Omlandia wint derby van SC Loppersum

Zelf winnen en hopen op puntverlies van Helpman. Dat was voor SC Loppersum het meest gunstige scenario voor de aftrap van het thuisduel tegen Omlandia. De Ten Boersters hadden echter andere plannen en trokken een dikke streep door het script van de gastheren. De ploeg van de geschorste coach Simon Schuil, die op de bank door Daniël Venhuizen werd vervangen, won de derby namelijk met 1-3 en Helpman versloeg op eigen veld Be Quick.

De afgelopen weken had SC Loppersum moeite om kansen te creëren, maar slaagde het er wel in om de organisatie goed te houden. Tegen Omlandia gaf het team van trainer David van der Kam echter niet thuis. Het was allemaal te gemakkelijk, te onnauwkeurig en in de duels was de thuisclub te slap. Omlandia speelde niet in de normale opstelling. Door blessures, schorsingen en weekendjes weg, moest er nogal wat puzzelwerk verricht worden.  Daardoor veranderde er het een en ander aan de gemiddelde leeftijd van de basis die rond de dertig jaar was. Met zijn zestien lentes stak Quinten Luider daar schril tegen af. Met 87 jaar ervaring in het eerste elftal en 57 jaar op het niveau van hoofd- en eerste klasse, zat er echter nog kwaliteit genoeg in het team van de witblauwen.

Aan Ten Boerster zijde had men er op gerekend dat SC Loppersum meteen voor druk zou zorgen. Dat gebeurde echter niet. In de aanvangsfase was het aftasten geblazen aan Lopster zijde en leek Omlandia nog wat zoekende naar de juiste balans. Met al die personele aanpassingen was dat niet zo verwonderlijk. Er waren wel wat kleine mogelijkheden voor de gastheren, maar schoten van Rik Buikema, Diederik Dijk en Tim Maneschijn ontbeerden scherpte. Jacob Havinga was nog het dichtst bij de openingstreffer, maar kopte het leer op de paal.

Gek genoeg was dat kennelijk het sein voor Omlandia om zich ook met de wedstrijd te gaan bemoeien. Jeremy van Coevorden raakte eveneens de paal en een inzet van Dennis Loer werd door Peter Paul Datema onschadelijk gemaakt. Vlak voor rust viel dan toch de openingstreffer. Jeroen Dijkhuizen draaide knap bij twee tegenstanders weg, speelde zich vrij en besloot uit te halen. De bal vloog via binnenkant paal achter Peter Paul Datema: 0-1.

Van der Kam had zijn ploeg gedurende de pauze voldoende te vertellen, zoals bijvoorbeeld dat men ondermaats en voor Lopster begrippen onherkenbaar aan het spelen was. Hij liet vlak na rust Olav Sleurink invallen voor Peter Heeres. De boodschap die hij zijn mannen had meegegeven, sorteerde effect. Het duurde maar een handvol minuten toen de stand weer gelijk was getrokken. Jacob Havinga werd in de zestien van Omlandia door Henk van der Wolde opzij gezet en Rik Buikema verzilverde de toegekende strafschop: 1-1. SC Loppersum had nu veel balbezit, maar bleef ook fouten maken.

Aan ten Boerster zijde moest René Hovenkamp zich geblesseerd laten vervangen door de debuterende Bram Bootsma van JO 17. De jongeling (17) zou gezelschap krijgen van de generatiegenoten Maurice Doornbos en Sem van Dijk, die eveneens hun debuut mochten maken. Een struikelpartij van Max Makken leidde tot balbezit van Robbert Veldman, die na een dik uur spelen alleen op doelman Peter Paul Datema mocht af gaan. Hij maakte geen fout en bracht Omlandia andermaal aan de leiding: 1-2.

SC Loppersum probeerde met wissels daarna wat te forceren. Jordi Potma verscheen in het veld voor Diederik Dijk en Jeffrey Leegstra mocht minuten maken ten koste van Max Makken. Veel hielp het allemaal niet. Het was vooral pompen of verzuipen zonder veel kansen te krijgen. Het was Omlandia dat wel wist toe te slaan en daarmee de wedstrijd definitief naar zich toe wist te trekken. Een lange bal van doelman Devon Harmsma leek door zijn collega Peter Paul Datema probleemloos te kunnen worden opgepakt, maar de goalie dacht er te licht over. De rappe Jeremy van Coevorden was eerder bij de bal dan de ta laat reagerende sluitpost en tekende voor de 1-3 eindstand.

De thuisclub had te weinig gebracht en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. ‘Het is helemaal niet dat Omlandia nou zoveel beter was dan wij. We hebben ons niveau gewoon niet gehaald en zij hebben de fouten die we hebben gemaakt afgestraft en dus terecht gewonnen. We hebben de laatste twee wedstrijden nog wel wat recht te zetten na de prestatie van vandaag’, sprak David van der Kam na afloop. De plek waar zijn ploeg nu staat, vervult hem echter wel met trots. ‘Deze groep heeft het hele seizoen prima resultaten geboekt en hard gewerkt met elkaar. Nu ging het niet goed, maar dat kan een keer gebeuren. Het blijft jammer, maar de derde plaats is wel de plek die we willen vasthouden. Als dat lukt is het seizoen meer dan geslaagd.’

Een vervangende periodetitel zit er nog altijd in voor de Lopsters, die nog op bezoek moeten bij Be Quick en op de slotdag in eigen huis Noordwolde ontvangen. Saillant detail is dat Noordwolde hele goede papieren in huis heeft om de derde periodetitel te pakken, dus dat kan op de laatste dag van de reguliere competitie nog wel wat sportief vuurwerk opleveren.

Simon Schuil, die de wedstrijd als toeschouwer had bekeken, sprak van een prima collectieve prestatie van Omlandia. ‘Ik ben trots op deze ploeg en vooral op de jongens van JO 17, die in de ochtend ook al hadden gespeeld. SC Loppersum viel mij eerlijk gezegd tegen. Het oogde allemaal onmachtig aan de zijde van de thuisclub. Maar goed, wij hebben gewonnen en zijn nu wel veilig.’

* SC Loppersum – Omlandia 1-3 (0-1). Jeroen Dijkhuizen 0-1; Rik Buikema (strafschop) 1-1; Robbert Veldman 1-2; Jeremy van Coevorden 1-3.

No Replies to "Omlandia wint derby van SC Loppersum"