Spektakel op grasbaan in Westeremden

In Westeremden is zaterdag de eerste van een tweedaagse grasbaanwedstrijd gehouden. De eerste wedstrijddag stond in het teken van de KNMV-jeugd en nationaal grasbaanraces. De Stichting Baansport Westeremden organiseerde deze races op het circuit, dat was uitgezet op het sfeervolle ijsbaanterrein onder aan de Wierde.

In de week voorafgaand aan de races was het circuit een keiharde en uitgedroogde kleibaan met vele scheuren in de grond. Halverwege de week begon de organisatie dan ook met het sproeien van de baan. Vrijdagnacht en zaterdagmorgen viel er nog wat regen en dat alles leverde een perfecte baan op. Door het afgelasten van de eerste competitiewedstrijd in Vries, werd Westeremden nu dus het strijdtoneel waar de eerste kampioenspunten konden worden verdeeld.

Om een uur ging het startlint omhoog voor de eerste start van de middag met de specialklasse 125cc jeugd. Helaas is de aanwas in deze klasse blijven steken en zijn er nog slechts twee licentiehouders. Dat houdt echter niet in, dat zij geen strijd willen leveren.

In de overige jeugdklassen werd eveneens veel gas gegeven en dat leverde mooie wedstrijden met close-racing op en soms verrassende winnaars. Om op een kleibaan te rijden en goed te presteren is voor velen toch een uitdaging.
In de klasse Powergirls oftewel de damesklasse won Harriët Zwiers alle series en de finale. In de klasse Cup Shorttrack 125cc waren verschillende winnaars in de series, maar in de finale wist Bert Dijkstra uiteindelijk toch de eerste plaats op te eisen.

Sven Venema uit Sappemeer voelde zich prima thuis op de klei en eiste de dagzege op. In de klasse Cup Shorttrack 500cc won Olav den Engelsman alle manches. Vorig jaar was hij nog betrokken bij een akelige valpartij tijdens de races in Westeremden. Nu, na een herstelperiode van bijna een jaar, stond hij weer achter het startlint en liet zien dat zijn collega-rijders terdege rekening met hem hebben te houden.

Zoals inmiddels gebruikelijk levert Westeremden ook een Regio-klasse met deelnemers uit het dorp en naaste omgeving. Dit jaar was er een splitsing in Regioklasse 125cc en Regioklasse vanaf 250cc. Er werd volop gestreden om de punten en men werd daarbij flink aangemoedigd door de plaatselijke fans. Uiteindelijk mochten Jan van Baren (125cc) en Stephen Hefting de hoogste trede van het ereschavot betreden.

De Stichting Baansport Westeremden kijkt terug op een prachtige race-dag. Komende zaterdag worden de races vervolgd. Dan komen de coureurs van de VTBM naar Westeremden. De trainingen beginnen om tien uur en de wedstrijden om twaalf uur.