Zwaar gehavend GEO kan Corenos niet stuiten

De KNVB heeft besloten dat het niet meer mogelijk is om uitstel van wedstrijden aan te vragen vanwege corona. En dat de voetbalbond die maatregel per direct zou laten ingaan, heeft vijfdeklasser GEO aan den lijve ondervonden. De Garmerwolders dachten op de valreep nog even van de mogelijkheid tot uitstel gebruik te kunnen maken. Die vlieger ging echter niet op. De zwaar gehavende ploeg van trainer Leendert Nieborg moest dinsdagavond op eigen veld aantreden tegen koploper Corenos en ging met 2-4 onderuit.

De thuisclub wilde liever niet spelen vanwege een aantal coronabesmettingen. De afwezigheid van de geblesseerde aanvallers Alex Sarfo en Bart van der Tuuk zal daarbij ook wel een rol hebben gespeeld. GEO probeerde de KNVB kortom te bewegen om het duel naar een andere datum te verplaatsen, maar de voetbalbond was vrij kort in de reactie. Er moest gespeeld worden. Anders zou er puntenaftrek volgen en kon de vereniging een boete verwachten.

De aangevoerde argumenten hadden het hoe dan ook niet gehaald. Beide verenigingen zouden hun akkoord moeten geven en de melding had minstens drie dagen voor de aftrap bij de bond binnen moeten zijn. Daar komt nog eens bij dat het duel voor de eerstvolgende speelronde alsnog gespeeld zou moeten worden.

En dus moest oefenmeester Leendert Nieborg alles in het werk stellen om een representatief elftal op de been te krijgen. Een aantal spelers werd uiteindelijk uit de ‘reservepoule’ gehaald. Een verzameling van voormalige selectiespelers die nooit traint, maar altijd bereid is om in noodgevallen bij te springen. En dit was dus zo’n noodgeval.

Bij Corenos waren de problemen aanzienlijk minder. Alleen de geblesseerde Kevin Pathuis ontbrak. Het leek in eerste instantie een zeer eenzijdige wedstrijd te zullen worden. Er waren amper 25 minuten gespeeld, of Corenos was al naar een 0-3 voorsprong weggelopen. Lars Baar dacht al vrij snel op doel te schieten, maar zijn inzet landde tegen de arm van een Garmerwolder. Scheidsrechter Kort, volgens velen de slechtste man van het veld, was onverbiddelijk en deponeerde de bal al na vier minuten op de stip. Jordan Muller schoot de bal hard door het midden langs doelman Oscar Heslinga: 0-1.

GEO zakte al snel in waardoor het voor Corenos zoeken was naar openingen. De gastheren wisten heel af en toe een counter te plaatsen, maar dan ontbrak vaak de communicatie en belandde de bal in niemandsland. In de 17e minuut kreeg Marcel Dijkstra de bal op links en deponeerde het speeltuig achter de defensie van GEO. Doelwachter Oscar Heslinga dacht dit varkentje wel even te wassen en maakte dat verbaal ook duidelijk. Bastiaan Drabe liet de bal daarop lopen, maar verkeek zich op de rappe Lars Baar. Die pikte het leer op, omzeilde de te laat reagerende Heslinga en zorgde voor 0-2.

Na enkele plaagstootjes van GEO, voortgevloeid uit te simpel balverlies van Corenos, was het andermaal raak. Jordan Muller besloot een toegekende corner terug te leggen op Anne-Jan ten Harkel, die op zijn beurt het speeltuig richting tweede paal deponeerde. De inkomende Wesley Dijksterhuis kopte vervolgens keurig binnen: 0-3. De verrichtingen van de Roodschoulsters werden nauwlettend gevolgd door de druk schrijvende trainer Wilhem van der Wiel van De Fivel, dat zaterdag de tegenstander van Corenos is. Het zal ook hem zijn opgevallen dat GEO in die fase moest oppassen dat men niet onder de voet zou worden gelopen. De kansen daarvoor waren aanwezig, maar in plaats daarvan zouden de gastheren scoren. Uit een voorzet van Niels Werdekker kopte Tim van de Belt de 1-3 achter goalie Mark Monden.

De tweede helft was enkele minuten onderweg toen Lars Baar de diepte in werd gestuurd. Hij schoot tegen doelman Oscar Heslinga aan en liet daarmee de kans liggen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Bij GEO werd het een en ander omgezet en dat leidde tot meer weerstand van de thuisclub. Het oogde allemaal opportunistisch, maar de lange ballen naar voren sorteerden wel effect.

Laurens van der Kamp leek de tweede Garmerwolder treffer op zijn schoen te hebben, maar toucheerde de paal. In de 72e minuut was hij wel succesvol. Een onnodige overtreding rechts buiten het strafschopgebied leidde tot een vrije trap van de ingevallen Patrick van Zanten. De verdediging van Corenos deed te weinig om het Van der Kamp lastig te maken, waardoor hij geheel vrij kon inkoppen: 2-3.

Corenos leek het daarna helemaal kwijt te zijn en GEO maakte nadrukkelijk jacht op de in die fase dik verdiende gelijkmaker. Doelman Mark Monden moest al zijn talenten tonen om de gastheren van scoren af te houden en daarnaast had GEO nog eens de pech dat Bastiaan Drabe van dichtbij niet raak wist te koppen, maar de bal op de paal mikte.

Uiteindelijk wist Corenos het duel toch in eigen voordeel te beslissen. Nadat Jordan Muller van trainer Marco Pesiwarissa in duidelijke bewoordingen te horen had gekregen dat hij zijn acties niet te ver moest doordrijven, met balverlies als gevolg, ging hij er op rechts vandoor. Met twee man in zijn rug toverde hij in het Garmerwolder strafschopgebied een prachtige actie uit de hoge hoed. Middels een bal achter zijn standbeen langs glipte hij tussen de beide Garmerwolders door, speelde zich knap vrij en bood vervolgens Lars Baar de mogelijkheid om de aanval af te ronden. Die bleef rustig en tekende voor 2-4.

Zo rolde er toch nog een overwinning uit voor Corenos, dat aanvankelijk een gemakkelijke avond dacht te beleven, maar zich danig verkeek op de veerkracht en inzet van de bonte verzameling half fitte en deels ongetrainde spelers van GEO. ‘Onze wedstrijden zijn de laatste tijd eerder spannend dan goed. Bij vlagen laten we zien dat we voetballende kwaliteiten in huis hebben, maar het spel oogt vaak te onrustig. Ik denk dat het ook te maken heeft met de druk van het koploper zijn. Een groot aantal spelers heeft deze situatie nog nooit meegemaakt. Je hoeft niet altijd mooi te voetballen om te winnen. Ondanks het soms matige spel pakken nog wel de punten en dat is ook een kwaliteit’, vond trainer Marco Pesiwarissa na afloop.

Leendert Nieborg vond het jammer dat zijn ploeg niet in staat was gebleken om de trekker over te halen op het moment dat Corenos er doorheen leek te zitten. ‘We geven de doelpunten voor de rust erg simpel weg, maar voetballend hadden we toen ook weinig te vertellen. Ik vond dat wij de tweede helft beter waren en de gelijkmaker hadden verdiend. Maar ik wil de ploeg niets kwalijk nemen. Ondanks alles hebben we gestreden voor wat we waard waren en daarvoor wil ik de jongens dan ook een groot compliment geven.’

Op de vraag hoe hij zijn krakende en piepende selectie weer tijdig fit krijgt, zei de oefenmeester: ‘Ik denk niet dat we donderdag kunnen trainen. Er lopen teveel mensen met blessures rond en er is amper tijd om op een fatsoenlijke manier te herstellen. Zaterdag spelen we uit tegen Stedum en na het paasweekend komt Wagenborger Boys op bezoek. Het wordt nog druk zat. We moeten maar zien hoe we de eindjes aan elkaar knopen.’

Pesiwarissa en zijn mannen maken zich nu op voor de confrontatie met De Fivel. Door de zege op GEO staan de Roodeschoolsters acht punten voor op de ploeg uit Zeerijp. Zaterdag kan Corenos zichzelf een prima paasweekend bezorgen door de kloof naar elf punten te tillen. Aan de andere kant betekent verlies dat er nog een gat van vijf punten over blijft. Bij Corenos is iedereen zich er goed van bewust dat dit voorlopig de wedstrijd van het seizoen gaat worden.

* GEO – Corenos 2-4 (1-3). Jordan Muller 0-1 (strafschop); Lars Baar 0-2; Wesley Dijksterhuis 0-3; Tim van de Belt 1-3; Laurens van der Kamp 2-3; Lars Baar 2-4 (foto: Leonie Monden).

No Replies to "Zwaar gehavend GEO kan Corenos niet stuiten"