Zwaarbevochten zege Winsum op slotlicht Balk

Winnen van een ploeg die onderaan staat en in veertien wedstrijden nog maar negen punten heeft weten te verzamelen. Het lijkt op papier een eenvoudige opgave. Eersteklasser Winsum had echter meer moeite met slotlicht Balk dan de mannen van trainer Bert Vos vooraf misschien wel voor mogelijk hadden gehouden. Uiteindelijk werd er een zwaarbevochten 1-0 overwinning over de streep getrokken.

Het was alweer wat jaren geleden dat Winsum op eigen veld van Balk had weten te winnen. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2016/2017. Toen werd het 3-1 voor de Winsumers door treffers van Wouter Bloem(2) en Heinze Andringa. De geschorste Bloem was nu niet van de partij.

Na een kwartier spelen was nog niet zichtbaar dat Winsum aanmerkelijk hoger op de ranglijst stond dan de Friese tegenstander. De ploegen gaven elkaar weinig toe. Eigenlijk werd er pas iets van een krachtsverschil duidelijk nadat Thomas Kauw een kopbal op het doel van Balk afvuurde. De inzet miste echter teveel kracht om de defensie van de gasten in grote problemen te brengen. Een aantal corners op rij konden door Balk onschadelijk worden gemaakt.

Er stond nog net geen half uur op de klok toen Winsum aan de leiding wist te komen. Uit een vrije trap van Tijs Mulder was het Rick Schaaphok die de bal tegen het nylon wist te krijgen en even later de gevierde man was: 1-0. Heinze Andringa had niet veel later een strafschop moeten krijgen toen hij, na een prachtige steekpass van Steffen Vader door de Friese goalie werd getorpedeerd. De verder prima fluitende scheidsrechter Blom beoordeelde de situatie anders. Hij vond dat de doelman de bal had gespeeld en kreeg met die opmerking de lachers van een ieder op zijn hand. Het was veel aannemelijker dat hij de situatie niet goed had ingeschat en het op deze manier wilde rechtbreien. De verwachting was dat Winsum nu wel zou doordrukken. Het was echter Balk dat de mogelijkheid kreeg om de gastheren pijn te doen, maar naliet om doelman Wouter Meijer al snel na de goal in moeilijkheden te brengen.

Het werd daarna even druk voor de neus van de goalie. Harro Deinum had een leuke inzet in gedachten, maar mikte te hoog en niet veel later was het alle hens aan dek bij Winsum, maar bleef het bij een corner voor de gasten. Aan de andere kant had Schaaphok vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft raak moeten koppen. Zijn inzet werd echter voor de doellijn weggerost. Nadat Stan Buikema een vrije trap over de deklat had geschoten, floot scheidsrechter Blom de eerste helft de boeken in.

Het was wel duidelijk dat Balk zich niet zonder slag of stoot zou laten verschalken op het lastig te bespelen veld van het koude en winderige Geert Reinders Sportpark. De gastheren zouden er in de tweede helft verstandig aan doen om het duel vroegtijdig in het slot te gooien. Met die gedachte kwamen beide teams het veld weer op en was het Winsum dat aan de eerste mogelijkheid wist te komen. Heinze Andringa en Thomas Kauw stonden aan de wieg van de kans die Rick Schaaphok werd geboden. De spits was ook nu niet gelukkig in de afwerking. De aanvaller baalde daar na afloop zelf ook van. ‘Die had ik echt moeten maken. Over de kopbal zelf ben ik wel tevreden, want de hoek was erg moeilijk. Er stond jammer genoeg iemand bij de eerste paal’, aldus de Winsumer.

De gastheren toonden wel de wil om er iets van te maken, maar kregen het niet voor elkaar om de werklust ook in een tastbaar resultaat om te zetten. Balk mocht daardoor op een succesje blijven hopen. De voor Sven Rosevink ingevallen Raul Bello kreeg na een dik uur spelen van Schaaphok de kans om tot scoren te komen, maar zag de bal voorlangs gaan. Na die gemiste mogelijkheid trok Balk de teugels wat strakker aan. De in het nauw gedreven drager van de rode lantaarn had in de gaten dat Winsum niet in zijn beste doen was en ging nog wat nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker.

Een schot van Bauke Lyklema verdween rakelings naast het doel van Wouter Meijer en in de slotfase werd het nog heel spannend. Winsum moest alles geven om zich de tegenstander van het lijf te houden en uiteindelijk lukte dat met veel kunst- en vliegwerk ook. Na het laatste fluitsignaal was er naast vreugde ook sprake van opluchting aan Winsumer zijde. De thuisclub had meer moeten scoren, maar had zich, door het uitblijven van een bevrijdende tweede treffer, bijna nog in de problemen gebracht.

Met een beetje gekleurde bril op de neus zou men na de wedstrijd kunnen concluderen dat het momenteel niet slecht gaat met Winsum. De ploeg van Bert Vos moet het van voetballend vermogen en techniek hebben tegen teams als Balk, die vooral veel fysieke kracht aan de dag leggen. Het veld liet echter niet toe dat er goed voetbal gespeeld kon worden en dus moest Winsum wel mee in het vechtvoetbal van de Friezen. Als je de overwinning dan alsnog over de streep weet te trekken heb je het goed gedaan.

Bert Vos sprak na afloop van een moeilijke wedstrijd onder lastige omstandigheden. ‘Het was winderig, het veld was hobbelig en er was sprake van veel strijd en duels. Dat hebben we altijd met wedstrijden tegen Balk. Voetballend was het geen hoogstaande wedstrijd, maar we hebben belangrijke punten weten binnen te halen en de nul ook nog eens vastgehouden’, aldus de oefenmeester.

* Winsum – Balk 1-0 (1-0). Rick Schaaphok 1-0

No Replies to "Zwaarbevochten zege Winsum op slotlicht Balk"