Vincent Zijlstra matchwinnaar voor ploeterend ZEC

ZEC heeft in de strijd om de tweede plaats, achter de vrijwel zekere kampioen Corenos, prima zaken gedaan door de lastige uitwedstrijd tegen Meedhuizen in een nipte overwinning om te zetten. Zonder slag of stoot ging dat niet en met groots voetbal al helemaal niet. De veel kansen verprutsende bezoekers maakten het zichzelf erg moeilijk. De gastheren wisten met name na de pauze veel druk te zetten. Een echte vuist konden ze echter niet maken. Voor aanvang van het duel werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Doan Ibrahimi.

Na de aftrap was het vooral genieten geblazen van de overvloedig schijnende voorjaarszon. Dat wat de acteurs op de groene, keiharde grasmat lieten zien was allesbehalve goed. Aan beide kanten was het spel erg onrustig. Het leer werd veelvuldig, en bij tijd en wijle volkomen onnodig, bij de tegenstander ingeleverd en een goed lopende aanval was al helemaal een unicum. Het geploeter deed af en toe pijn aan de ogen en leverde met name de Zandeweersters de nodige harde woorden op vanaf de zijlijn.

Het duurde tot aan de 22e minuut alvorens er in elk geval een keer op doel werd geschoten. Een vrije trap van ZEC-er Melvin Sikkema verdween over het doel van Brian Vijsma. Daarna duurde het tot op het halve uur dat er weer iets van opwinding ontstond. Vincent Zijlstra zag geen afspeelmogelijkheid en besloot op het Meedhuizer doel te schieten. Het schot was niet hard en zou ongetwijfeld aan goalie Vijsma ten prooi zijn gevallen, ware het niet dat de doelpoging van richting werd veranderd en buiten bereik van de sluitpost tegen het nylon verdween: 0-1.

Doelman Vijsma werd niet veel later bijna verrast door een half mislukte actie, maar had het geluk dat Zandeweerster Robin Stoter te laat zag dat de goalie aan het knoeien was geslagen. Meedhuizen wist zichzelf niet in de wedstrijd te knokken. Het bleef voor de pauze bij een aantal goed bedoelde pogingen van Kevin Reiffers. De dribbelaar zorgt eenmaal aan de bal altijd voor gevaar, maar had geen geluk met zijn schoten.

ZEC vroeg in de slotfase van de eerste helft bijkans om moeilijkheden door allesbehalve scherp te verdedigen en een keer was Reiffers erg dicht bij een treffer. De inzet waarvan hij waarschijnlijk hoopte dat die precies onder de lat binnen zou vallen, werd door goalie Nick Blok onschadelijk gemaakt. Met wat meer overtuiging had Robin Stoter de gasten voor de thee nog een goal kunnen bezorgen. Hij strandde echter op Brian Vijsma.

De Meedhuizers zouden na de rust iets heel anders moeten verzinnen om het ZEC lastig te maken en dat deden ze dan ook. Met nog meer aanvalsdrift en passie in het spel werden de gasten op eigen helft teruggedrongen. Daardoor ontstond er achterin wel veel ruimte. ZEC kreeg in een tijdsbestek van nog geen kwartier een viertal opgelegde kansen die minstens twee of drie goals hadden moeten opleveren. Het maken van de goede keuzes, een dosis vernuft en de heel alert reagerende doelman Vijsma voorkwamen echter dat het team van trainer Marinus Siekman de wedstrijd vroegtijdig in het slot zou gooien.

Aanvoerder Kjell Posthumus, Melvin Sikkema en Robin Stoter. Ze hadden zich in volgorde van opkomst onsterfelijk kunnen maken door de gastheren erg veel pijn te doen. Eenmaal oog in oog met de Meedhuizer goalie sloeg de besluiteloosheid bij de nog steeds met zichzelf worstelende gasten echter toe of wist de sluitpost met een acrobatische beweging nog net een goal te voorkomen. En dus kon rustig geconcludeerd worden dat ZEC de opponent in de wedstrijd hield en steeds vaker achteruit moest om dreigende situaties onschadelijk te maken.

Een keer hadden ze daarbij over geluk geen klagen. Kevin Reiffers schoot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied op het doel van Blok, maar zag zijn inzet via de arm van invaller Gijs Balkema over de achterlijn verdwijnen. Meedhuizen schreeuwde terecht om een strafschop. Scheidsrechter Mustafa wilde daar niet aan meewerken. Het was een inschattingsfout van de arbiter, waarmee de thuisclub een unieke mogelijkheid werd ontnomen om alsnog op gelijke hoogte te komen. Voetballend wilde het namelijk maar niet lukken om de steeds massaler verdedigende Zandeweersters kapot te spelen.

Uiteindelijk wist ZEC de minimale voorsprong over de streep te trekken en dat betekende een kostbare overwinning. Met nog zeven competitieduels te gaan staat ZEC slechts een punt achter op nummer twee De Fivel en zal Meedhuizen alles op alles moeten zetten om niet helemaal uit beeld te verdwijnen.

* Meedhuizen – ZEC 0-1 (0-1). Vincent Zijlstra 0-1.

No Replies to "Vincent Zijlstra matchwinnaar voor ploeterend ZEC"