Winsum legt het loodje in duel met Oranje Nassau

Winsum is op eigen veld onderuit gegaan. De zeker niet scherp spelende gastheren moesten het op het eigen Geert Reinders Sportpark afleggen tegen het beter spelende Oranje Nassau, dat de smaak de laatste weken goed te pakken heeft. Dat Hans Zwakenberg er na 49 minuten spelen al met rood af moest, en het feit dat de gasten op dat moment al aan de leiding waren gekomen, bleken te zware klappen te zijn geweest. Die kwam Winsum niet meer te boven.

door Bert Postma

Er waren nogal wat supporters van de Stadjers naar Winsum afgereisd om de verrichtingen van hun favorieten te aanschouwen. Sommigen trotseerden zelfs de pittige noordoostenwind en klommen op de fiets om hun helden te bewonderen. Op het fraaie nieuwe onderkomen van de vv Winsum was het zaterdag goed vertoeven en al vroeg in de middag hadden de eerste ON-aanhangers hun plekje gevonden op het zonovergoten terras.

Het was even afwachten hoe goed ON-trainer Erwin Heerlijn zijn ploeg had voorbereid op het treffen met voormalige ON-er Bert Vos, nu oefenmeester van de Winsumers. Meteen na het eerste fluitsignaal van arbiter Plat liet Oranje Nassau zien wat de bedoeling was en in de tweede minuut had Winsum reeds tegen een achterstand aan moeten kijken. Spits Thomas Careman had echter zoveel last van het dramatisch slechte veld dat hij een droomkans aan zich voorbij zag gaan. Wouter Bloem probeerde het daarna ook, maar schoot na een vlotte aanval te hoog.

Of de Winsumers geschrokken en dusdanig onder de indruk waren van de vroege poging van ON betwijfelde Vos, maar dat de scherpte er niet was moest hij beamen. Dat Wouter Bloem probeerde met een forse charge op de benen van Caram Alves die scherpte te zoeken, kostte hem een gele kaart. Oranje Nassau bepaalde wat er op het veld gebeurde en toen Thomas Careman in de 30e minuut op links doorkwam, vrijelijk zijn balvaardigheid mocht vertonen rond het strafschopgebied en ook nog mocht aanleggen voor een schot, was keeper Wouter Meijer kansloos en stond de op dat moment verdiende 0-1 op het scorebord.

Dat er een reactie zou komen was logisch, maar de daardoor verkregen gele kaart voor Hans Zwakenberg, zou voor hem en voor Winsum in de tweede helft grote en misschien wel beslissende gevolgen krijgen. Rhobin Brander reageerde op Zwakenberg en mocht even later ook een gele prent bijschrijven. Met enkele kansjes en mogelijkheden bleef de wedstrijd het aankijken waard en was binnen de kortste keren de rust bereikt.

Dat Winsum de handrem er na de doelwisseling af zou gooien was duidelijk. De Stadjers zouden op Winsumer bodem niet zomaar even de punten opeisen. Dat het al in de 49e minuut op een debacle zou uitlopen was echter niet voorzien. Hans Zwakenberg kon zich niet beheersen en al paasgeel gekleurd, scoorde hij zijn tweede gele prent en kon vertrekken. Het zal niet alleen aan hem hebben gelegen, maar het Winsum zoals menigeen dat kent, kwam er niet uit. Zelfs super- aanjager Rick Schaaphok kreeg zijn mannen niet in het overwinningslevel.

Oranje Nassau voerde druk meteen op na de rode prent en het was volkomen terecht dat in de 55e minuut de wedstrijd beslist werd door Ruendel Martina, die vrijstaand bij de tweede paal, de sublieme voorzet van Tim Deelen mocht verzilveren: 0-2. Een doelpunt dat weer groots gevierd werd door alles wat oranjezwart was. Dat Bert Vos duidelijk ontevreden was over de prestatie van zijn mannen liet hij in de 62e minuut zien. Hij wisselde Rick Schaaphok, Steffen Vader, Joshua van Dijk en Tim Hoff in voor Sven Rosevink, Heinze Andringa, Raul Bello en Marcel Pannekoek. Het had enig effect en Winsum werd af en toe wat dreigender, maar kwam niet tot echte kansen. Oranje Nassau controleerde de wedstrijd vrij simpel.

Paul Bergkamp moest zich in de 82e minuut licht geblesseerd laten vervangen door David Voigt. Winsum probeerde het wel in ondertal, maar veel verder dan schoten van Thomas Kauw en Wouter Bloem kwam men niet. In de 84e minuut kreeg ON de mogelijkheid om definitief afstand te nemen, maar na een mooi schot van Tim Deelen, even fraai door goalie Wouter Meijer gestopt, was de rebound niet aan Caram Cameiro Alves besteed en bleef de 0-2 stand op het scorebord staan. In de 90e minuut werden Ali Hussein al Jaffar en Dennis Molema nog ingebracht voor Ruendel Martina en Walid Barhouss zodat eerstgenoemden ook het zoet van de derde overwinning op rij mochten smaken.

* vv Winsum – CVV Oranje Nassau 0-2 (0-1). Thomas Careman 0-1; Ruendel Martina 0-2 (foto: Bert Postma).

No Replies to "Winsum legt het loodje in duel met Oranje Nassau"