Overzicht amateurvoetbal

Hij is wat korter dan normaal omdat veel wedstrijden in uitgebreide vorm aan bod zijn gekomen. We maken deze week een sprong van de eerste naar de vierde klasse en melden er meteen bij dat er nog midweekse wedstrijden aan zitten te komen. Ook daarvan zullen we uiteraard weer het een en ander plaatsen. Mocht u binnen de club iemand hebben die vlot met de pen is, stuur dan even iets naar ons toe. Wij kunnen namelijk niet overal ter plekke zijn.

1e Klasse E Zaterdag
PELIKAAN S. – WINSUM 1 – 0

Eersteklasser Winsum leed een teleurstellende 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Pelikaan S. uit Oostwold. Volgens trainer Bert Vos had er wel wat meer in gezeten voor zijn ploeg. Hij refereerde daarbij aan de door Rick Schaaphok gemiste strafschop toen er nog niet was gescoord. ‘We kregen goede kansen, maar speelden het niet clever genoeg uit. We wisten de 1-0 niet te boven te komen. Er knakte toen iets. In plaats van zes punten tegen die ploeg zijn het er nu nul geworden. We moeten ons zaterdag tegen Oranje Nassau zien te herstellen.’ Overigens was oud-Omlandiaan Jeroen Haan de matchwinnaar voor de gastheren.

4e Klasse C Zaterdag
MIDDELSTUM – OKVC 1 – 2
Middelstum heeft op eigen veld een lelijke uitglijder gemaakt in het treffen met hekkensluiter OKVC uit Oldehove. De gasten wisten de kampioenskandidaat ene 1-2 nederlaag toe te dienen, waardoor de mannen van trainer Jelmer Meinardi de koppositie hebben moeten afstaan.

Waar de werkelijke reden lag van de offday die de Middelstummers hadden, zal wel giswerk worden. Feit was wel dat de thuisclub een dramatische start kende en al na een paar minuten moest toezien hoe OKVC aan de leiding wist te komen: 0-1. Vanaf elf meter was het Matteo Milkovic die Middelstum langszij wist te brengen: 1-1. Veel plezier beleefde hij er niet aan, want uiteindelijk gingen de punten toch mee naar Oldehove. Voor Middelstum was het verlies niet alleen pijnlijk, maar ook alweer de derde nederlaag in vier opeenvolgende wedstrijden. Zaterdag is in Leens FC LEO de volgende tegenstander die bestreden moet worden.

RZ BAFLO – LYCURGUS 0 – 0
Op een redelijk bespeelbaar veld heeft thuisclub RZ Baflo tegen het iets gemakkelijker spelende Lycurgus een remise weten te behalen. De gasten konden elkaar in de combinatie goed vinden, zonder dat dit overigens tot grote mogelijkheden leidde. In het tweede bedrijf was er voor beide doelen wat meer te beleven. De grootste kans was voor de Bafloërs. Mark van Zanten had in de slotminuut moeten scoren, maar verzuimde zijn ploeg drie punten te bezorgen. ‘Uiteindelijk kan ik wel leven met de remise. Voor ons is ieder punt belangrijk. We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen’, aldus trainer Dick Scholtens. Zaterdag moet hij met zijn team naar Oldehove om tegen OKVC aan te treden.

NIEKERK – SV DE HERACLIDEN 2 – 0
SV De Heracliden heeft in en tegen Niekerk niet voor een verrassing weten te zorgen. Het team van trainer Jaap Danhof speelde een prima eerste helft en kreeg daarin ook kansen om te scoren. Zo ging een schot van Jeroen Oosterhuis net naast en toucheerde Ruben Slager de paal. Meteen na de doelwisseling wist Niekerk wel doeltreffend uit te halen. Ger Ausma was de man die gefeliciteerd werd: 1-0. Hij zorgde ook voor de tweede treffer van de middag en toen was de wedstrijd wel gespeeld. Door de zege van Niekerk en het verlies van Middelstum, zijn de Niekerkers nu de nieuwe koploper in 4C. Daar zal SV De Heracliden weinig mee op hebben. De Meisters moeten alles uit de kast halen om onderin weg te komen.

DVC APPINGEDAM – FC LEO 3 – 0
DVC Appingedam heeft de vierde overwinning op rij te pakken. Op het eigen burgemeester Wellemansportpark werd het Leenster FC LEO met 3-0 geklopt.

Het eerste half uur lieten de gastheren prima veldspel zien. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor de thuisclub. Julian Herder had twee pogingen nodig om tot scoren te komen. Na achttien minuten schoot hij de bal van een meter of achttien tegen het nylon: 1-0. Daarna viel de scherpte wat weg bij de Damsters, maar wist men wel de controle over de wedstrijd te behouden. Vlak voor rust was het opnieuw raak. Julian Herder probeerde het vanaf de zijkant met een boog en zag de bal via de paal en de Leenster goalie opnieuw in het doel belanden: 2-0. Met die stand zou ook de rust aanbreken.

Na de thee was DVC Appingedam slordiger aan de bal. Op een paar mogelijkheden na gebeurde er eigenlijk weinig. FC LEO wist niks in te brengen tegen de goed geposteerde Damster defensie. In de 77e minuut viel de definitieve beslissing. Sven de Wilde werd binnen de zestien plat gelegd. De toegekende penalty werd door Roy Eissens verzilverd: 3-0. Saillant detail was dat hij in Leens ook al vanaf elf meter mocht aanleggen. Toen miste hij echter, dus had Eissens nu zijn revanche te pakken.

Behalve dat Ronald Hund na zijn blessure weer minuten kon maken, was er ook nog een debutant binnen de Damster gelederen. A-junior Rowell Rondhuis mocht eveneens aan het ‘grote werk’ proeven.

5e Klasse C Zaterdag
VVT – ZEESTER 2 – 3

Het Zoutkamper Zeester heeft zaterdag prima zaken gedaan in de strijd om de tweede periodetitel. Het team van trainer Jaap van der Ploeg wist in Twijzelerheide met 2-3 van VVT te winnen. Chris Noordhof scoorde twee keer en ook Ruben Postma deed een duit in het zakje. Het dreigde overigens nog even penibel voor Zeester te worden, want VVT kwam nog akelig dichtbij en kreeg zelfs vanaf elf meter de kans om gelijk te maken. Tweede keeper Benjamin Hummel redde zijn ploeg echter door de penalty onschadelijk te maken. De Lauwers moet in deze klasse nog twee wedstrijden inhalen en kan Zeester alleen op doelsaldo achterhalen. In die twee duels moeten ze dan wel veertien keer scoren. Lukt dat niet, dan heeft Zeester een competitietoetje op zak.

5e Klasse E Zaterdag
EENRUM – ZEC 0 – 6

Het Zandeweerster ZEC heeft weinig moeite gekend met thuisclub Eenrum. Het team van trainer Marinus Siekman stond halverwege het treffen op een 0-3 voorsprong en kon na negentig minuten zes treffers op het conto bijschrijven. Robin Stoter scoorde drie keer voor de nummer drie van 5E.

In de warming-up viel Wessel Veenstra met een rugblessure af bij de Zandeweersters, die wel weer een beroep konden doen op Gijs Balkema. Hij speelde zeventig minuten in het vrij eenzijdige duel waarin Eenrum geen vuist kon maken en ZEC verzuimde om een nog grotere uitslag neer te zetten. Melvin Sikkema (2) en Jens Posthumus hadden ook een aandeel in de doelpuntenreeks. ‘Ik ben zeer content met zo’n uitslag, maar als graadmeter heb je er weinig aan. Wat dat betreft kijken we uit naar duels zoals tegen Meedhuizen en Corenos. Dat is het serieuzere werk’, aldus oefenmeester Marinus Siekman.

NOORDPOOL UFC – SIDDEBUREN 3 – 2
Bijna was het Siddeburen gelukt om voor een aardige surprise te zorgen. De gasten stonden tot vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd met 1-2 aan de leiding in de uitwedstrijd tegen Noordpool UFC. De Uithuizers wisten een nederlaag echter te voorkomen door in de resterende minuten nog twee keer te scoren.

Noordpool UFC kwam al na zes minuten spelen op voorsprong door een treffer van Jarno van Ellen. Dit na een bekeken hakballetje van Haben Mulue Rezene: 1-0. Een prima begin dus voor de thuisclub, die overigens meer weerstand van Siddeburen kreeg dan men waarschijnlijk had gehoopt. Edwin Dijkstra, nog altijd de vervanger van de geblesseerde goalie Marcel Lalkens, voorkwam de gelijkmaker van de gasten. Thijs Bos knalde voor de gastheren op onderkant lat en hoewel sommigen dachten dat de bal daarbij de doellijn was gepasseerd, bleef het in de eerste helft bij die ene goal.

Na de doelwisseling leek Noordpool UC nog niet helemaal wakker en wist Siddeburen langszij te komen dankzij een treffer van Bram Spithoff: 1-1. In de 67e minuut werd het allemaal nog erger voor de geelzwarten toen Siddeburen een strafschop kreeg toegewezen die door menigeen werd betwist. De scheidsrechter was echter onverbiddelijk en Bart Kuipers liet zich niet van de wijs brengen: 1-2. De gasten kregen daarna nog een paar aardige mogelijkheden om de score uit te breiden.

Terwijl de tijd begon te dringen was daar ineens weer Haben Mulue Rezene. Hij bleek goud waard. Niet alleen als aangever, maar ook als doelpuntenmaker. Ricardo Sikkema zette hem aan het werk en dat leverde de 2-2 op. Velen dachten dat het hier wel bij zou blijven, maar Noordpool UFC probeerde het nog een keer. Uit ene scrimmage voor het doel van Siddeburen wist Haben Mulue Rezene zijn tweede van de middag te maken (3-2) en bezorgde de gastheren daarmee alsnog de drie punten.

MEEDHUIZEN – WAGENBORGER BOYS 7 – 0
Meedhuizen heeft geen kind gehad aan het zwaar gehandicapte Wagenborger Boys, dat maar liefst vijf basisspelers moest missen. De gasten hadden maar twaalf spelers tot hun beschikking. ‘We waren oppermachtig. Het enige dat zij konden doen was proberen tegen te houden en zelfs dat ging ze slecht af’, vertelt Smit. Hij zag Eddy Silva Lima en Kevin Reiffers twee keer scoren. De overige treffers kwamen op naam van Swendly Martina, Xavier Partosetiko en Tiago Fernandes.

‘Tegen ploegen als Meedhuizen hebben we niks in te brengen, zeker niet als we geen voltallige selectie ter beschikking hebben. We kijken maar over dit soort wedstrijden heen en prepareren ons op tegenstanders waar wel wat te halen valt, zoals bijvoorbeeld zaterdag tegen Eenrum’, aldus coach Reitze Enderlé van Wagenborger Boys. Uit de ziekenboeg komen volgens hem wel weer wat positieve signalen. ‘Maar voordat iedereen weer is aangesloten, zijn we een tijdje verder’, vertelt hij.

De oefenmeester sprak naderhand van een tumultueuze slotfase, waarin Wagenborger Martijn Meijer een nekslag zou hebben gekregen. Meijer raakte daarbij even buiten bewustzijn en moest niet veel later het speelveld noodgedwongen verlaten. Scheidsrechter Smit liet de actie onbestraft. ‘Onbegrijpelijk, want dit was buiten alle proporties’, vindt Enderlé.

5e Klasse F Zaterdag
SETA – VVS 6 – 2

VVS had zich waarschijnlijk wel wat meer voorgesteld van de wedstrijd tegen SETA. De Oostwolders werden met een 6-2 nederlaag terug naar huis gestuurd. ‘We hadden erg veel moeite met Jeroen Buurke en Denny Feiken. Met name Buurke vloog overal in. Soms met overtredingen waar niet voor gefloten werd. Hij maakte zijn faam als doelpuntenmaker wel waar door drie keer te scoren. Feiken nam er twee voor zijn rekening en Dylan de Wit was de andere doelpuntenmaker’, aldus trainer Egbert Bosma van VVS.

Zijn team moest wel vijftien corners toestaan en had de grootste moeite met de verwerking van die spelhervattingen. Nadat het 2-0 was geworden, begonnen de gasten een beetje te voetballen en was het Gerjan Drenth die uit een voorzet van Remco de Kleine 2-1 wist te scoren.

Na rust was SETA veel scherper. Bij twee doelpunten ging de Oostwolder goalie niet vrijuit. Een van die treffers werd gemaakt vanaf een meter of zestig. Je zou denken dat je dan alle tijd hebt om te bedenken hoe je zo’n poging onschadelijk maakt. René Dijksterhuis scoorde nog wel voor VVS, maar veel baat had de ploeg daar niet meer bij. VVS verloor van een veel beter SETA, dat scherp in de duels was en in Buurke en Feiken spelers bezit die een wedstrijd als geen ander naar hun hand weten te zetten.

SC SCHEEMDA – WESTERLEE 2 – 1
Westerlee begon behoorlijk gehandicapt aan de uitwedstrijd tegen SC Scheemda en de hoop op een goed resultaat was er op voorhand al niet. Toch ging het stand houden beter dan verwacht. Dat mochten de Scheemders zichzelf aanrekenen, want de nauwkeurigheid was ver te zoeken. Uiteindelijk wist het team van trainer Gerrie Drent de punten wel in eigen huis te houden.

De eerste echte goede voorzet kon pas na een kwart wedstrijd genoteerd worden. Ramon Ab fungeerde als aangever, waarna Niek Smit heel beheerst voor 1-0 wist te zorgen. Het had een signaal moeten zijn dat er iets meer werd gevraagd, maar SC Scheemda bleef vrij gezapig doorspelen. Westerlee kon niet beter en daardoor gebeurde er tot aan de rust bitter weinig.

Meteen na de rust leek Westerlee gemakzuchtig verdedigen van SC Scheemda af te straffen, maar de kopbal die voor succes had moeten zorgen werd knap naast het lege doel gemikt. De Scheemders waren nu goed wakker, maar hadden wel een individuele actie van Danny Blaauw nodig om op 2-0 te komen. Hij speelde zich knap vrij en op een meter of vijfentwintig van het doel van Westerlee haalde hij droog uit. De bal verdween in de korte hoek.

Echt doordrukken lukte daarna nog steeds niet en Rik Elzer moest zijn talenten tonen om de verkregen voorsprong in stand te houden. Na 71 minuten leek de beslissing te vallen toen SC Scheemda vanaf elf meter mocht aanleggen. Danny Blaauw ging achter de bal staan, maar strandde op de doelman van Westerlee. De gasten gooiden vervolgens alle schroom van zich af en dat resulteerde vlak voor tijd in een treffer van Robbert Wester: 2-1. Recht op meer hadden de bezoekers eigenlijk niet en dat zou in de resterende drie minuten dan ook niet gebeuren.

3e Klasse B Zondag
ASSER BOYS – SIDDEBUREN 2 – 1

Een punt was wel het minimale dat Siddeburen aan de ontmoeting met gastheer Asser Boys had moeten overhouden, maar het mocht niet zo zijn. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd waarin Siddeburen de leiding wist te nemen. In de 20e minuut was Julian Pot de gevierde man: 0-1. Een kwartier later hadden de Drenten de achterstand weggepoetst. Slecht ingrijpen van de Siddebuurster defensie leidde tot de 1-1. Vlak voor rust mocht de thuisclub de keeper op de blote knieën bedanken toen Gjalt Faber met hem in duel ging. De sluitpost kwam als winnaar uit de strijd en wist de gastheren voor ene achterstand te behoeden. Na de thee was Asser Boys dominanter, zonder echt gevaarlijk te worden. En toch zouden ze aan het langste eind trekken. In de 80e minuut kon Thomas Hartman in eerste instantie nog redding brengen, maar moest hij in de rebound het antwoord schuldig blijven: 2-1.

4e Klasse C Zondag
WEDDE – FARMSUM 1 – 0
Na een van beide kanten hele slechte wedstrijd was Wedde de meest gelukkige van de twee ploegen. Het had aan één moment van onoplettendheid genoeg om Farmsum opzij te zetten.

Er werden veel duels uitgevochten, maar van goed voetbal was amper sprake. Na een kwart wedstrijd kreeg de thuisclub een vrije trap toegewezen. Farmsum stond achterin nog te slapen en door een gebrek aan communicatie wist de thuisclub te profiteren. Brian Kuiper mikte de bal tegen het nylon: 1-0.

De beleving ontbrak bij de ploeg van trainer Erwin Buurmeijer. De wil om punten te pakken leek niet aanwezig te zijn en men mist ook scorend vermogen. De paar kansen die Farmsum kreeg, wist de ploeg niet in doelpunten om te zetten. Wedde had wel meer kunnen scoren, maar liet dat achterwege. Robert Veenhuis kreeg in het slot van de wedstrijd nog een aardige schietkans. Hij schoot echter huizenhoog over en dat was wel typerend voor de wedstrijd.

Farmsum staat momenteel op de twaalfde plaats in de ranglijst en zal binnenkort punten moeten pakken om uit de degradatiezone weg te raken. Of dat gaat lukken? Volgens Buurmeijer is er nog altijd sprake van een ‘open einde.’ De eerstvolgende wedstrijd speelt Farmsum thuis tegen slotlicht Pekelder Boys, dat evenveel punten (6) heeft als Farmsum. Daarna volgt er weer een thuiswedstrijd en wel tegen middenmoter Eext.

DWZ – SV WOLTERSUM 6 – 2
DWZ heeft SV Woltersum een lesje in efficiëntie gegeven. De gastheren lieten het team van trainer René de Vries zien hoe je met het benutten van kansen omgaat. SV Woltersum kreeg genoeg mogelijkheden, maar benutte er veel te weinig.

Het was voor de coach van de vijfdeklasser weer puzzelen geblazen. Op zaterdagavond en de morgen voor de wedstrijd kreeg hij met afzeggingen van basisspelers te maken. Een enorme tegenvaller, maar spelers van het tweede team bleken bereid om eerst hun eigen ding te doen om vervolgens met het eerste elftal mee te gaan.

SV Woltersum begon sterk aan de wedstrijd en kreeg twee enorme kansen. Dylan Dijkema en Quinten de Vries schoten echter naast. DWZ deed het beter en wist binnen tien minuten uit een frommelgoal op voorsprong te komen: 1-0.

Het gaat te ver om alle kansen te benoemen die de Woltersummers kregen, wel kan er gezegd worden dat Marco van Dijk, Dylan Dijkema en Quinten de Vries qua mogelijkheden in de dubbele cijfers zaten. Michael de Vries presteerde het zelfs om een leeg doel onaangeroerd te laten. DWZ counterde zich uiteindelijk naar een geflatteerde overwinning. De doelpunten van Woltersum werden door Dylan Dijkema gemaakt, beide keren op prima passes van Marco van Dijk. SV Woltersum had hard gewerkt, kreeg voldoende kansen, maar miste nauwkeurigheid en geluk. Komend paasweekeinde is er twee keer kans op eerherstel. Zaterdag speelt men tegen Oldambtster Boys en op paasmaandag is Drieborg de tegenstander.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"