Koploper Middelstum gaat onderuit bij Poolster

Poolster heeft zich op het eigen sportpark Oldencate in Spijk gerevancheerd voor de 3-0 nederlaag die men afgelopen najaar tegen koploper Middelstum. De lijstaanvoerder kreeg slechts één treffer om de oren na een open en spannende voetbalmiddag. De doeltreffende kopbal van Johan Dijkman bleek na ruim een half uur genoeg voor de winst van de geelzwarten, die ook nu weer lieten zien dat ze een lastig te kloppen ploeg zijn.

Middelstum kreeg enkele weken geleden de eerste nederlaag van deze competitie te slikken in de uitwedstrijd tegen Lycurgus. In de thuiswedstrijd tegen Mamio werd vervolgens vertrouwen getankt voor de confrontatie met Poolster, dat zich na het uitduel tegen Middelstum nog niet weer had laten verrassen.

De gasten begonnen prima aan het duel op het kunstgras van Oldencate. Echte kansen kreeg Middelstum niet. Het was Poolster dat soms wat al te nonchalant acteerde. Doelman Simon Dijkman wilde de bal uittrappen, maar deponeerde de bal op het hoofd van Matteo Milkovic. De goalie kwam met de schrik vrij. Dat gebeurde even later ook toen de thuisclub niet op de felheid van Middelstum had gerekend en bijna een vrij onschuldig ogende situatie tot een gevaarlijk moment bombardeerde.

Een van de vele corners die Middelstum mocht nemen werd op het hoofd van Peter van Dam gedeponeerd. Die dacht de bal in de korte hoek te koppen, maar daar stond Niels Smit. Hij tikte de bal met zijn rechterbeen uit de bedreigde hoek. Xander Anema krulde niet veel later een vrije trap over de Spijkster muur, maar zag zijn inzet op de lat uiteen spatten.

Na de stormachtige openingsfase zakte Middelstum weg. De meeste dreiging kwam nu van Spijkster zijde. In de resterende speeltijd van de eerste helft werden de bezoekers meerdere keren in verlegenheid gebracht en bleek men achterin behoorlijk kwetsbaar. Met veel kunst- en vliegwerk wisten doelman Damon Medema en zijn verdedigers overeind te blijven. Een keer had men daarbij zelfs het geluk dat een draaiende inzet van Jesse Smit, vanaf de rechterkant van het strafschopgebied, op de paal belandde en vervolgens ternauwernood weggewerkt kon worden.

In de 33e minuut werd het duel open gebroken. Jesse Smit wist veel druk te zetten op aanvoerder Daan van Aller. Die had een overtreding nodig om zijn balverlies te herstellen. Dat kwam hem schuin voor het doel op een vrije trap en een gele kaart te staan. De inzet werd door Robin Uilhoorn richting de verste paal gespeeld en door de kopsterke Johan Dijkman langs de aan de grond genagelde goalie Medema geknikt: 1-0.

De gasten moesten in het restant van de aantrekkelijke eerste helft het antwoord schuldig blijven. Poolster wilde nog wel een strafschop toen Jesse Smit en doelman Damon Medema tegelijk bij de bal waren en Smit vervolgens over de goalie heen buitelde. Leidsman Richard Smit uit Musselkanaal zag er geen overtreding in.

Na de doelwisseling maakte Middelstum de bedoelingen meteen duidelijk. Poolster werd achteruit gedrongen en moest alle zeilen bijzetten om de Middelstummers van scoren af te houden. Die hadden hun overwicht misschien wat slimmer moeten uitspelen. De acties werden vaak te ver doorgevoerd en het overzicht verloren. De lange bal werd van stal gehaald door de Middelstummers, die steeds meer haast kregen. De ietwat onzeker begonnen keeper Simon Dijkman moest zich een paar keer tot het uiterste strekken om ballen onder de lat weg te plukken en ook werd van zijn verdediging de nodige scherpte gevraagd.

Soms is het geluk met de ijverige en wat dat betreft zat het Middelstum wel tegen. Telkens als er geschoten werd, zat er wel een Spijkster voet of been tussen, waardoor het niet tot afronding van de mogelijkheden kwam. Een groot aantal corners leverde evenmin succes op. Aan de andere kant moesten de bezoekers vreselijk op hun tellen passen, want Poolster bleek in de omschakeling levensgevaarlijk te zijn met de balvaste Jesse Smit en de beweeglijke Johan de Groot. Het team van coach Jelmer Meinardi mocht zeker niet klagen toen een bal van Jesse Smit over de uit zijn kooi gekomen Medema bovenop de lat terecht kwam nadat een eerste doelpoging half was gekeerd.

Naarmate de tweede helft vorderde, bracht Meinardi een drietal verse krachten in het veld. Denis Verkerk, Robert Bos en Xander Anema moesten het veld ruimen ten faveure van Thijs Oosterhoff, Twan Heemstra en Max Oldenhof. Ook zij wisten het verschil niet te maken. In de slotfase van het tweede bedrijf leek het geloof bij de gasten weg te vloeien. Poolster kreeg steeds vaker de gelegenheid om de ruimte in te duiken die Middelstum wel moest laten vallen. Erg slim sprongen de Spijksters daar niet mee om. Mateo Milkovic, clubtopscorer van Middelstum dacht in de 84e minuut Dijkman te verschalken, maar ook nu bleef de goalie baas in eigen doelgebied. Een vrije trap van Rutger Schuiling werd eveneens onschadelijk gemaakt.

Na bijna 96 minuten floot scheidsrechter Richard Smit, die af en toe veel moeite had om het hoge tempo bij te benen en beslissingen nog wel eens van te grote afstand wilde nemen, voor het einde van de wedstrijd. Voetballend was het tweede bedrijf een stuk minder aantrekkelijk geweest, de vechtlust van beide ploegen liet echter niets te wensen over. De treffer van Johan Dijkman bleek goud waard te zijn.

Na afloop feliciteerde Jelmer Meinardi zijn collega met de zege. ‘Jullie hebben verdiend gewonnen. Wij krijgen dan wel veel halve mogelijkheden, maar hebben voetballend te weinig kunnen brengen. Je kunt het geluk noemen dat bij iedere aanval van ons wel een Spijkster in de weg lag, maar ook dat is een gave. Je moet weten wanneer je het een tegenstander moeilijk moet maken. En dat wisten ze bij Poolster erg goed.’

Jeroen de Groot nam de complimenten van zijn collega dankbaar in ontvangst. ‘IK ben ook van mening dat wij meer recht van spreken hadden. We waren kansrijker, zeker de eerste helft. Natuurlijk hebben we het een deel van de wedstrijd moeilijk gehad. Middelstum is echt geen verkeerde ploeg. Na de rust was het een kwartier lang puur overleven. Toen we die fase door waren gekomen, had ik er wel vertrouwen in. De jongens hebben zich goed van hun taken gekweten. Ook vandaag is weer gebleken dat we dit seizoen zijn gegroeid.’

* Poolster – Middelstum 1-0 (1-0). Johan Dijkman 1-0 (Foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Koploper Middelstum gaat onderuit bij Poolster"