Corenos na zenuwslopend gevecht tegen SGV kampioen

Na twee min of meer door coronaperikelen mislukte pogingen is het vijfdeklasser Corenos eindelijk gelukt om de sprong naar de vierde klasse te maken. In Schildwolde werd met 0-2 van SGV gewonnen. En omdat concurrent De Fivel een veer liet (2-2) in de uitwedstrijd tegen het Garmerwolde GEO, kon de stiekem toch al aangerukte kampioensschaal na het laatste fluitsignaal toch uitgereikt worden. Daarmee had Corenos een primeur voor het provinciale amateurvoetbal te pakken. De Roodeschoolsters zijn namelijk de eerste provinciale kampioen. Marco Pesiwarissa en zijn mannen hebben de beloning opgestreken voor een prima seizoen, waarin het vanaf de eerste competitiedag de dans om de titel in de 5e Klasse E heeft geleid.

De spanning was groot en eigenlijk rekende niemand er op dat Corenos zaterdag de titel al binnen zou slepen. Er waren allerlei scenario’s de revue gepasseerd, maar dat Corenos de titel in Schildwolde zou pakken? Daar had niemand op gerekend. Behalve de club zelf, want voorzitter Bart Rogaar kwam voor het duel de kampioensschaal alvast brengen en had in zijn auto ook een doos vol kampioensshirtjes staan. ‘Je weet het immers maar nooit’, lachte hij.

En dat de zenuwen de acteurs gedurende het duel parten speelde, werd al snel duidelijk. De eerste mogelijkheden waren voor SGV, waar Jos Hoeksema de eerste mogelijkheid kreeg om de Roodeschoolsters pijn te doen. Elwin Wezeman leverde de bal in bij de nog altijd gevaarlijke 44-jarige aanvaller, die de bal overigens met de arm onder controle bracht, en had vervolgens het nakijken. Wezeman had het geluk dat Hoeksema de kracht miste om er een echte doelkans van te maken. Een paar minuten later was het Luca van Loenen die er op links vandoor ging. Hij beet zich stuk op doelman Mark Monden. Een scrimmage voor het doel van Corenos deed de zenuwen alleen maar toenemen aan de kant van de Roodeschoolsters. Scheidsrechter Wilbert Gort, die wel eens betere wedstrijddagen gekend zal hebben, had echter een overtreding gezien en dus kon Corenos opgelucht adem halen.

Gek genoeg waren dat voor de pauze de enige momenten dat de bezoekers echt in de problemen kwamen. Naarmate de eerste helft vorderde, nam de druk op het doel van Marijn Jager toe. SGV probeerde met lange halen ver van het eigen doel te houden, maar verloor teveel tweede ballen en zag de gasten steeds vaker dreigend worden. Lars Baar was de eerste die de goalie van de Schildwolders passeerde, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. De gastheren hadden het moeilijk met de explosief en gedreven spelende aanvaller, die zijn teamgenoot Wesley Dijksterhuis het doel zag missen. Een scherp schot van Baar werd door Jager tot corner verwerkt en na een kwart wedstrijd leek hij op weg na de openingstreffer toen hij vanaf de eigen helft startte, iedereen de hielen liet zien, maar zijn lobje over de keeper en de deklat zag verdwijnen. Een vlammend schot van Anne-Jan ten Harkel knalde na een half uur spelen via onderkant lat het veld weer in, waarna Germen Tamsma de bal naast kopte.

Het waren prima kansen van Corenos, waarvan er minimaal een of twee benut hadden moeten worden om het verdere verloop van de wedstrijd wat geruster te kunnen afwerken. De spanning bleef er echter vol op staan en het bleef afwachten hoe het duel zich verder zou ontwikkelen. Intussen waren er al diverse signalen doorgekomen dat het in Garmerwolde ook gelijk stond en dus voelde men aan de zijde van Corenos dat het mogelijk was om de titel binnen te slepen. Een doelpunt was gevraagd, maar zou er voor de pauze niet vallen. Wel was er een uitvalbeurt van Lars Baar. Hij wilde een lange bal van SGV onschadelijk maken en voelde zijn enkel dubbel klappen op het moment dat hij het duel om de bal was aangegaan. De pechvogel moest zich door Marcel Dijkstra laten vervangen.

Het werd op zeker moment nog even grimmig in het veld toen Wesley Dijksterhuis de bal aan Jos Hoeksema probeerde te ontfutselen en daarbij niet al te zachtzinnig te werk ging. Dat leidde vervolgens tot een opstootje waarbij er werd geduwd en getrokken, maar alleen Dijksterhuis geel zag.

Dat het bij Corenos niet liep zoals het moest, was wel duidelijk. Zelfs trainer Marco Pesiwarissa had het af en toe even te kwaad en gaf zijn spelers op niet mis te verstane wijze te kennen dat er van ene aanstaande kampioen wel wat meer verwacht mocht worden. De bezoekers leken die boodschap te hebben begrepen, want het duurde na de pauze niet lang alvorens de score werd opengebroken. Een hele lange aanval via de beide flanken leidde uiteindelijk tot een voorzet van Jordan Muller. Voor het doel was Sven Knot er als de kippen bij om het leer onder controle te brengen en het leer in de korte hoek te prikken: 0-1. De assistent-scheidsrechter van SGV stak de vlag de lucht in omdat hij hands had geconstateerd. Fluitist Gort nam wel de moeite om de vlaggenist aan te horen, maar wuifde het protest gedecideerd weg.

Naarmate het duel vorderde, werd het spel op het keiharde en hobbelige veld er bepaald niet beter op. Bij Corenos sijpelde het bericht door dat het duel tussen GEO en De Fivel nog steeds in evenwicht was en dat het kampioenschap nu toch wel erg dichtbij kwam. Dat gegeven leek een verlammend effect te hebben op het spel van de Roodeschoolsters. Ze haalden hun normale niveau niet meer en mochten blij zijn dat SGV er niet van kon profiteren. Behoudens wat schuchtere pogingen hoefde doelman Mark Monden zich niet bovenmatig inspannen om de thuisclub van scoren af te houden.

De bevrijding kwam uiteindelijk in de 82e minuut. In Garmerwolde was toen al afgefloten en bleek dat duel in 2-2 te zijn geëindigd. Corenos had wat het wilde en hoewel SGV met wat verse krachten nog wat probeerde, moest het uiteindelijk zijn meerdere in Corenos erkennen. Een bal vanaf de eigen helft werd richting keeper Jager getrapt, die het leer volledig miste waarna Dijkstra de bal alleen maar in het lege doel hoefde te schuiven: 0-2. De buit was nu definitief binnen en na het laatste fluitsignaal volgde een enorme ontlading. Opa Geert Uil liep wat onwennig met de schaal tussen al die feestvierende Roodschoulsters, maar mocht hem uiteindelijk aan kleinzoon Christian Uil overhandigen. ‘Dit had ik niet verwacht. Dat is fantastisch toch?’, sprak de kersverse kampioen.

Trainer Marco Pesiwarissa moest er ook aan geloven en werd door zijn team van de grond getild. Nadat hij weer met beide benen op de grond stond zei hij: ‘Als je met 57 punten uit 22 wedstrijden kampioen wordt en je ziet de concurrentie op grote afstand staan, dan kun je alleen maar concluderen dat we de terechte kampioen zijn.’ Bart Rogaar durfde de schaal na de 0-1 maar amper uit de Schildwolder kantine te halen. ‘Dat brengt ongeluk. Ik wil de goden niet verzoeken’, zei hij. Uiteindelijk moest de preses er toch aan geloven. ‘Drie jaar hebben we bovenaan gestaan en werden competities afgekapt door de coronapandemie. Wat hebben we met z’n allen geknokt om dit te bereiken. Het is een geweldige prestatie van het hele team. Voor het eerst in bijna twintig jaar kunnen we weer een kampioenschap vieren.’ De geblesseerd geraakt Lars Baar vond het jammer dat hij het strijdtoneel vroegtijdig had moeten verlaten. ‘Het is verschrikkelijk om vanuit de dug-out zo’n wedstrijd mee te moeten maken. Maar goed, het is ons gelukt. Man, wat ben ik blij’, sprak de strompelende aanvaller. Zijn vervanger Marcel Dijkstra had het over een droom die was uitgekomen. ‘Dan mag je invallen en maak je de bevrijdende tweede treffer. Zoiets lees je alleen maar in jongensboeken.’

Trainer Marcel Joostens, die aan het einde van het seizoen het stokje overdraagt aan Michel Dammer, sprak van een voor SGV teleurstellende wedstrijd. ‘Corenos is de terechte kampioen, laat daar geen twijfel over bestaan. Als je zoals zij zo’n voorsprong hebt en over een heel seizoen weinig fouten maakt, dan verdien je de titel. Ik ben van mening dat wij vandaag te weinig hebben gebracht. In het begin van de wedstrijd en in het slot konden we nog wel wat druk zetten, maar echt gevaarlijk werd het nooit. Overigens heb ik wel mijn twijfels bij die eerste goal van Corenos. Volgens mijn grensrechter was het een handsbal. En ik denk dat we na rust een strafschop hadden moeten krijgen. Maar goed, de kans dat we Corenos in de laatste wedstrijden toch nog hadden kunnen achterhalen was sowieso klein. We hebben een periodetitel op zak moeten nu zorgen dat we de tweede plaats in handen krijgen. Dan hebben we in de nacompetitie nog weer een voordeeltje.’

* SGV – Corenos 0-2 (0-0). Sven Knot 0-1; Marcel Dijkstra 0-2.

No Replies to "Corenos na zenuwslopend gevecht tegen SGV kampioen"