De Fivel slaat Meedhuizen na kwart wedstrijd knock-out

Hij zal ongetwijfeld de boeken in gaan als de snelste goal van het seizoen en droeg daarmee voor een belangrijk deel bij aan de overwinning die De Fivel dinsdagavond op thuisclub Meedhuizen wist te boeken. Emiel Bos en zijn ploeggenoten hadden de groenwitten binnen twintig minuten al min of meer knock-out geslagen. Doelman Brian Vijsma had toen al drie keer moeten vissen. In het resterende deel van de tweestrijd bleek Meedhuizen maar één keer bij machte om de oranje verdedigingsmuur te doorbreken. Die goal kwam echter veel te laat om de tweede nederlaag in vier dagen nog af te wenden.

Beide clubs hadden na zaterdag wat goed te maken. Meedhuizen verloor in het weekend met 0-2 van GEO en De Fivel struikelde in Uithuizen (2-1) over gastheer Noordpool UFC. De Riepsters verloren daarbij ook nog eens Joran Bos, die na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd. Hij had in Meedhuizen het vierde lid van de familie kunnen zijn die het midweekse duel zou spelen, maar werd naar aanleiding van beide kaarten voor één duel geschorst.

Er waren overigens nog wel wat meer afwezigen, maar daar wilden de coaches Elle Smit van Meedhuizen en Wilhem van der Wiel van De Fivel niet te lang bij stilstaan. Terecht, want uiteindelijk moet je het toch doen met de spelers die wel beschikbaar zijn. Van der Wiel zal in ieder geval heel blij zijn geweest met de aanwezigheid van Emiel Bos. Hij had nog geen hand vol seconden nodig om doelman Vijsma te verrassen. Scheidsrechter Joop van Leeuwen had voor de aftrap van het duel gefloten en Bos besloot de bal vanaf de middenlijn ineens op doel te schieten. De sluitpost was volkomen verrast en kon niks anders doen dan de bal uit het net halen: 0-1. Er waren toen nog maar vier seconden gespeeld.

‘Ik zag wel dat hij schoot en dacht dat ik ook wel goed stond, maar werd gehinderd door het licht van de masten. Ik had te laat in de gaten waar de bal zou neerdalen’, verklaarde Vijsma na afloop. Bos was in ieder geval de gevierde man, toekomstige tegenstanders zijn gewaarschuwd. Het schijnt namelijk dat de Riepster dit soort kunstjes wel vaker uit haalt.

Bij Meedhuizen moest men even slikken, maar er waren nog bijna negentig minuten te spelen om deze tegenslag te overwinnen. Niks aan de hand dus. Dat werd wel even anders toen de bal in de 12e minuut andermaal in het Meedhuizer doel lag. Een corner van Eirik Eide zeilde over alles en iedereen heen en paste precies op het hoofd van Emiel Bos. Die hadden ze in de defensie van Meedhuizen kennelijk niet gezien en dus kon de Riepster ongehinderd aanleggen voor zijn tweede treffer van de avond. De kopbal was krachtig genoeg om Vijsma opnieuw het nakijken te geven: 0-2.

Van Meedhuizen weet men dat het vaak de neiging heeft om niet meer vanuit de taken te gaan voetballen als het tegenslagen krijgt te verwerken. Nu bleef de thuisclub echter opmerkelijk rustig en georganiseerd voetballen, zonder dat dit overigens tot grote mogelijkheden zou leiden. Daar had De Fivel overigens niet zo veel van nodig. In de 20e minuut werd Mark Kramers op rechts weggestuurd. De voorzet die hij in gedachten had, kwam er niet helemaal uit. Gelukkig voor hem wist de Meedhuizer defensie ook niet wat ze er mee aan moesten. Via het been van een verdediger en de aan de grond vastgenagelde doelman verdween de bal op wonderbaarlijke wijze opnieuw tegen het nylon: 0-3.

De meegereisde Riepster supporters moesten zichzelf even in de ogen wrijven. Ze hadden hun favorieten in amper een kwart wedstrijd drie keer zien scoren. Dat was wel even wat anders dan een paar dagen eerder. Meedhuizen leek rijp voor de sloop. De gastheren waren knock-out geslagen en zouden heel wat uit de mouw moeten schudden om een dreigend pak slaag te voorkomen. Eén keer dachten ze een gaatje in de defensie van De Fivel te hebben gevonden. Jojo Fernandes vierde het feestje al, maar de treffer werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Wat de thuisclub daarna ook probeerde, het was te ongecontroleerd en te onrustig. In plaats van de flanken op te zoeken en het spel breed te houden, werd vaak het overvolle verdedigingshart van De Fivel opgezocht om een doorbraak te forceren. Daar was geen doorkomen aan, want die doorgang hadden de gasten dicht gemetseld.

Dat Meedhuizen in het tweede bedrijf gas zou geven, was wel duidelijk. Het kon ook niks anders. Meteen na de hervatting werd de druk op De Fivel opgevoerd. De gasten lieten zich vrijwillig inzakken, hielden de ruimtes klein en gaven de thuisclub weinig mogelijkheden om ook maar in de buurt van doelman Sander Steenbergen te komen. En als er al een schot op zijn doel werd afgevuurd, ontbrak het aan zuiverheid of smoorde de poging in het woud van benen dat zich in het strafschopgebied van De Fivel bewoog.

Aan de andere kant hadden de bezoekers de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien als Mark Kramers en Corné Bos wat scherper waren geweest. Hun schoten misten het beoogde effect en dus bleef Meedhuizen pompen. Dat dit af en toe gepaard gaat met veel verbaal vertoon, is de Meedhuizers niet vreemd. Dat scheidsrechter Van Leeuwen een rode kaart nodig had om de Meedhuizer bank tot bedaren te brengen, ging echter te ver.

Na ruim driekwart wedstrijd lukte het Meedhuizen pas om de defensie van de ver teruggezakte gasten stuk te spelen. Kevin Reiffers kreeg bij de verste paal de mogelijkheid om de achterstand te verkleinen, maar kopte langs de verkeerde kant van het aluminium. Het was een unieke mogelijkheid om er voor te zorgen dat het laatste deel van de wedstrijd nog iets van spanning zou opleveren. Het sierde de thuisclub dat ze niet van opgeven wilden weten en dat er uiteindelijk nog een Meedhuizer te bejubelen viel, was de beloning die men daarvoor kreeg. Vanaf de linkerkant van het veld werd de bal na een ogenschijnlijk afgeslagen aanval door Martijn Groenhagen opnieuw in het strafschopgebied gepompt. Bij de verste paal was het Nayim Ouakili die zich volledig moest strekken om het speeltuig binnen te werken. Het lukte hem om te scoren, al was het wel ten koste van een blessure en een uitvalbeurt: 1-3.

De tijd was daarna te kort voor Meedhuizen om nog wat van de achterstand af te knabbelen. De Fivel hield de deur op slot, zoals ze dat vooral na de derde treffer constant hadden gedaan. ‘Je wilt liever niet zo ver inzakken en op de helft van de tegenstander voetballen. Noordpool UFC liet ons het spel maken. Dat waren we nu niet van plan. We hebben er nu bewust voor gekozen om behoudend te spelen en vanuit de omschakeling toe te slaan. Dat het op deze manier zou gaan had ik ook niet kunnen bedenken. We stonden al zo snel op een comfortabele voorsprong. We konden nu rustig afwachten wat Meedhuizen zou gaan doen. Ik ben van mening dat de jongens hun taken goed hebben uitgevoerd. We hebben vrijwel niks weggegeven’, zei Wilhem van der Wiel na het laatste fluitsignaal.

Collega Elle Smit vond dat De Fivel eigenlijk geen uitgespeelde mogelijkheid had gekregen. ‘Hoe mooi zo’n eerste goal ook is, dat mag eigenlijk niet gebeuren. En die tweede? Tja, daar staat onze verdediging helemaal verkeerd. En dan zwijgen we nog maar over dat derde doelpunt. Die hing van toevalligheden aan elkaar. Na de pauze heeft De Fivel weinig meer laten zien. Het is zuur dat we opnieuw verliezen, maar ik ben wel tevreden over de manier waarop we hebben gespeeld. Vaak raken we de kop helemaal kwijt en vergeten we te voetballen. Dat was nu niet zo. Maar ja, daar hebben we dan weer niks aan als je aan het einde van de rit met lege handen staat.’

* Meedhuizen – De Fivel 1-3 (0-3). Emiel Bos 0-1; Emiel Bos 0-2; Mark Kramers 0-3; Nayim Ouakili 1-3.

No Replies to "De Fivel slaat Meedhuizen na kwart wedstrijd knock-out"