Sterke races op droge Westeremder kleibaan

De grasbaanraces in Westeremden kregen zaterdag een vervolg op de races van een week eerder. Toen werd er om de punten gestreden voor de KNMV-cup. Deze keer was het de beurt aan de coureurs van de VTBM. Zij strijden om de punten voor het clubkampioenschap. Westeremden vormde het toneel voor de vierde wedstrijd in deze competitie.

Tot dusver werd er gereden op zandbanen. Het circuit in Westeremden is een kleibaan. Voor dit soort banen zijn er geen mogelijkheden meer om te trainen, terwijl dit voor de coureurs zeker aan te raden zou zijn. Een kleibaan vereist nu eenmaal ander rijtechniek als een zandbaan en zeker als de baan droog en keihard is, zoals nu het geval was. Wie een beetje kan speedwayen, oftewel bij machte is zijn motor door de bochten te laten glijden, heeft zeker een streepje voor.

De hele week was het mooi weer en er werden gedurende die week heel wat liters water over de baan gesproeid. Dit om het stof de baas te blijven. Ondanks al deze inspanningen moest er op de wedstrijddag zelf toch ook weer gesproeid worden.

De trainingen begonnen om tien uur en de wedstrijden rond de klok van twaalf uur. De eerste start in de wedstrijd was voor de klasse 50cc, gevolgd door de 65c en de 85cc. In de klasse 125cc jeugd wordt altijd een spannende strijd gestreden om de punten. Jelmar Naessens kreeg ze niet cadeau, maar wist wel al zijn series en de finale te winnen. De damesklasse was goed vertegenwoordigd met een A- en een B-groep. Fardau de Ree won alle manches in de A-groep. Chantal Kin voelde zich echter ook goed thuis op de Westeremder klei en werd drie keer tweede.

De VTBM kent de klasse Krasse Knarren Kup. Hierin kan worden deelgenomen als men ouder dan veertig jaar is. Voor wie nu denkt, dat de strijd om de punten er niet zo veel toe doet? Die heeft het mis. Er wordt nog flink gas gegeven en deze keer mocht Klaas Poppinga, ondanks een val in de eerste manche, toch nog de dagzege voor zich opeisen.

Op een baan als die in Westeremden zie je altijd veel strijd in alle klassen, zowel bij de jeugd als bij de klassen met de zwaardere motoren. Doordat de baan niet zo heel lang is, blijven de coureurs dicht bij elkaar en blijft het spannend wie de overwinning voor zich opeist. Evenals een week eerder bij de KNMV-grasbaanraces, kwamen ook nu weer de Regio-rijders aan het startlint. Niels Ohlsen uit Ten Boer voelde zich prima thuis op de kleibaan en won overtuigend alle drie de manches. De dag verliep zonder ongelukken en rijders en publiek konden terugkijken op een prachtige race-dag, evenals organisator Stichting Baansport Westeremden.

De winnaars in de verschillende klassen:

Klasse 50cc                 Haico Gjaltema (Engwierum)
Klasse 65cc                 Levi Hindriks (Yde)
Klasse 85cc                 Jarno Bosma (Langezwaag)
Klasse 125cc jeugd          Jelmar Naessens (Tytsjerk)
Klasse Dames A              Fardau de Ree (Tjerkgaast)
Klasse Dames B              Finette Terpstra (Wergea)
Klasse Krasse Knarren Kup   Klaas Poppinga (Surhuisterveen)
Klasse 125cc senioren       John Bosman (Dalfsen)
Klasse ST250cc  A           Marcel Vlig (Lemmer)
Klasse ST250cc B            Arjan de Jong (Steggerda)
Klasse VT                   Bram Visser (De Falom)
Klasse ST500cc              Marcel ter Braake (Nijeveen)
Klasse Regio                Niels Ohlsen (Ten Boer)

No Replies to "Sterke races op droge Westeremder kleibaan"