NEC Delfzijl vervalt in ‘oude kwaal’ tegen SC Elim

NEC Delfzijl heeft zich in de thuiswedstrijd tegen SC Elim weer eens van zijn slechte kant laten zien. Binnen de kortste keren stonden de Havenkanters op achterstand en kwam er in het verdere verloop van de wedstrijd weer een ‘oude kwaal’ boven drijven. Uiteindelijk verloren de Delfzijlsters met 1-3 van de Drenten, die de tweede helft aan de thuisclub moesten laten, maar het verschil toen al wel hadden gemaakt.

Het duel van NEC Delfzijl stond in het teken van jubilaris Nino Tualena, maar ook van een mogelijke revanche voor de smadelijke 7-1 nederlaag die men eerder dit seizoen in Drenthe had geleden. Wat een feestelijke wedstrijd had moeten worden, eindigde echter in een grote teleurstelling.

De gastheren hadden zich enigszins aangepast, een maatregel die mede door de eerste ontmoeting tussen beide clubs was ingegeven. Er waren duidelijke afspraken gemaakt. Die konden binnen enkele minuten de prullenbak in, want toen had SC Elim al gescoord. Bij een lange bal van de gasten stond NEC Delfzijl verkeerd en liet het zich vervolgens kinderlijk eenvoudig in de luren leggen. Hermann Klomp zette zijn voetbalschoen tegen de bal en tekende voor 0-1.

De mentale weerbaarheid, of beter gezegd het gebrek daaraan, kwam daarna al snel naar boven bij de thuisclub. Spelers waren alleen maar met randzaken bezig, hadden vooral commentaar op elkaar, lieten de afspraken voor wat ze waren en dus was het voor SC Elim niet zo moeilijk om binnen een tijdsbestek van twintig minuten naar 0-3 weg te lopen. Rick Prij en Jay Doldersum wisten doel te treffen en zorgden daarmee voor een geruststellende tussenstand. Brend Hansen zorgde met een prachtig afstandsschot voor een 1-3 ruststand, maar die zou hij als veldspeler niet bereiken.

Na een dik half uur spelen haalde coach Fred Hansen zijn zoon en Bram Mulder naar de kant. Mulder verzuimde op alle fronten en werd daar door Brend Hansen verbaal op gewezen. De discussie die daarna in het veld ontstond was voor de Delfzijlster oefenmeester reden genoeg om beide basisspelers te vervangen. ‘Het kan dan in een geval wel om mijn zoon gaan, maar dat interesseert mij niet. Tijdens wedstrijden gaat het om een verhouding tussen traineer en speler. Ik heb daar geen moeite mee en hij ook niet.’

‘Ik heb in de rust duidelijk aangegeven dat wij niet in de positie zijn om ons dit gedrag en deze manier van sportbeleving te kunnen permitteren. Wij kunnen prima voetballen, maar dan moet iedereen meer dan honderd procent geven en volledig in dienst van het elftal de taken uitvoeren’, luidde het commentaar van Fred Hansen.

Kennelijk hadden zijn spelers de boodschap begrepen, want na de doelwisseling was NEC Delfzijl de bovenliggende ploeg en werd er ook redelijk gevoetbald. Men wist de druk er bij SC Elim op te houden, wist zich ook kansen te creëren, maar kwam niet tot resultaten en dus werd NEC Delfzijl opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. Dat er alleen maar succes geboekt kan worden als men een hele wedstrijd geconcentreerd kan blijven. Er hard gewerkt wordt en de focus vooral op de taken gericht blijft.

Het zullen nog zware weken worden voor de Delfzijlster ploeg, die De Weide en FC Meppel ook zagen verliezen. Er zal in de resterende duels een behoorlijke inspanning geleverd moeten worden, wil men rechtstreekse degradatie ontlopen of daar in ieder geval via de herkansing aan ontsnappen.

* NEC Delfzijl – SC Elim 1-3 (1-3). Hermann Klomp 0-1; Rick Prij 0-2; Jay Doldersum 0-3; Brend Hansen 1-3.

No Replies to "NEC Delfzijl vervalt in 'oude kwaal' tegen SC Elim"