Koploper Niekerk laat Poolster langszij komen

Het is ook koploper Niekerk niet gelukt om een einde te maken aan een memorabele serie van ongeslagen wedstrijden die Poolster momenteel in de subtop van de 4e Klasse C heeft doen belanden. De gasten kwamen op het sportpark Oldencate in Spijk weliswaar op voorsprong, maar die ene treffer bleek niet voldoende te zijn om na dertien wedstrijden te kunnen zeggen dat men er eindelijk in was geslaagd de geelzwarten een halt toe te roepen. Niekerk liet na om het duel vroegtijdig in het slot te gooien. De gastheren wisten vervolgens ver in blessuretijd een 0-1 achterstand alsnog weg te poetsen.

Het is sinds 23 oktober van het afgelopen jaar nog geen ploeg gelukt om op Spijkster bodem drie punten in de knip te steken. Nu is het ook niet zo dat de geelzwarten iedere week gemakkelijk overeind blijven, want het is al meerdere keren voorgekomen dat er een engeltje op de lat van Poolster zat. Een trainer pleegt dan te zeggen dat je dergelijke gelukjes op den duur ook afdwingt. Hoe je er ook tegenaan kijkt, Poolster heeft zijn geluk kennelijk nog niet verspeeld. Dat zou in het duel met Niekerk maar weer eens blijken.

De belangen waren groot in Spijk. Niekerk kon het zich niet veroorloven om een misstap te maken, want het voelt de hete adem van de onttroonde lijstaanvoerder Middelstum nadrukkelijk in de nek. Poolster is vrij onbevangen aan het seizoen begonnen. Handhaving was het eerste doel. Door dat streven kan inmiddels wel een dikke streep worden getrokken. De Spijksters bevinden zich, misschien wel tegen wil en dank, in de positie dat ze nog steeds zicht op de top drie hebben en in de tweede periode zowaar de eerste plaats met Niekerk delen.

Alle reden om aan te nemen dat er zich op het gras van Oldencate een spannende voetbalmiddag zou gaan ontwikkelen. En dat gebeurde dan ook. Niekerk scoort dit seizoen per wedstrijd gemiddeld zo’n drie doelpunten en heeft met Jeroen Beerlings een goalgetter in huis die niet veel nodig heeft om zijn stempel op een wedstrijd te drukken. Hij stond echter centraal achterin en was nu vooral bezig met het afstoppen van de aanvallende intenties van de thuisclub. Voorin laat hij het maken van doelpunten tegenwoordig vooral over aan mensen als Ger Ausma, die er dit seizoen al zestien in heeft liggen, Jort Zuidersma, Hidde Kijf en bijvoorbeeld Edwin Zwier.

Voor Poolster was het zaak om de gasten, voorin erg snel en zeer beweeglijk, aan banden te leggen. Die missie dreigde na een kwartier spelen al de mist in te gaan toen de thuisclub op achterstand werd gezet. Uit een snelle ingooi en dito voortzetting was het Hidde Kijf die doelman Simon Dijkman probeerde te verschalken. Het prima schot dat de Niekerker van zijn voet liet vertrekken, werd door Johan Dijkman van richting veranderd en daardoor was de Spijkster sluitpost kansloos: 0-1.

De wedstrijd had daarna in een vroeg stadium beslist kunnen worden als Niekerk de geboden mogelijkheden had weten te verzilveren. Een half peloton aan Niekerkers verzuimde te scoren en daarmee hielden de bezoekers Poolster ongewild in leven en dat kun je bij de Spijksters beter niet doen. Die hebben over het algemeen niet veel momenten nodig om onverwachts toe te slaan.

Na een half uur spelen kwamen de gastheren wat beter in het spel. Poolster kreeg op eigen helft ruimte om te voetballen, had ook iets meer balbezit, maar wist zich van daaruit geen echt grote kansen te creëren. Tot aan de pauze zou er niets aan de tussenstand veranderen en dat kon Niekerk zich grotendeels zelf aanrekenen.

In het tweede bedrijf voerde Poolster de druk op het doel van Niekerk op. De thuisclub voelde dat er ook in deze wedstrijd wat te halen viel, ook omdat Niekerk weigerde een beslissing te forceren, en besloot meer risico’s te nemen. Verdediger Sander Swijghuizen moest op zeker moment het veld ruimen. Voor hem werd jongeling Mark Lijnema binnen de lijnen gebracht. Hij moest de aanval van Poolster, die nu zo’n beetje uit vier spitsen bestond, nog meer cachet geven.

Niekerk leek zich lange tijd staande te kunnen houden, maar zou nog even moeten doorademen toen doelpuntenmaker Hidde Kijf met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Hij zette een sliding in met de intentie om de bal aan Niels Smit te ontfutselen, maar de Spijkster ging daarbij tegen het gras. Scheidsrechter Vegter was van mening dat er sprake was van een overtreding en stuurde Kijf weg.

Er moest op dat moment nog iets meer dan zes minuten worden gespeeld. Op de Niekerker bank was het billen knijpen geblazen en waar men eigenlijk al een poosje bevreesd voor was, gebeurde in de 96e minuut. Een corner van Niels Smit werd in het doelgebied van Niekerk gepompt. Johan de Groot kopte de bal recht omhoog, waarna het leer in een woud van benen voor zijn voeten viel. Hij had niet veel tijd nodig om het speeltuig langs doelman Dennis Ottens tegen het nylon te jagen en voor een explosie aan vreugde te zorgen: 1-1.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, was de ontlading enorm aan Spijkster zijde. ‘De jongens hebben zich kapot gewerkt en eerlijk gezegd ben ik van mening dat we ook minimaal recht op een punt hadden. Het gebeurt dan wel in de slotseconden, maar we kunnen als club alleen maar trots op deze selectie zijn. Het is heel knap wat ze iedere week weer laten zien. Natuurlijk had Niekerk het duel veel eerder op slot moeten gooien. Dat doen ze niet en daar hebben we heel knap van geprofiteerd’, zei trainer Jeroen de Groot van Poolster na afloop.

Zijn collega Joey Witte was uiteraard minder tevreden over het eindresultaat. ‘Poolster krijgt de hele wedstrijd eigenlijk geen uitgespeelde kans en wij laten ze te gemakkelijk liggen. Dat is eigenlijk in het kort het verhaal van de wedstrijd. Natuurlijk is het zuur als je in de extra tijd een rode kaart incasseert en vervolgens ook de gelijkmaker nog moet toestaan. We hebben ons zelf in die situatie gebracht, terwijl dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Zij krijgen één kans en weten die meteen tot doelpunt te promoveren. Dat is ook een kwaliteit.’

* Poolster – Niekerk 1-1 (0-1). Hidde Kijf 0-1; Johan de Groot 1-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Koploper Niekerk laat Poolster langszij komen"