Farmsum pakt belangrijke punten in duel met FVV

Farmsum heeft op eigen veld gedaan wat de opdracht moet zijn geweest voor er ook maar een bal was getrapt. Er moest door de vierdeklasser hoe dan ook van het bezoekende FVV gewonnen worden. Sprankelend was het allemaal niet, maar wat wil je als de nood hoog is en elk punt gekoesterd wordt. De gastheren wisten uiteindelijk met 3-1 te winnen van de ploeg van Patrick Santing, de ex-coach van Wagenborger Boys.

Voor Farmsum zijn het spannende weken en de zorgen groot. Het team van scheidend trainer Erwin Buurmeijer wil het liefst ook volgend seizoen in de vierde klasse acteren, maar kan eigenlijk niet aantonen waarom men daar thuis zou horen. Cijfermatig gezien stond men er voor de aftrap tegen FVV beroerd voor met slechts zeven punten uit zeventien wedstrijden en het aantal gemaakte doelpunten (17) bood ook al weinig houvast. Nu was FVV er wat dat betreft nog slechter aan toe, want daar stonden tot aan de zonnige zondagmiddag nog maar 14 doelpunten op het conto. Het zou dus hoe dan ook interessant worden om te zien welke van de twee aanvallende linies in staat zou zijn om iets aan dat magere saldo te doen.

Winst zou eveneens betekenen dat de Farmsumers de laatste plaats zouden afstaan aan het niet spelende Pekelder Boys en uiteraard was er dan nog de hoop dat Bareveld een veer zou laten, waardoor ook dat gat naar de tiende plaats ineens zou wegsmelten.

Hoewel Farmsum in de beginfase iets agressiever oogde, waren het de gasten die meer balbezit hadden, voetballend beter uit de verf kwamen en iets rustiger speelden. De thuisclub was kennelijk niet van plan om van achteruit op te bouwen. Alle ballen werden zonder pardon naar voren gerost, in de hoop dat ze achter de verdediging van FVV zouden vallen om vervolgens de niet al te lange doelman Bas Schutte in verlegenheid te brengen.

Namens de bezoekers was het Sarwar Khan die de eerste mogelijkheid van de wedstrijd kreeg. Zijn kopbal kon doelman Damon Vos niet echt verontrusten. Het was Danny de Vries die voor de eerste Farmsumer juichkreten wist te zorgen. Hij mocht een corner nemen en joeg het leer ineens bij de verste paal naar binnen: 1-0. Er was niemand van FVV in de buurt die voldoende lengte had om het gevaar te bezweren en dus had Farmsum wat het wilde. De gasten lieten zich echter niet onbetuigd. Een prima volley van Sarwar Kahn verdween via de knuisten van Damon Vos over de deklat. Aan de andere kant liet Farmsum de mogelijkheid liggen om de marge te verdubbelen. En weer was het bijna uit een corner van Dennis de Vries gelukt.

Het gebrek aan scorend vermogen dat Farmsum nog wel eens parten speelt, werd daarna op een pijnlijke manier door Robin de Vries en Robert Veenhuis gedemonstreerd. Veenhuis had de hoek voor het uitzoeken, maar strandde op de benen van de pas 17-jarige goalie Schutte, net overgeheveld van JO-19. De Vries zag een te zwak ingeschoten bal voor de doellijn weggewerkt worden. Er bestaat een oud gezegde dat de tegenstander wel scoort als je het zelf niet doet, maar die vlieger ging nu niet op. Een kopbal en een laag schot van Hein Betrian vlogen vlak na elkaar over en naast het Farmsumer doel. De thuisclub ontsnapte nadrukkelijk en sloeg vervolgens genadeloos toe toen FVV op het middenveld balverlies leed en Sidny Kosse goalie Schutte het nakijken wist te geven: 2-0. Op slag van rust was dat een opsteker van jewelste voor de gastheren.

Na de thee kwam de eveneens 17-jarige Stefano Elzer niet meer terug in het veld. De FVV-er was vlak voor de pauze aan zijn knie geblesseerd geraakt en moest zich door Martijn Gankema laten vervangen. Het duel viel na de pauze ver terug. Farmsum bleek niet bij machte om FVV onder druk te houden en het team van Santing was amper in staat om nog een uitgespeelde kans op de mat te leggen. Het tweede bedrijf dobberde voort als een zeilbootje bij windstil weer en het was maar goed dat de zon zijn best deed om het verblijf op het Tuikwerder sportpark te veraangenamen. Beide ploegen sloegen in de loop van de tweede helft flink aan het wisselen. Dat deden ze kennelijk iets te snel voor de speaker van de dag, want die liet op zeker moment dezelfde speler van FVV meer dan eens invallen. Hij had voor rechtsback Jerremy Hut van FVV voor aanvang van het duel al een plaatsje onder de lat bedacht, maar daar stond toch echt Schutte opgesteld.

Het duurde tot aan de 75e minuut alvorens er weer sprake was van opwinding. Een schot op het doel van FVV werd door een verdediger van richting veranderd en belandde via goalie Schutte op de paal. De terugspringende bal viel vervolgens voor de voeten van Robert Veenhuis, die daar wel raad mee wist: 3-0. Daarmee was het pleit wel beslecht in het nadeel van FVV, maar bij Farmsum zal men toch nog el even teruggedacht hebben aan die memorabele partij van een paar weken geleden tegen Pekelder Boys. Toen smolt een 3-1 voorsprong weg als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.

Ook nu leek het bijna die kant op te gaan. Invaller Michel Kloetstra lepelde het leer over Damon Vos en tekende voor 3-1. Niet veel later had hij nog een keer moeten scoren, maar kwam ietwat verkeerd uit en zag een doelpoging langs de verkeerde kant van de paal vliegen. Het waren de laatste, krampachtige pogingen om het tij nog te keren. De tijd bleek echter te kort te zijn en dus kon Farmsum een zeer belangrijke driepunter in de zak steken. De ploeg van Buurmeijer heeft nog zes wedstrijden om een klein wonder te verrichten. Met duels in het verschiet tegen bijvoorbeeld drie ploegen uit de top vier zal dat geen eenvoudige opgave zijn.

* Farmsum – FVV 3-1 (2-0). Danny de Vries 1-0; Sidny Kosse 2-0; Robert Veenhuis 3-0; Michel Kloetstra 3-1.

No Replies to "Farmsum pakt belangrijke punten in duel met FVV"