeker nog een financieel staartje gaat krijgen in de vorm van een financiële sanctie. ‘Wij hopen dat ze ons niet het vel over de oren halen’, zegt de voorzitter. ‘Het kan wel in de papieren lopen, variërend van twee- tot vierduizend euro. Onze wedstrijden staan al niet meer in het programma en de app. Dus het is doorgekomen en ook meteen definitief.’

Smook zag de samenstelling van het eerste elftal langzaam maar zeker veranderen. ‘De laatste jaren waren er wel tien tot vijftien spelers van buitenaf actief in het eerste elftal. Dat heeft niet goed uitgepakt. Het team hing als los zand aan elkaar, was geen vriendenploeg. Er heerste een andere opvatting over sport bedrijven dan wij voor ogen hadden. Dan kom je tot dit eindresultaat. Wij richten ons nu op de dingen die wel goed gaan en gebruiken daar onze energie voor.’

De terugtrekking van het vlaggenschip is extra zuur voor de club die in juni het, eerder door corona uitgestelde, honderdjarig bestaan hoopt te vieren. De club, met een kleine honderd leden, houdt wel een dames-, recreatie- en 35+team in de benen. Net als vijf jeugdteams, die onder de noemer SJO Kroonpolder door het leven gaan.

De ranglijst in 5C ziet er niet wezenlijk anders uit, omdat de bovenste ploegen alledrie hun zege op Nieuweschans hebben moeten afstaan.

No Replies to "Nieuweschans haalt eerste elftal uit competitie 5C"