Warffum blijft weg, SGV ziet gepland feestje in rook opgaan

Het Schildwolder SGV beleefde een merkwaardig paasweekend. Zaterdag was er op het eigen sportpark niks aan de hand en werd er vrij simpel met 4-0 van Noordpool UFC gewonnen. Paasmaandag stond alles klaar voor de inhaalwedstrijd tegen Warffum, die de gastheren de tweede periodetitel had moeten opleveren. De Noord-Groningers kwamen echter niet opdagen. Zij waren in de veronderstelling dat het duel was afgelast. Ondanks de zonovergoten dag stonden in Schildwolde alle gezichten maandagmiddag op zwaar weer.

Voor het duel met Noordpool UFC had SGV nog een rekening open staan. In de heenwedstrijd op 19 februari stond het in Uithuizen binnen twintig minuten 4-0 en wist Noordpool UFC de punten uiteindelijk thuis te houden (4-1). Sinds die wedstrijd is SGV aan een goede serie bezig met vijf keer winst en één keer een gelijkspel. De omstandigheden waren in Schildwolde overigens een stuk mooier dan tijdens het stormachtige weekend een paar maanden geleden. Ook de focus bij de voetballers uit Schildwolde was een stuk beter, want binnen zes minuten stonden er twee treffers in het boekje van de goed fluitende Sander van der Veen. De 1-0 kwam van aanvoerder Jelte Bos, nadat hij goed doorliep op de rebound van een vrije bal van Jasper Boonstra wist Bos de bal in de korte hoek te mikken.

Het tweede doelpunt was een onhoudbaar laag schot van Stan van den Berg. De Uithuizer keeper moest zich gedurende de eerste helft laten vervangen na een botsing met Jelte Bos. Ook zijn Schildwolder collega Marijn Jager leek niet door te kunnen, maar na een blessurebehandeling ging hij toch verder. Een kolderiek moment van diezelfde Jager was een kopbal buiten zijn zestien meter, waar de jonge doelman even vergeten was een pet te dragen in verband met de zon. Gelukkig voor SGV wist hij de bal toch weg te koppen.

In de 39e minuut mocht Jasper Boonstra weer plaatsnemen achter een vrije bal, de linksback legde het leer op het hoofd van centrale verdediger Rutger Drewel die fraai raak kopte: 3-0. Twee minuten later maakte Sander Dijkstra een overtreding die hem geel opleverde. De toegekende vrije bal werd van zo’n twintig meter afstand om de muur heen gekruld, maar belandde daarna in de handen van Marijn Jager. De keeper had verder een rustige middag, want Noordpool UFC kon geen vuist maken tegen de in goede vorm verkerende gastheren.

Na de theepauze was het spelbeeld, ondanks een paar wissels, niet anders. SGV had veel balbezit, maar wist de vele kansen niet te benutten. Zo raakte Jasper Boonstra na een lange dribbel de paal en kwam de rebound net niet goed bij Luca van Loenen, die het nog wel probeerde met een bal achter zijn standbeen langs. Ook zijn schot een paar minuten later leverde Van Loenen geen goal op. Het speeltuig werd recht op de keeper gevuurd. Domper op de wedstrijd was het uitvallen van Kevin den Otter. Hij was halverwege in het veld gekomen als vervanger van Eelke Wijnsma, maar stond nog geen kwartier in het veld toen hij bij een sprint naar zijn hamstring greep.

SGV kon het vele balbezit niet omzetten in nog een doelpunt, maar werd na ruim een uur spelen bijna geholpen door een Noordpool-speler die een eigen goal leek te maken. Gelukkig voor hem stond zijn keeper op te letten en verwerkte hij de inzet tot corner. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kon Stan van den Berg op bijna identieke wijze uithalen als bij de tweede goal, maar het vizier stond inmiddels minder scherp. Hij zag zijn inzet naast gaan.

Gescoord werd er nog wel. Het waren de invallers Robert Kluppel en Jos Hoeksema die SGV voor de vierde keer lieten juichen. Het tweetal kreeg rust in de aanloop naar de inhaalwedstrijd tegen Warffum. De rechtsback kon in alle vrijheid voorzetten en Hoeksema pikte zijn goaltje mee door raak te koppen: 4-0. Het was dat Jelte Bos het blijkbaar voldoende vond, want vijf minuten voor tijd kopte hij compleet vrij over de lat. Al met al een prima overwinning voor de Schildwolders, die ook weer eens de nul wisten te houden.

Op de zonovergoten paasmaandag stond SGV klaar om tegen Warffum in het strijdperk te treden. De ‘kanaries’ van Jur Smit waren echter uitgevlogen. Men had bij de KNVB aangegeven dat er geen elftal op de been gebracht kon worden in verband met allerlei paasactiviteiten en familie-uitjes. Het duel moest dus maar afgelast worden.

Trainer Jur Smit zei het volgende daar over: ‘We hebben van alles geprobeerd. Er is zelfs getracht het duel te verplaatsen, maar daar wilde SGV niet aan meewerken. Het was bij ons al vrij snel duidelijk dat we niet meer dan zes spelers zouden kunnen optrommelen. De KNVB moet niet denken dat kleine clubs in een paasweekend wel even twee keer gaan spelen. Dat was vroeger misschien heel normaal, maar het gezin en het mooie weer zijn tijdens dat soort een stuk belangrijker. Voor zover ik weet heeft onze wedstrijdsecretaris SGV ingelicht dat we niet zouden komen.’

Trainer Marcel Joostens van SGV zegt dat daar niets van klopt. ‘Denk je nou echt dat we dan alles in gereedheid hadden gebracht om er een heerlijke voetbalmiddag van te maken? We hadden muziek, vuurwerk en trommels geregeld en onze eigen jeugdspelers gemobiliseerd. Alles was er klaar voor om de tweede periodetitel in de wacht te slepen.’ Het deed ook wel wat vreemd aan dat zelfs scheidsrechter Jacob Tiendeveen uit Groningen naar Schildwolde was getogen om het duel in goede banen te leiden.

Het was uiteindelijk de fluitist die drie kwartier voor de aftrap besloot om contact met Warffum te zoeken. Toen hij te horen kreeg dat de Noord-Groningers niet zouden komen, werd het duel afgelast. ‘Je mag rustig van mij aannemen dat binnen onze vereniging alle gezichten op onweer stonden. Dit kun je toch niet maken?’, aldus Joostens. En dus zal de KNVB zich nu over de kwestie moeten buigen om te kijken waar een en ander fout is gegaan. De kans is vrij groot dat Warffum een boete krijgt opgelegd en puntenaftrek tegemoet kan zien. ‘Maar wat hebben wij daar aan? Voor ons is in verband met de periodetitel veel belangrijker wat de bond met die wedstrijd gaat doen’, zegt een teleurgestelde Joostens. Dat is in ieder geval duidelijk, want de wedstrijd staat ingepland voor dinsdag 26 april. De aftrap is om 20.00 uur.

En dus wordt nu Warffum als schuldige aangewezen. Dat vindt de club te ver gaan en reageert als volgt: ‘De wedstrijd stond op paasmaandag gepland. Vervolgens krijgen we bericht of we niet op dinsdag 12 april willen spelen. In principe was dat akkoord bij ons. Er is nog wel een tegenvoorstel gedaan om op donderdag de 14e te spelen. Een dag later waren de meesten immers vrij in verband met Goede Vrijdag. Vervolgens hebben we twee dagen niks gehoord en dan komt er een bericht dat SGV niet op donderdag wil spelen en dat ze het duel gewoon op paasmaandag willen afwerken. Waar is het voorstel aangaande 12 april dan gebleven? Zoals SGV een en ander schetst is het in ieder geval niet gegaan.’

 

 

No Replies to "Warffum blijft weg, SGV ziet gepland feestje in rook opgaan"